Sanayi işletmeleri ile devamlı olarak ve seri olarak tamirat yapan işletmeler ile elektrik ya da diğer enerji üretimi yapan santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat firmalarına Sanayi Bakanlığına bağlı olan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri aracılığı ile verilen belgedir. Bu belge, yukarıda saymış olduğumuz iş yerlerinin üretime geçmesi ile birlikte 2 ay içinde alınması zorunlu hale getirilmiştir.
Sanayi sicil belgesi almanın faydaları nedir?
* Sanayi sicil belgesi sahibi olan kişiler enerjide giderlerini sanayi abonesi olarak indirimli bir tarife üzerinden ödemektedirler.
* Dolaylı yollardan iş imkanlarına sahip olurlar.
* KİK 'de yer alan yerli isteklilerin belirlenmesi konusunda avantaj sahibi olurlar.
* İhraç kaydı ile mal teslimlerinde Katma Değer Vergisi tecil - terkin işlemlerinden yararlanırlar.
* Kamu kurum ile kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanma imkanına sahip olurlar.
Sanayi sicil belgesi nasıl ve nereden alınmaktadır?
* Sanayi sicil belgesi alabilmek için öncelikle aşağıda yer alan sizden talep edilen belgeler ile birlikte Sanayi Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.
* Sanayi Sicil Beyannamesi ( Sansic A ve Sansic C formu ) Sansic C formu yalnızca Gayri Maddi Hak ( Lisans, Know - how, Patent ) kullanmakta olan işletmelerce doldurulmaktadır.
* Yıllık İşletme Cetveli ( Sansic B formu ) ise firmanın bir önceki sene ile ilgili olan faaliyetlerinin gösterilmesinin zorunlu olduğu cetveldir. İlk müracaat anında ve sonra da her sene düzenli olarak verilmesi zorunludur.
* Kapasite Raporu Süresi, geçerli ilgili oda tarafından onaylı olmak zorundadır. Kapasite raporu olmayan resmi sektör sanayi işletmelerinin yıllık olarak tüketmiş oldukları madde miktarları, makine tesisat listesi ile yıllık olarak yapılan üretim kapasite miktarlarını ihtiva eden, kurumları tarafından onaylı liste vermek zorundadır.
* Ticaret Sicil Gazetesi Kuruluş ile değişiklik yapılmışsa eğer unvan değişikliğine ait olan gazete fotokopileri gereklidir. ( Resmi Sektör İşletmelerinin Ticaret Sicil Gazetesi vermelerine gerek yoktur. )
* Kira Sözleşmesi Makine tesisatının kiralık olması durumunda en az 1 senelik kira sözleşmesinin fotokopisi olmak zorunda.
Belgenin ilk müracaat anında verilen bilgilerde değişiklik yapılması halinde ve sanayi işletmesinin sürekli olarak ya da geçici olarak kapatılması ya da yeniden faaliyete geçmesi halinde, 1 ay içinde Sanayi Bakanlığına bağlı olan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne bilgi verilmesi zorunludur. İşletmeler her sene, bir önceki seneye ait olan bilgileri içeren yıllık işletme cetvellerini Nisan ayının bitimine dek Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermek zorundalar. Sanayi işletmeleri tarafından herhangi bir şekilde asla yanlış bilgi verilmemesi gerekmektedir.
Sanayi sicil belgesi yenileme işlemi nasıl yapılır?
Belgesinin aslı ve yıllık işletme cetveli ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat edilmelidir. Yenileme işlemleri ise 2 seneden bir olarak yapılmaktadır.
Sanayi sicil belgesi yaptırmamanın cezası nedir?
* Bir sanayi işletmesinin, vaktinde sanayi siciline tescil ettirilmemesi halinde sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan tam 2 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Bu kayıt işlemini yaptırmamaları halinde de tam 914 TL şeklinde bir cezai işlem uygulaması vardır.
* Sanayi işletmesine dair olan faaliyete son verme, ara verme, tekrardan üretime başlama ve değişik hallerinin süre içinde bildirilmemesi halinde ise sanayi işletmeleri faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlamaları, unvan, üretim konusu, iş kolu ile adres değişikliği hallerinde 1 ay içinde Bakanlığa ( İl Müdürlüğüne ) bildirmek zorundadırlar. Zamanında bildirilmediği takdirde ise tam 914 TL para cezası uygulaması vardır.
* Yıllık İşletme Cetvellerinin süresinde verilmemesi halinde sanayi işletmeleri bir önceki seneye ait olan faaliyetlerinin bulunduğu yıllık işletme cetvellerini sene sonu itibari ile 4 ay içerisinde Bakanlığa ( İl Müdürlüklerine ) vermek ile yükümlüdürler. Bu süre zarfında Bakanlığa işletme cetvelini vermemeleri halinde ise tam 914 TL para cezası uygulaması ile karşı karşıya kalırlar.
* Sanayi sicil belgesinin yetkililere ibraz edilmemesi halinde sanayi işletmeleri aldıkları sanayi sicil belgesinin kendilerinden talep edilmesi durumunda görevli olan personele belgeyi ibraz etmek zorundadır. Aksi halde tam 914 TL para cezası uygulaması ile karşılaşılır.
* İstenilen bilgilerin gerçeğe aykırı biçimde bildirilmesi durumunda Sanayi Sicil Kanunu gereğince istene bilgiyi gerçeğe aykırı olarak yanlış veya eksik halde bildiren kişilere idari para cezası uygulaması yapılır. Bu idari para cezasının miktarı ise tam 1,833 TL 'dir.
Bu haberimizde sanayi sicil belgesi nedir ve ne işe yarar, nasıl alınır, nereden alınır, sanayi sicil belgesi almak için gereken evraklar nedir, sanayi sicil belgesini almamanın cezası nedir, sanayi sicil belgesini almak zorunda olan kişiler kimdir, sanayi sicil belgesinin avantajları nelerdir, sanayi sicil belgesi kaç yılda bir olarak yenilenmektedir, sanayi sicil belgesi kimler için zorunlu hale getirilmiştir? gibi merak edilen soruların cevaplarını ve detaylarını sizler ile paylaştık. Bu konu ile ilgili olarak merak ettiklerinizi, sorunlarınızı ya da görüşlerinizi bizler ile paylaşmayı unutmayın..