Batman yöresine ait olan şamburek diğer bilinen ismiyle şam böreği bölgenin yöresel bir lezzetidir. Kuzu etinin başrol olduğu şam böreği bölge halkı tarafından sık sık sofralara taşınır. Az malzeme ile damaklarda şenlik yaratan şam böreği tarifini sizin için derledik. Şam böreği nasıl yapılır?
Şam böreği tarifi
Şam böreği iç harcı için gerekli olan malzemeler:
- 250 gr kuzu eti
- 250 gr soğan
- Yarım bağ maydanoz
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Şam böreği hamuru için gerekli olan malzemeler:
- 1 kg un
- 2.5 su bardağı su(una göre değişim gösterebilir, kontrollü şekilde ilave ediniz)
- Tuz
Şam böreği hamuru için ilk olarak yoğurma kabına un, ılık su ve tuz ekleyerek hamur elde edin ve dinlenmesi için üzeri örterek bekletin. Şam böreğinin içi için; soğanlar ince ince doğranır, tavaya sıvıyağ eklenir ve etler ilave edilerek kavrulur ardından soğanlar eklenerek pembeleşinceye dek kavrulur. (Bu işlem etin pişmesine göre önce soğanlar daha sonra etlerde olabilir). İnce ince doğranan maydanozlar ilave edilerek, tuz ve baharatlar eklenip hazır hale getirilir. Hamurlar yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılarak daire şeklinde açılır. İçerisine hazırlanan iç malzemesi eklenip önce yarım ay sonra da yarım ay ikiye bölünerek üçgen şekli verilir. Şam böreği ızgara sacında veya bol sıvıyağda pişirilir.