Delikli ve gözenekli yapılar, tripofobi, tuhaf fobi, gözenekli yapılar, delikli yapılar galerimizde.
Sahip olduğunuz takdirde size hayatı zindan edecek fobi: tripofobi
Tripofobi, en düz tanımıyla "delik fobisi" olarak ifade edilebilir. bu fobiye sahipseniz deliklerden, delikli yüzeylerden tiksinti duyarsınız.
Tripofobi hastalığı oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. halk arasında delikli el hastalığı olarak da adlandırılabilmektedir. latincesi de trypophobia olarak bilinir.
Tripofobi, oldukça ciddi bir hastalık. psikolojik olarak sizi rahatsız eden bir durumdur.
Küçükken yaşanan travmatik bir olayın sonucunda oluşur. tripofobi ya da halk tabiri ile delik korkusu bazen kalıcı bazen de geçicidir.
En belirgin tedavisi ve nasıl geçer derseniz eğer bu görsellere bakmayın ya da baktıktan sonra kaşınıyor musunuz onu kontrol edin. aynı zamanda bu konuda çok hassas iseniz bir psikoloğa gitmeniz de fayda sağlayabilir.
'delik korkusu' demek bu olguyu tam anlamıyla açıklamaya yetmiyor.
Toplu halde duran deliklerin ya da gözenekli yapıların yanı sıra, süngerimsi yapılar, sabun köpükleri gibi minik kendini tekrarlayan şekiller, üzerinde küçük küçük kabarcıklar bulunan yara veya yanık izleri ve hatta ayçiçeğindeki yan yana dizili çekirdekler gibi çıkıntılı yapılar bile bu korkuya sahip insanlara zor anlar yaşatabiliyor.
Tüm bu saydıklarımızın ortak noktası ise doğada kendi kendini tekrarlayan 'organik' yapılı şekiller olmaları.
Her ne kadar bilim insanları bu olguya 'korku' denmişse de, tripofobisi olduğunu düşünen insanlar bunu bir korku duygusu ile ilişkilendirmekten ziyade, daha çok bir 'tiksinti duyma' ya da 'gördüğünden rahatsızlık duyma' olarak tanımlıyorlar.
Tiksinme duygusu, evrimsel olarak, pis, küflü ya da bozuk yiyecek ve içeceklere karşı verdiğimiz 'kendimizi hastalıktan koruma' amaçlı tepkidir, yani kökeni hastalık kapma korkusudur.
Bu sebeple, insanların pütürlü veya kabarmalı yara/iltihap gibi lezyonlu deri bölgelerini gördüklerinde hissettikleri tiksinme duygusu, hastalığın bulaşıcı olması ihtimaline karşı kendini koruma dürtüsü ile oradan uzaklaşma davranışı olarak açıklanabilir.
Peki tripofobik insanlar, bu tip görüntüler karşısında tam olarak ne hissediyorlar?
İstemsiz olarak verilen tepkiler kişiden kişiye göre değişebiliyor. araştırmaya katılan tripofobiklerin ifadelerine göre, tüylerin diken diken olması, sanki deliklerin veya kabarcıkların içinden bir şeyler çıkacakmış hissi, kaşıntı, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, sinirlilik hali, hatta kimi durumlarda bayılma hissi gibi tepkiler bazen tek başına bazen de birkaçı bir arada ortaya çıkabiliyor.
Aslında “fobi” dendiği zaman insanoğlunun korku duymayacağı hiçbir şey yok gibi.
Çünkü korkunun sebepleri o kadar çeşitli ki! köpek tarafından ısırılmış olduğunuz için köpeklere karşı korku geliştirmek gibi travmatik olaylardan tutun da, karanlıkta korku filmleri seyrede seyrede karanlıkta yalnız kalma fobisi geliştirmek gibi öğrenilmiş korkulara; hatta ve hatta sizi endişeli bir kişilik yapısına eğilimli kılabilecek birtakım genetik faktörlere kadar sebep saymak mümkün.