Sanal Gerçeklikte Son Teknoloji: Genişletilmiş Gerçeklik Nedir?

Genişletilmiş Gerçeklik (XR), sahip olduğu teknolojik imkânlarla hayatlarımıza girmeye başladı. XR teknolojisi gelecek yıllarda hayatlarımızı derinden etkileyecek gibi görünüyor. Peki, Genişletilmiş Gerçeklik Nedir? Detaylar haberimizde.

02.03.2021-14:27 - (Son Güncelleme: 02.03.2021-14:27) Sanal Gerçeklikte Son Teknoloji: Genişletilmiş Gerçeklik Nedir?

Genişletilmiş Gerçeklik (Extended Reality) teknolojisi, son yıllarda sanal dünya ile insan-makine etkileşiminin birleşimi olarak ön plana çıkmaya başladı. Genişletilmiş Gerçeklik; Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik ve Karma Gerçeklik gibi bugün sahip olduğumuz tüm sürükleyici teknolojileri bünyesinde barındırıyor. Diğer bir ifadeyle diğer gerçeklik türlerini kapsayan ileri bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor.

GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİK NEDİR?

Genişletilmiş gerçeklik veya diğer adıyla XR, teknoloji dünyasında yeni bir gelişme olarak göze çarpıyor. Fiziksel ve dijital dünyaları birleştirerek kullanıcılar için sürükleyici bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. XR, bilgisayar teknolojileri tarafından üretilerek çeşitli araçlarla ortama veriliyor.

GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİĞİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Genişletilmiş Gerçeklik, son teknoloji bir ürün olduğu için beraberinde bir dizi avantaj ve dezavantajı getirmektedir. Genişletilmiş gerçekliğin avantajları şu şekildedir;

-       Sağlık, eğitim, medya, spor, sanat gibi alanlarda verilen eğitimin kalitesini yükseltir.

-       Tehlikeli iş sahalarında bulunan çalışanların, iş öncesi eğitimine yardımcı olur ve tamamen risksiz bir şekilde eğitim görmelerine olanak sağlar.

-       Mesafeleri ortadan kaldırır ve kilometrelerce uzaklıktaki bir cihazı bile fiziksel olarak kontrol etmeye imkan sağlar.

-       Simülasyon deneyimini arttırır.

-       Kesintisiz iletişim kalitesine büyük katkı sunar.

GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİĞİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Genişletilmiş Gerçeklik teknolojisi, birtakım dezavantajları da barındırmaktadır.

-       Kaynak kodlarında çok sayıda açık barındıracağı gibi siber saldırılara da açık bir hale gelir.

-       Teknolojik gelişmişliği nedeniyle insanların birebir fiziksel iletişimlerini engelleme tehlikesi barındırır. Bu şekilde insanlar tamamen sanal dünyaya bağımlı hale gelir.

-       Beraberindeki donanımların uzun sürelerde kullanılması çeşitli fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olur.

-       Nispeten yeni bir teknoloji olduğu için cep dostu değildir. Çeşitli maliyetler ortaya çıkarır.

GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİĞİN KULLANIM ALANLARI

Genişletilmiş Gerçeklik teknolojisi; eğlence endüstrisi başta olmak üzere, gayrimenkul sektörü, sağlık, üretim, pazarlama, eğitim, emlak, perakende, uzaktan çalışma gibi alanlarda söz sahibi olacak gibi görünüyor. Altyapısı ve kullanım çeşitliliği nedeniyle, bu alanlardaki değişim ve dönüşüme öncülük edebilir.

Söz konusu teknoloji olduğunda, yeni bir gelişmenin kapsam ve sınırları tahmin edilemiyor. Küçük bir adım bile, yeri geldiğinde büyük atılımların başlangıç noktası olabiliyor. Bu kapsamda, Genişletilmiş Gerçeklik teknolojisinin hangi sonuçlara neden olacağı büyük bir merak konusu. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal