Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dünya genelinde, en saygın ve en güçlü askeri güç olarak gösterilir. Bu kapsamda bünyesinde sayısız özel birlik vardır. Bu özel birlikler, çok zor olan görevleri bile kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Özel ve üst düzey eğitim alan kişilerden oluşan bu özel birliklerden bir tanesi de SAT komandolardır. SAT Komandosu, hem Türkiye'de hem de dünyada tanınan özel eğitimli birlik olarak tanımlanır. Peki, SAT komandoları kimdir? Nasıl SAT komandosu olunur İşte, TSK bünyesinde görevli SAT komandoları hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar..
SAT Komandosu nedir, nasıl olunur, görevleri nelerdir?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSE) açılımı Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı olarak bilinen SAT birliği komutanlık olarak 1963 yılında Su Altı Komando adıyla kurulmuştur. Üstün yeteneklere sahip özel askerlerden oluşan ilk deniz komando birliğine verilen isim olan SAT Komandoları, Kıbrıs Barış Harekatı'nda ilk karaya çıkmış ve Kardak Kayalıkları’nda Yunanistan birliklerinin arasına sızmıştır. daha sonrasında Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekatı gibi, TSK'nın bünyesinde çok zor görevlere gönderilen SAT komandoları özel eğitimler alırlar ve eğitimleri tamamlandıktan sonra görevlerine başlarlar.
Özel olarak yetiştirilen SAT Komandoları, er ya da erbaşların gerçekleştiremediği zorlu görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Baskın, sabotaj, hedef işaretleme, sinsi taarruz, sızma gibi görevlerin yanı sıra özel keşif yapma, istihbarat toplama ve müttefik eğitimi gibi görevlere sahip olan SAT komandoları, Sualtı Taarruz Komutanlığı'nın misyonu doğrultusunda harekat faaliyetlerinde bulunur.
Ülkemizin en seçkin birlikleri arasında yer alan SAT komandoları genel olarak Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı personellerden olan subaylar ve astsubaylar arasından seçilir. SAT Komandosu olmak için ilk önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın bünyesinde görev almanız gerekiyor.
Eğitim görülen okulun son sınıfında, SAT komandoları tarafından ziyaret edilir ve SAT komandosu olmak isteyenlerin isimler,ini toplar. Bu görev tamamiyle gönüllülük esasına göre yapılır ve bu nedenle başvuru kesinlikle sizin tarafınızdan iletilmelidir.
Başvurunun yapılmasının hemen ardından detaylı bir inceleme süreci başlatılır ve SAT komandosu olmak için yeterli derecede yetenek ve fiziki şartlar araştırılmaya başlanır. Bu sürecin geçilmesi halinde mezuniyet sonrası adayları zorlu bir eğitim süreci bekler. Bu sürecin detaylı açıklamasının hemen öncesinde saat kumandası olma şartları ilgili şöyle bilgi verebiliriz.
SAT Komandosu olma şartları
- T.C Vatandaşı olmak
- Yapılacak arşiv araştırmasından ve güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak.
- Subay adayları için en az lisans mezunu olmak , astsubay adayları için ön lisans mezunu olmak.
- Lisans mezunları için 27 , ön lisans mezunları için 25 yaşını bitirmemiş olmak.
- Yapılan sağlık taramasında muvazzaf subay-astsubay olur , komando olur, paraşütle atlar , SAT/SAS/1’inci Sınıf Dalgıç Olur” kararlı sağlık raporu almak.
Yukarıda belirtilen şartları ilgili dönemlerde diğer subay ve astsubay alımlarında aranan şartları sağlamış olursanız Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine girme şansınız ortaya çıkar. Hemen bunun arkasından, gönüllü olarak başvurunuzu gerçekleştirmenizin sonrasında, SAT komandosu eğitimleri almaya da hak kazanabiliyorsunuz
SAT Komandoları nasıl bir eğitim alırlar?
SAT Komandoları, seçilmeleri sonrasında 50 hafta süren bir eğitim sürecine alınırlar. SAT Özel İhtisas Kursu adı altında yapılan bu eğitimlerde; özel dalış eğitimleri, harekat eğitimi ve denizaltı eğitimlerin yanı sıra taktik tim iletişimi eğitimleri, harita okuma eğitimleri, ilk yardım ve hayatı idame eğitimleri, atıcılık ve imha eğitimleri, koruma eğitimi, beden eğitimi ve yakın dövüş eğitimi alırlar.
SAT komandolarına ayrıca paraşüt ve helikopter eğitimi ile birlikte cehennem haftası adı verilen özel bir eğitimde verilir. 50 haftalık kursu başarıyla tamamlayan SAT birliklerinde görev almaya hak kazanabiliyorlar. Kurs süreci oldukça zor geçen bir süreçtir ve bazı adaylar zorluğa fazla dayanamadıklarından dolayı eğitimlerini yarıda bile bırakabiliyorlar.
SAT komandolarının görevleri ve görev yerleri
SAT Komandoları, genel olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın bünyesinde görev alırlar. hem yurt içi hem de yurt dışında en zorlu görevlere atanırlar. Aşağıda verdiğimiz listede SAT komandolarının atanabilecekleri birlikler yer almaktadır:
* Harp Filosu Komutanlığı, Gölcük, Kocaeli
* Denizaltı Filosu Komutanlığı, Gölcük, Kocaeli
* Mayısın Filosu Komutanlığı, Erdek, Balıkesir
* Deniz Hava Komutanlığı, Cengiz Topel, Kocaeli
* Lojistik Destek Gemileri Komodorluğu, Gölcük, Kocaeli
* Gölcük Ana Üs Komutanlığı , Kocaeli
* Gölcük Tershanesi Komutanlığı , Kocaeli
* Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı Kocaeli
* Deniz İkmal Merkezi Komutanlığı Kocaeli
* İstanbul Boğaz Komutanlığı Anadolukavağı, İstanbul
* Çanakkale Boğaz Komutanlığı, Nara, Çanakkale
* Karadeniz Bölge Komutanlığı, Karadeniz Ereğli, Zonguldak
* Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı, Beykoz, İstanbul
* Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Çubuklu, İstanbul
* Bartın Deniz Üssü Komutanlığı , Bartın
* Deniz Müzesi Komutanlığı, Beşiktaş, İstanbul
* İstanbul Tershane Komutanlığı
* Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı, Foça, İzmir
* Aksaz Deniz Üs Komutanlığı, Marmaris
* Akdeniz Bölge Komutanlığı , Mersin
* İskenderun Deniz Üs Komutanlığı, İskenderun, Hatay
* Ege Deniz Bölge Komutanlığı, İzmir
* Foça Deniz Üs Komutanlığı, Foça, İzmir
* İzmir Bakım Onarım ve İstihkam Komutanlığı
* Deniz Harp Okulu Komutanlığı, Tuzla, İstanbul
* Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanlığı, Karamürsel, Yalova
* Eğitim Filotillası Komodorluğu Tuzla İstanbul
* Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı, Karamürsel, Yalova
* Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı, Gölcük, Kocaeli
* Derince Eğitim Merkezi Komutanlığı, Derince, Kocaeli