Savaşın etkileri hangi ülkeye ne kadar olacak? Uzmanlar açıkladı: Rusya bir daha asla eskiye dönemeyecek!

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal ve ardından Rusya'ya yönelik ardı ardına açılan yaptırımlar birçok ülkenin ekonomisini de yakından ilgilendiriyor ve büyük bir tehdit haline geliyor. Uzmanlara göre Avrupa Birleşik Devletleri ekonomisi yavaşlama, Avrupa ekonomileri resesyon, Rus ekonomisi ise çift haneli daralma riskiyle karşı karşıya kalabilir.

07.03.2022-15:18 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-15:18) Savaşın etkileri hangi ülkeye ne kadar olacak? Uzmanlar açıkladı: Rusya bir daha asla eskiye dönemeyecek!

CNBC, Moody's Analytics işbirliğiyle Wall Street ekonomistleriyle büyüme verilerini etkileyen verileri referans alarak yaptığı 'Rapid Update' analizini kamuoyuyla paylaştı. 14 tahminin ortalaması alınan analize göre ABD ekonomisinin bu sene yüzde 3.2 büyümesi bekleniyor. Bu, Şubat tahmininin yüzde 0.3 altında ancak yine de bu rakam büyüme ortalamasının üzerinde.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Fed'in de yakından takip ettiği PCE enflasyonunun ise yüzde 4.3'e yükselmesi bekleniyor. Bu rakam, Şubat ayı anketinin yüzde 0.7 üzerinde yer alıyor. Tahminciler ABD ekonomisinin petrolün varil fiyatını 126 doların üzerine yükselten şoka nasıl tepki vereceğinin ise henüz belirsiz olduğunu belirtiyor. Buna karşın çoğu uzman, petrol şokuyla enflasyonda daha yüksek seyir beklerken, büyümede ise gerileme bekliyor.

Amherst Pierpont Ekonomisti Stephen Stanley petrolde son günlerdeki yükselişin çok uzun süreli olmayıp birkaç ay içinde sonlanabileceğini, bu nedenle ABD büyüme ve enflasyonuna etkilerinin kısa süreli olabileceğini ifade etti.

Uzmanlar ABD'nin petrol üretimi nedeniyle paranın tüketiciden üreticiye aktarılacağı ve paranın içeride kalacağını, bu nedenle söz konusu ülkenin maruz kalacağı fiyat şoklarının diğer ülkelerden farklı olduğunu belirtiyor.

Avrupa'da etkisi daha sert olacak

Yapılan analize katılan çoğu katılımcı Avrupa'da savaşın etkilerinin daha şiddetli şekilde hissedileceğini ifade ediyor.

Braclays bu yıl için Avrupa büyüme tahminini yüzde 4.1'den yüzde 3.5'e düşürdü. Yatırım bankasından yapılan açıklamada yükselen emtia fiyatları ve finans piyasalarındaki riskten kaçışın temel problemler olduğunu ve küresel stagflasyonu tetikleyeceğini, Avrupa'nın ise bu konuda en riskli bölge olduğunu dile getirdi.

Benzer biçimde JP Morgan da bölge için bu yılki büyüme tahminini yüzde 4.2'den yüzde 3.2'ye geri çeken isimler arasında.

En büyük etki elbette Rusya'da

Yaşanan gelişmelerden en sert etkilenen ülkenin ise haksız işgali başlatan Rusya olacağı öngörülüyor. JP Morgan ülkeye yönelik devreye alınan ve Rus ekonomisini dünyadan izole hale getiren yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin yüzde 12.5 daralmasını bekliyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ise Rusya ekonomisinin yüzde 15 daralarak küresel finansal kriz dönemindeki daralmanın iki misline ulaşacağını düşündüğü belirtiyor. Baş Ekonomist Robin Brooks risklerin aşağı yönlü olduğunu ve Rusya'nın artık asla eskisi gibi olamayacağını belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal