Şahmeran nedir, ne demek? Şahmeran sembolünün anlamı nedir? Şahmeran efsanesi ve Şah-ı Meran hikayesi duası

İran-Pers mitolojisinde rastlanılan ve yarısı yılan yarısı insan şeklinde olan Şahmeran, doğaüstü varlıkların arasında yer alır. Hakkında bir çok rivayet bulunan Şahmeran'ın en çok bilinen özelliği hiç yaşlanmayan varlık olmasıdır. İslamda kabul görmüş duası da bulunan Şahmeran efsanesine gelin hep birlikte bir göz atalım..

16.05.2022-12:04 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-12:04) Şahmeran nedir, ne demek? Şahmeran sembolünün anlamı nedir? Şahmeran efsanesi ve Şah-ı Meran hikayesi duası

Farsça'da 'Yılanların Şahı' anlamını taşıyan Şah-ı Meran, dilimize geçtikten sonra Şahmeran olarak telafuz edilir. Vücudunun yarısı insan yarısı da yılan şeklinde olan bu varlık hiç yaşlanmaması hep aynı olarak kalmasıyla bilinir. İran-Pers mitolojisinde rastlanan Şahmeranın Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan doğaüstü bir varlık olarak ifade edilir.

Şahmeran nedir, ne demek?

Şahmeran efsanesinin Akdeniz Bölgesindeki Tarsus ilinde geçtiği bilinir. Bu bölgede o zamanlar yılana Meran adı verilirdi. Yarısı yılan ve yarısı insan şeklinde olan varlığa yılanların şahı anlamına gelen Şahmeran adı verilirken, Anadolu hikayelerinden adına sıkça rastlanılan Şahmeran'ın adı ilk olarak Türk halk inancında, Er (İnsan) ve Büke (Erderha) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan Erbüke vaya Erböke isimli varlıkların başı olarak geçer. Bu doğaüstü varlıkların dişine halk dilinde işbüke denirken yılana ataya ise Şahmaran adı verilir. Yılanları şahı olarak anılır.

Şahmeran efsanesi

Şahmeran efsanesi ve Şah-ı Meran hikayesi

Tarsus ilinde geçtiğine inanılan efsanede bölgede yaşayan ve Meran adı verilen yılanların oldukça akıllı ve innsanlara karşı da merhametli olduklarına inanılırdı. Yılanların başında olan kişiye ata gözüyle bakılır ve ona Şahmeran denirdi.

Vücudunun üst kısmı çok güzel bir kadın, alt kısmıysa yılan şeklinde olan varlık Anadolu'nun doğu kültürü masallarında mitolojik bir yaratık olarak adlandırılır.

Şahmeran efsanesine göre; onu ilk gören ve fark eden insan Cemşab'dır. Cemşab, odunculukla uğraşan fakir bir ailenin oğluydu. Arkadaşlarıyla bir mağaraya giden ve bal çıkarmak isteyen Cemşab, mağarada bal çıkardığı sırada ışık sızan bir delik fark eder ve bıçağıyla bu deliği genişletirek deliğin arkasına bakar. Diğer tarafta çok güzel bir bahçe gören Cemşab, bahçede eşsiz çiçeklerin bir havuzun ve çok sayıda yılanın olduğuna şahit olur.

Bahçenin güzelliğine dayanamayan Cemşab, iyice büyüttüğü deliğin içinden bahçeye geçer ve yıllarca burada yaşar. Yılanların şahı Şahmeran'ın güvenini kazanan Cemşab, ailesini özler ve onların yanına gitmek için Şahmeran'dan izin ister. Şahmeran ise ona yerini kimseye söylememesi şartıyla izin verir. Cemşab, muhteşem güzellikteki bahçeden çıkar ve Şahmeran'ın yerini padişah hastalanıncaya kadar kimselere söylemez.

Şahmeran'ın güvenini kazandıktan sonra Cemşab'ın vücudu balık puluna kaplanmıştır. Şahmeran ona, vücudunu da kimseye göstermemsini tembihler.

