Diyetisyen Mukadder Büyükzeren, Ramazan günlerinin temel taşının sahur yapmak olduğunu belirterek, “Sahur öğününü mutlaka yapın. Sahur yapmadan oruç tutmayalım. Ayrıca gün içerisinde içemediğimiz bitki çaylarını iftar sahur arasında bir iki fincan şeklinde tüketebiliriz. Bu da bizim metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olacaktır,” dedi.
BESLENME ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞYİOR
Ramazan ayının da beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden Diyetisyen Mukadder Büyükzeren, “Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenerek toksinlerden vücudumuzu arındırmalıyız. Bu dönemde bizim asıl amacımız kilo vermek olmamalıdır. Bir gün içerisinde 5-6 öğün yaparken, 2 öğüne kadar düşüyor. Bu bir anda aşırı yemek tüketimimize neden oluyor,” şeklinde konuştu.
Fazla yemek tüketiminin önüne geçmek için orucun su ve hurmayla açılması gerektiğini belirten Diyetisyen Mukadder Büyükzeren, “İftarda orucu açtıktan sonra hazırladığımız iftariyeliklerden yeyip biraz peynir, zeytin, ceviz tüketerek sonrasında 10-15 dakika kadar ara vermeliyiz. Bu arayı verdikten sonra ana yemeğe geçebiliriz. Ana yemekte de mutlaka hafif yemekler tercih edilmeli. Zeytinyağlı sebze yemekleri, etli sebze yemekleri, haşlama, fırın ya da ızgara olan et ürünleri tüketebiliriz. Daha sonrasında da yanında mutlaka bol mevsim yeşilliklerinin olduğu salatamız olmalı,” ifadelerini kullandı.
İftarda Ramazan pidesinin tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Büyükzeren, “Sahurda daha çok tam tahıllı ürünleri, bizi daha çok tok tutucu ürünleri tercih etmeliyiz. Yumurta, tam tahıl ve tam buğday ekmeği, bol yeşillik, yoğurt, süt gibi ürünler olmalı. Bunlar bizim tokluk süremizi artırarak gün içerisinde acıkmamızı engelleyecektir. Ayrıca sahur ve iftar arasında günlük mutlaka en az iki litre kadar su içmemiz gerekiyor,” dedi.
“METABOLİZMANIZI HIZLANDIRMAK İÇİN EGZERSİZ YAPIN”
Günlük su tüketimindeki azalma, hareketlerdeki azalma, egzersiz yapmama ve öğün sayısındaki azalma metabolizmanın yavaşlamasına neden olabileceğini vurgulayan Büyükzeren, “Bunu hızlandırmak için de iftardan 2-3 saat sonra hafif tempolu 30-35 dakikalık bir yürüyüş ya da egzersiz programları yapmanızı öneriyorum,” dedi.
"YEMEKLERİ FAZLA ÇİĞNEYEREK TÜKETMELİYİZ"
‘Ramazan ayının öne çıkan özelliklerinden biri de çeşidin bol olduğu iftar sofralarının kurulması,’ diyen Büyükzeren konuşmasına şu şekilde devam etti:
“İftar sofralarına oturup bir anda birçok yemeği hızlı şekilde yemek bizim midemizde yanma, reflü, gastrit gibi problemlere yol açabileceği için aslında kendimize zarar vermiş oluyoruz. Bunu önlemek amacıyla da mutlaka öğün miktarımızı aza indirip yemekleri çok fazla çiğneyerek tüketmeliyiz. Kısa sürede daha fazla yemek yenildiği için bu da bizim zamanla kilo kontrolünü kaybetmemize ve kilomuzun artmasına neden olmaktadır. Buna da mutlaka dikkat etmeliyiz bu dönemde.”