Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri çerçevesinde % 1,8 Ar-Ge yoğunluk hedefini gerçekleştirmek için harekete geçildi. Savunma Sanayi Başkanlığı Ar-Ge projelerinin bu hedef doğrultusunda daha dinamik bir süreç ile başlatabilmek adına mevzuatında “SSB Ar-Ge Paneli” düzenlendi.
SSB Ar-Ge Panelinde, TSK ve diğer kurumların mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan veya geleceğe dönük yeni teknoloji alanlarındaki projeler için başlatma kararları alındı. Aynı zamanda son ürün teslimatı içermeyen teknik gösterim ağırlıklı projeler için geniş alan çağrıları yapılmasına karar verildi.
SSB Ar-Ge Paneli ilk toplantısını, 22 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Bugüne kadar yapılan 5 panelde 29 projenin başlatılmasına, 16 alanda da geniş alan çağrısı (SAGA) yapılmasına kararı verildi.
Bu kapsamda 13 Ocak 2020 tarihinde imzalanan projeler ve projeler hakkında kısa kısa bilgiler şöyle:
Seramik Zırhlarda Kullanmaya Yönelik Alümina Tozu Geliştirilmesi (Alumina)
Türkiye’nin yurt dışı bağımlılığını büyük oranda gidermek amacıyla, ALUMİNA Projesi kapsamında, mevcut durumda yurt dışından temin edilen Alümina tozlarına muadil balistik isterlerde yerli ve milli Alümina tozu geliştirilmesi sağlanacak.
Havacılık İçin Alüminyum Döküm Proseslerinin Geliştirilmesi (Aslan)
Öte yandan ASLAN Projesi ile insansız hava araçlarında kullanılan TEI-PD170 pistonlu motorun Alüminyum blok döküm ve imalat proseslerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Nano Katkılı Prepreg Malzeme Geliştirilmesi (Atlas)
ATLAS Projesi kapsamında, entegre edildiği malzemenin mukavemet, tokluk ve darbe dayanımı özelliklerini geliştirerek ağırlık kazancı sağlayan nano katkılar ile güçlendirilmiş 120°C’de kürlenen epoksi reçineli prepreg malzeme geliştirilmesi hedeflenecek.
Bor Karbür Silisyum Karbür Hafif Seramik Zırh Malzemelerin Geliştirilmesi (Borkar)
BORKAR Projesi kapsamında, zırh uygulamalarında kullanılmaya yönelik düşük yoğunluklu, maliyet etkin ve yüksek balistik performansa sahip Bor Karbür – Silisyum Karbür kompozit zırhların üretilebilmesi için proses koşullarının geliştirilmesi hedefleniyor.
Karbon ve Cam Elyaf Epoksi Prepreg Geliştirilmesi (Kartal)
Yine yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla, KARTAL projesi ile ihracat lisansına tabi epoksireçine emdirilmiş cam elyaf ve karbon elyaf takviyeli prepregve dar şerit (slit tape) malzemelerin geliştirilmesi planlanıyor.
Bilişsel İş Yükünün Ölçülerek Uçuş Simülatör Eğitimlerinin Kişiselleştirilmesi (Genius)
GENIUS Projesi kapsamında geliştirilecek yöntemlerin simülatörlere entegre edilmesiyle nörofizyoloji temelli, kullanıcı-merkezli yeni nesil uçuş simülatörlerinin geliştirilmesine imkan sağlayacak bilgi, deneyim ve teknoloji alt yapısı ile gelecek nesil insan-makine ara yüzlerinin tasarımında avantaj sağlayabilecek altyapının oluşturulması amaçlanacak.
Radar İle Tespit Edilen Su Üstü Hedeflerin Sınıflandırılması ve Kimliklendirilmesi (Görü) 8. Hareket Tarzı Geliştiren Yapay Zekalı Komutan Asistanı (Hamle)
HAMLE Projesi kapsamında ise “Pekiştirici Öğrenme” yöntemi ile harp oyunlarını öğrenebilen, eğitici rolü üstlenebilen ve hareket tarzı belirleme ve değerlendirme yaparak karar desteği sağlayabilen Yapay Zekâlı Komutan Asistanı geliştirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca GÖRÜ Projesi ile SAR sensörlerinden su üstü hedeflerin yapay zeka ile tespiti, sınıflandırılması ve kimliklendirilmesine yönelik algoritma geliştirilmesi için çalışma yapılacak.
Kara Araçları İçin Yapay Zeka Destekli Atış Kontrol Ve Otonom Sürüş (Karagöz)
KARAGÖZ Projesi kapsamında ise kara araçlarına yapay zekâ destekli atış kontrol ve otonom sürüş yetenekleri kazandırılması hedefleniyor.
Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (Kerkes) 11. Sosyal Medya Analizi Performans Geliştirme (Pergel) yapılacak.
İşbirlikçi Robotlar İle Otonom Keşif, Güdüm Ve Seyrüsefer (Robo-Tim)
ROBOTİM Projesi ile İHA ve İKA’ların eş güdümlü görev icrası için yapay zekâ destekli bilişsel sürü yeteneği geliştirilmesi planlanıyor.
Veri Etiketleme Platformu (Veri Kovanı)
VERİ KOVANI Platformu ile yapay zeka içeren projelerde ihtiyaç duyulan etiketlenmiş veri setlerinin kitle kaynaklı olarak elde edilmesi hedefleniyor.
Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (YYYY) 2.Dönem
Yenilikçi teknolojilerde bugünün yazılımlarını yarıştırmak ve geleceğin yazılımlarını teşvik etmek hedefiyle Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor- YYY 2. Dönem Projesi gerçekleştirilecek.
Kimyasal Ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Koruyucu Tekstil Teknolojisi Geliştirilmesi (Kafes)
KAFES Projesi kapsamında, Metal Organik Kafes (MOF) ve Membran teknolojileri kullanılarak kimyasal ve biyolojik savaş ajanlarına karşı üstün koruyuculuk ve konfor özelliklerine sahip KBRN Koruyucu Tekstil’in milli imkanlarla geliştirilecek.
Kokristalizasyon Yöntemi İle Enerjik Malzeme Geliştirilmesi (Kokristal)
KOKRİSTAL Projesi ile yüksek detonasyon hızı ve yüksek duyarsızlık özelliğine sahip yeni nesil enerjik malzemelerin Savunma Sanayiine kazandırılması ve yeni nesil enerjik malzeme teknolojilerine sahip ülke konumunda olması hedefleniyor.
Mikrobolometre Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (Mikrobolometre)
Mikrobolometre Projesi kapsamında, milli imkanlarla termal silah dürbünleri ve keşif gözetleme sistemlerine yönelik 12 mikrometre Mikrobolometre tipi kızılötesi dedektör takımı ve alt sistemlerinin geliştirilmesi sağlanacak.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.