Her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da insanlar yanlış bilinen bilgilerin doğrularını öğrenebilmek için Diyanet'e başvuruyor. Bu sorulardan biri de sakız çiğnemenin orucu bozup bozmayacağı. Peki sakız orucu bozar mı? Orucu bozan şeyler nelerdir? Oruç tutmanın getirdiği sorumluluklar nelerdir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Sakız orucu bozuyor mu
Diyanet'in fetvasına göre sakız çiğnemek orucu bozmaktadır. Diyanet'e göre ağız ve burundan alınmış ve mideye ulaşacak her şey orucu bozmaktadır. Ağız kokusunu gidermek, diş ağrısını geçirmek için sıkılan sprey gibi maddeler de eğer yutulursa ve mideye inerse oruç bozulur fakat eğer yutulmazsa oruç bozulmaz. Günümüzde üretilmiş sakızların içerisinde birçok katkı maddesi bulunuyor olduğundan ve yutmayı engellemek mümkün olmadığından sakız çiğnemek orucu bozar. Katkı maddesi bulunmayan sakızı bulabilmek mümkün olmayacağı için de oruçken sakız çiğnememek en doğrusudur.
Orucu ne bozar
İnsan nefsine hakim olabilmek için oruç tutulduğu için orucun başında nefsi etkileyen her şeyden uzak durulması gerekir. Yemek, içmek, cinsel ilişki gibi şeyler bunların başında gelmektedir. Bunun yanında sigara içmek, nargile içmek gibi tütün içeren ya da uyuşturucu maddeler ve bağımlılık gereği vücuda alınan tüm maddeler orucu bozar. Ağızdan alınan ilaçlar da orucu bozmaktadır.
Oruç tutmanın getirdiği sorumluluklar
İslam dininin şartlarına göre oruç tutmaktan sorumlu sayılmak için insanın aklı başında olması, ergenliğe girmesi ve Müslüman olması gerekmektedir. Yani oruç tutmanın kişi için farz olabilmesinin şartı kişinin aklı yerinde olmasıdır. Bu şartları taşısa bile bazı özel durumu olan kişiler oruç tutmazlar. Hz. Peygamber 7 yaşından başlayıp 13 yaşına gelene kadar çocukların namaza alıştırılmalarını tavsiye etmiştir. Yani alıştırmak ve dine ısındırmak için çocuklar namaz kılmaya ve oruç tutmaya teşvik edilir.