İstemsizce vücutta biriken yağlardan kurtulmak ve daha
sağlıklı bir vücut için tüketmeniz gereken mucizevi 7 yeşil besini sizler için
hazırladık.
Dr. Fevzi Özgönül, sağlıklı bir metabolizmayı çalıştırarak
sağlıklı bir vücuda sahip olacağınız mucizevi 7 yeşil besini açıkladı.
SAĞLIKLI BİR VÜCUT İÇİN MUCİZEVİ 7 YEŞİL BESİN
Enginar: Karaciğer dostu olarak bilinen enginar, yapılan
araştırmalar sonucunda içerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ve anti toksin
özelliği ile birçok hastalıkta destek tedavi olarak da özellikle yapraklarından
gıda desteği olarak faydalanılmaktadır. Enginar aynı zamanda mide ve sindirim
sistemi dezenfektanı olarak da bilinmektedir. Bunun dışında kalp
hastalıklarında, romatizma ve gut da, safra kesesi ve karaciğer
rahatsızlıklarında faydalıdır. Enginar yemeği yaparken sadece taban bölümü
değil, yapraklarının da pişirilip dip kısmının sıyrılarak yenmesi tavsiye
edilir.
Bezelye: Protein, lif ve nişasta açısından zengin bir
sebzedir. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve fosfor gibi
mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir. Bezelye bir çok yemek
çeşidinde kullanılabilir, ayrıca soğuk yemeklerde ve çorbalarda da
kullanılabilir.
Bakla: Protein ve vitaminler açısından son derece zengin bir
sebze olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca açık kahverengidir. Kuru
bakla, taze baklaya göre daha besleyicidir. Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık
olarak 25 gr. Protein, 60 gr. Karbonhidrat vardır. Ayrıca bakla B1, B2, B6 ve K
vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça
zengindir.
Ispanak: Demir deposu olarak bilinen ıspanak ayrıca A, B, C
ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein
açısından da çok zengin bir sebzedir. Bu nedenle vücudun direncini arttırır,
özellikle bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur. Kemik ve
dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucudur.Ispanağı salata
olarak, kıymalı veya zeytinyağlı yemek olarak hata atıştırmalıklar içerisinde
bile kullanabiliriz.(Tüm bu faydalarının yanında ıspanak gut hastalarına, eklem
iltihabı olanlara, böbrek taşı şikayeti olanlara tavsiye edilmez.)Taze fasulye:
Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebze olduğu için
özellikle mevsiminde haftada 2 defa, özellikle öğlen öğünlerinde etli veya
zeytin yağlı olarak tüketilmesi önerilmektedir.Kalorisi düşük, yağ bakımından
fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı sebebi ile diğer gıdaların sindirimine
yardımcı olduğu ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı için
ayrıca kötü kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir
yiyecektir.Özellikle A vitamini yönünden zengindir, cilt ve göz sağlığı için
yararlıdır. İçerdiği Lutein, zea-xantin ve Beta karoten gibi anti oksidanlar
sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerin zararlı etkilerini yok eder,
yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Brokoli: A, C, E vitaminlerini ve diğer vitaminler
bakımından, ayrıca demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından
oldukça zengindir. Salata olarak, haşlanmış olarak, zeytinyağlı yemek olarak ve
çorba olarak sıkça tüketilir. Mükemmel bir antioksidandır.
Taze sarımsak: Mevsimsel salgın hastalıklarda koruyucu
olarak, tansiyon ve kolesterol düşürücü olarak, kan sulandırıcı ve bağışıklık
sistemini güçlendirici olarak faydaları saymakla bitmez.