Sağlıkta şiddet denilince artık akla "beyaz kod" geliyor. Bugüne kadar yaklaşık 35 bin kişinin başvurduğu ve destek aldığı uygulamaya ilgi, her geçen gün artıyor. Peki beyaz kod uygulaması nedir ve nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde..
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet arttı. Peki önlenmesi için neler yapılabilir? Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı'nın bir uygulaması var. Adı Beyaz Kod. Uygulama yeni değil ama şiddet olayları nedeniyle yeniden gündemde.
SAĞLIKTA ŞİDDETE 'BEYAZ KOD'
İlk adım 14 Mayıs 2012'de Beyaz Kod Birimi'nin hizmete alınmasıyla başlandı. Bu kapsamda 24 saat hizmet veren ALO 113 telefon hattı kuruldu. Şiddet mağdurlarına hukuki destek verilmesi sağlandı. Uygulama sayesinde şiddet mağduru, şiddeti uygulayan kişi ile yüz yüze gelmiyor. Böylece korku ve tedirginlik yaşanmasının önüne geçiliyor. Başvuru ardından tüm süreci Sağlık Bakanlığı takip ediyor. Uygulamanın mobil telefon ve tablet için geliştirme çalışmaları da tamamlandı. Çalışanlar uygulamayı akıllı telefonlarına yükleyerek yararlanabiliyor.
BEYAZ KOD' UYGULAMA SONUÇLARI
Sağlık Bakanlığı'na göre, Beyaz Kod'a, bugüne kadar toplam 34 bin 510 başvuru yapıldı. Bin 191 arama beklemede, 310'u ise kapsam dışı bırakıldı. 23 bin 466 kişiye de hukuki yardım verildi.
Beyaz Kod'a yapılan başvuru ve ihbarlar yargının gündemine de taşındı. 7 bin 847 kişinin soruşturması tamamlandı. 21 bin 109 olay savcılığa sevk edildi. 4 bin 764 kişinin iddianamesi mahkemeye gönderildi. 2 bin 266 kişi hakkında yapılan kovuşturmalar da tamamlandı. Öte yandan Beyaz Kod sonuçlarına göre 17 kişi ile de uzlaşma yoluna gidildi. 469 beraat kararı verilirken, bin 690 kişi de mahkum edildi.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın