Karadeniz müziğinin sevilen isimlerinden Kazım Koyuncu, 33 yaşında iken kanser hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti. Şair Ceketli Çocuk olarak da tanınan Kazım Koyuncu, müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir. Kazım Koyuncu geleneksel Karadeniz müziği ve Rock’n’Roll müziğini sentezleyerek kendi tarzını Tüm Türkiye’ye sevdirdi. Peki, Kazım Koyuncu kimdir? Kazım Koyuncu neden öldü?
KAZIM KOYUNCU KİMDİR?
Kazım Koyuncu Artvin’in Hopa ilçesinde 7 Kasım 1971’de dünyaya geldi. Cavit Bey ve Hüsniye Hanım’ın beşinci çocuğu olarak doğan Kazım Koyuncu, çocukluk yıllarından itibaren futbolla ilgilendi ve sıkı bir Trabzonspor taraftarı oldu. Ortaokul birinci sınıfta iken müziğe ilk adımını atan Kazım Koyuncu, bu yıllarda mandolin çalmaya başladı. Çocukluk yıllarında kendisinden ‘Üstadım’ diyerek bahsettiği Kemençeci Yaşar’dan hem kemençe dersleri aldı hem de çocukluk dönemini geçirdi.
1980’li yıllarda İstanbul’a taşınan Kazım Koyuncu, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kayıt oldu. Ancak müzikle ilgilendiği için ve siyasi sebeplerden dolayı Siyasal Bilgiler Fakültesini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Sanat tutkusu ağır basan ve müzik yapmak isteyen Kazım Koyuncu, arkadaşlarıyla birlikte önce Zuğaşi Berpe adında bir grup kurdu. Ardından 1992’de Ali Enver ile birlikte, ‘Dinmeyen’ isimli müzik grubunu kurdular. Bu yıldan itibaren Karadeniz müziği ve rock müzikle birleştirerek kendi tarzını oluşturdu.
KAZIM KOYUNCU NERELİ?
Tiyatro oyunlarına da müzik yapan Kazım Koyuncu, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bırakarak hayatını tamamen müzik üzerine kurdu. Koyuncu, yeni grubuyla ilk albümü ‘Va Mişkunan’ı (Bilmiyoruz) 1995'te yayınlarken sanatçı, bu yeni tarzıyla müzikseverler tarafından olumlu tepkiler aldı. Bu arada Dinmeyen grubu 1996'da Sisler Duvarı albümünü çıkarmasının hemen ardından, Zuğaşi Berepe grubu ise ikinci albümleri İgzas’tan sonra 1999'da dağıldı.
KAZIM KOYUNCU ŞARKILARI
Müziğini yaparken yenilikleri denemekten kaçınmayan ünlü müzisyen, Karadeniz müziğinin hem sert hem de duygusal yapısını eserlerinde ortaya koymasından dolayı müzik severler tarafından çok sevildi. Kazım Koyuncu müzik gruplarıyla yaptığı albümler dışında ilk kişisel albümü ‘Viya’yı 2001 yılında dinleyicilere sundu. 2002’de yayınlanan Gülbeyaz dizisinin müziklerini yapmasıyla birlikte tanınırlığı artan Kazım Koyuncu, dizinin ardından düzenlediği konserlerin sayısında önemli oranda artış yaşandı. 2001 yılında yayınladığı ilk kişisel albümünün ardından 2004 yılında ikinci solo albümü olan Hayde albümünü çıkardı.
KAZIM KOYUNCU NE ZAMAN, NEDEN ÖLDÜ?
2004 yılında çıkardığı Hayde albümünün ardından 2004 yılının Aralık ayında kanser teşhisi konuldu. Doktorlar Kazım Koyuncu’ya fazla yorulmamasını söylemesine rağmen ülkenin farklı noktalarında konser vermeye devam etti. Ancak bu ağır tempoya daha fazla dayanamayarak son konserini 4 Şubat 2005’te Taksim’deki Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde veren Kazım Koyuncu ‘Ha kanser ha konser’ sözleriyle sevenlerine hüzünlü bir şekilde veda etti. Kazım Koyuncu, Karadeniz ruhunu yansıtan albümlerinin de Türkçe’nin yanı sıra Lazca, Gürcüce ve Hemşince eserlerle yurt içinde ve yurtdışında geniş coğrafyalara ulaştı. Kazım Koyuncu 25 Haziran 2005’te tedavi gördüğü hastanede 33 yaşında iken vefat etti.
Bir röportajında "Çocukken şiirle güzel oynuyordum. Şairlerle çok uğraşıyordum. Bir ceket yaptırmak istedim o zamanlar İstanbul'a gelirken, şair ceketi..." sözleri üzerine Koyuncu'nun ölümünün ardından Paluri Arzu Kal Demirçi, sanatçıyla ilk karşılaşmasından son ana kadar süren dostluğunu anlattığı "Şair ceketli çocuk: Kazım" kitabını kaleme aldı. 2014
yılında Kazım Koyuncu'nun hayatını anlatan 'Yağmur: Kıyamet Çiçeği' isimli
bir filmi çekildi.