Bir gün Padişahın hastalandığını ve vezirin padişahın iyileşebilmesi için Şahmeran'ın etini yemesi gerektiğini söylediğini duyan Cemşab, vezirin yanına gider ve ona Şahmeran'ın yerini gösterir. Şahmeran, Cemşab'ın aslında çok üzgün olduğunu görür. Şahmeran yılanların insanlardan intikam almamasının önüne geçebilmek için ölümünü gizli tutmasını ister ve kuyruğunu kaynatılıp vezire içirilmesini etinin de pişirilerek padişaha yedirilmesini ister. Şahmeran'ın dediği yapılır ve vezir suyu içtikten sonra ölür, padişah da sağlığına kavuşur. Sağlığına kavuşan padişah ise Cemşab'ı yanına alarak veziri yapar.

Bir efsaneye göre ise Şahmeran'ın öldürüldüğünü bilmeyen yılanların bunu öğrenmelerinden sonra Tarsus'u istila edeceğine inanılır.

Şahmeran sembolünün anlamı

Şahmeran sembolü genel olarak bolluğu bereketi ve iyiliği temsil ettiğine inanılır. Efsanelerde her ne kadar farklı bir figür olsa da anlamının iyi olduğu bilinir.

Şah-ı Meran duası ve anlamı

Şahmeran duası olarak bilinen dua, islamda kabul görmüş bir duadır. İçinde Allah’ın isimlerinin geçtiği dua genelde sevgi, muhabbet, geceleri daha rahat uyumak, nazarlardan da korunmak için okunur.

 Şahmeran duası

“Allahu la ilahe illa Hüvel Hayyul Kayyum.Allahula ilahe illa Huvel aliyul Hakim.

Allahu la ilahe illa huves Semiul Alim.Allahu la ilahe illa Huver Rahmanürrahim

Allahu la ilahe illa Huvel Vahidul Ehad.Allahu la ilahe illa Huvel Ferdül Varid.

Allahu la İlahe illa Huve Raufur Rahim.Allahu la ilahe illa Huvel Aziz’ur Rahim.

Allahu la ilahe illa huvez Zahirul Batınu.Allahu la ilahe illa Huvel Ahadus Samedu.

Allahu la ilahe illa Huvel Fetta’ul Alim.Allah’u la ilahe illa Huvel Aziz’ul Alim.

Allahu la ilahe illa Huvel Hannan’ul Mennan’ul Deyyan.Allahu la ilahe illa Huvel Kadir’ul Kahiru

Alahu la ilahe illa Huver-Rafiul Alim.Allahu la ilahe illa Huver-Rabbül arş’il Azim.

Allahu la ilahe illa Huvel Melikul Kudüs.Allahu la ilahe illa Huvel Hamdul mubin.

Allahu la ilahe illa Huvel Bais’ul Varis.Allahu la ilahe illa Huvel Esmaul Hüsna.

Huvel Hayy’u la ilahe illa Huve Fadi’u Muhlisine Lehuddiyn.

Subhane birahmetike ya erhammerrahimin.

Velhamdu-lillahi Rabbil alemin.

Şahmeran duası Türkçe anlamı

Her şeye hayat vererek ayakta tutan, gerçek hayat sahibi Rabbim senden başka ilah yoktur. Her şeyden yüce olan Hikmet Sahibi Rabbim sen gizli ve saklı her şey bilir ve işitirsin. Sen her şeye çok merhametlisin. Her şeyin tek, ortaksız ve yalnız yaratıcısı Rabbim senden başka ilah yoktur. Eşi benzeri bulunmayan Rabbim Sen yaradılanlara karşı merhametli ve şefkatli olansın. Azameti Büyük, merhametli ve her şeye galip olan Rabbim senden başka ilah yoktur. Her şeyi hakkı ile bilen ve her şeyi hikmet ile açan Allah’ım, her şeye gücü yeten Kadir Allah’ım, Büyük Arşın ve her şeyin sahibi, tüm gaflet, acizlik ve hatalardan uzak Allah’ım senden başka ilah yoktur. Ölenleri diriltecek olan ve bütün varlıkların gerçek varisi Allah’ım senden başka ilah yoktur ve bütün güzel isimler yalnızca Sana aittir.

YORUM YAZ..
Modal