Savcı nedir, nasıl olunur? Savcı görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? Savcı olma şartları ve maaşları

Ülkemizde en çok tercih edilen mesleklerden bir tanesi de savcı olmaktır. Birçok kişi bu meslek sahibi olmak isterken ne iş yaptığı hakkında araştırma da yapmaktadır. Devlet için araştırma yapan ve iddianame hazırlayan savcıların neler yaptığı detaylı olarak araştırılıyor. İşte savcılık hakkında merak edilenler…

23.05.2022-15:26 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-15:26) Savcı nedir, nasıl olunur? Savcı görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? Savcı olma şartları ve  maaşları

Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan savcılar bir olayın haberini aldığında harekete geçme yetkisine sahiptir. Birçok kişinin hayali olan savcılık mesleği hakkında araştırmalarda devam ediyor. Kimileri tarafından çok sevilen bu meslek kimileri tarafından da riskli ve zor bulunmaktadır. İşte savcılık hakkında merak edilenler…

Savcı nedir?

Savcı, içinde suç bulunduran bir durumu soruşturma ya da kovuşturma yapmaktadır. Savcı devleti temsil eden biri olsa da devlete soruşturma hakkına sahiptir. Adaletin temelini oluşturan savcılarda görev olarak kendi içlerinde ayrılmaktadır.

Savcı ne iş yapar?

Savcılar ihbar ve şikayete gerek duymadan soruşturma açabilmektedir. Sanıkların sorgulanmasını da sağlamaktadır. Kanunlara göre olay hakkında bir dosya oluşturabilme haklarını da ellerinde bulunduran savcılar olay hakkında bilgi toplanmasını sağlar.

Savcı Nedir

Nasıl savcı olunur?

Ülkemizde hukuk adına görev yapan herkese saygı duyulmaktadır. Savcı olmak isteyen kişilerin Hukuk Fakültelerinde 4 yıllık lisans eğitimlerini almaları gerekmektedir. Bununla birlikte Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarı sağlamaları gerekmektedir. Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olmakta aranan bir diğer kriterdir.

Gerçekleştirilen yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan kişilerde staj sürecine başlar. Bu kişiler için staj iki yıl sürmektedir. Bu stajın ilk yılında adayın savcılık yapıp yapamayacağına karar verilir. Staj dönemini başarı ile tamamlayan kişiler ise sınavda başarılı olmaları durumunda atamaları gerçekleştirilir.

Savcı olma şartları nelerdir?

Savcılık birçok sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Oldukça zor bir meslek olan savcılık çokça tercih de edilmektedir. Savcılık için öncelikle Hukuk Fakültesi'nin kazanılması ve mezun olunması gerekir. Daha sonra Adli Yargı Sınavı'na katılan adaylar sınavdan en az 70 puan almalıdır. Yazılı sınavı tamamlayan adaylar mülakata çağırılır ve başarışı geçen mülakatın ardından savcı olabilirler.

Savcı Ne Yapar

Savcı maaşları ne kadar?

Savcı olmak isteyen birçok kişi ne kadar maaş aldıkları konusunda da araştırma yapmaktadır. Adaletin temeli olan savcıların maaşları da oldukça yüksektir. Savcılık mesleğinde deneyimin artması ile maaşlarda yükselmektedir. Yeni başlayan ve uzun süredir bu işi yapan savcılar arasında ciddi maaş farkları da bulunmaktadır.

Savcının görev süresi maaşa etki ederken unvan ve görev yeri de etkilidir. Pek çok etken savcı maaşlarını etkilerken mesleğe yeni başlayanlar için 9 bin 500 TL olarak bir maaş verilirken, uzun yıllardı görev yapan bir savcı 17 bin TL'den fazla maaş alabilmektedir.

Savcı iş imkanları nelerdir?

Savcılar mahkemelerde ve bürolarda görev yapabilmektedir. Olay yeri incelemesinde bulunabildikleri gibi otopsi, keşif ve tespitte yapabilmektedir. Savcılık mesleği oldukça yoğun iş yüküne sahip bir meslektir. Savcılar birçok kamu görevlisiyle de iletişim halindedir. Sadece kamu görevlisi değil vatandaşlar ile de iletişim kurmak zorundadır. Savcılar Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak görev almaktadır ve birçok kez yer değişikliği yapma durumunda kalır. Savcının kendisine özel bir yer açması devletten bağımsız çalışması mümkün değildir.

YORUM YAZ..
Modal