Sağlık Hukuku

Hukuk terimlerinden bir tanesi olarak bireylerin hayatına giren ve temelde sağlık hizmetini alan, sunan ve bu hizmetten yararlanmakta olan kişiler arasındaki yükümlülükleri ve hakları düzenleyen, uyuşmazlıkları çözümlemeye ve önlemeye çalışan bir hukuk disiplini olarak tanımlanabilir.

17.03.2020-13:58 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-13:52) Sağlık Hukuku

Hukuk terimlerinden bir tanesi olarak bireylerin hayatına giren ve temelde sağlık hizmetini alan, sunan ve bu hizmetten yararlanmakta olan kişiler arasındaki yükümlülükleri ve hakları düzenleyen, bu kurumlar ve kişiler arasında ortaya çıkabilecek olan uyuşmazlıkları çözümlemeye ve önlemeye çalışan bir hukuk disiplini olarak tanımlanabilir. Sağlık hukuku yeni bir kavram olmakla birlikte insanların hayatlarında yer edinen bir hukuk birimi olarak bilinmektedir.

Sağlık Hukuku Konuları

Sağlık hukuku kapsamında yer alan ve bu hukuk dalına konu olan başlıca konular arasında; hastanelerin hukuki yapısı, hatalı tıbbi uygulamalar, sigorta hukuku, ilaç ve tıbbi malzeme hukuku, Ceza hukuku ve İdare hukuku ve Sağlık Bakanlığı teşkilat ve yönetimi gibi seçenekler yer almaktadır. Bu konular temel konular olmakla birlikte yürürlükte bu konuların altında da pek çok ayrıntıya denk gelinebilir. Sağlık hukuku kapsamında bulunan konularda taraflar birbirlerinden haklarını talep etmekte özgürdürler.

Sağlık Hukuku Tarafları

Kanun kapsamı içerisinde sağlık hukukuna konu olan ve taraf kabul edilebilecek olan kişiler; hastalar, sağlık işletmeleri, hekimler, hastaneler gibi çeşitli sağlık kurumlarının kuruculuğunu yapmış olan kişi ya da şirketler, malzeme imalatçıları, tıbbi cihaz üretimi yapan yerler şeklinde tanımlanmaktadır. Sağlık hukuku başlı başına derin bir konu olmakla birlikte tarafı da çok fazla olan bir alandır. Tıbbi imalatçısından hastasına kadar pek çok kişinin konuya dahil olması sağlık hukukunun iyi bir şekilde uygulanması için gereklidir.

Sağlık Hukuku Hizmetleri

Sağlık hukuku içerisinde yer alan maddeler gereğince avukat hizmetleri de bu maddelere göre düzenlenmektedir. Sağlık kurumlarının çalışanları, tedarikçileri, devlet kurumları ve hastaları ile taraflar arasında gerçekleşecek olan sözleşmelerin kanuna uygun bir şekilde düzenlenmesi görev tanımı içerisinde yer alır. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan izin prosedürlerinin bildirilmesi konusunda taraflara hukuki açıdan danışmanlık yapılabilmekle birlikte sağlık personelinden kaynaklı olan bir sorun halinde açılmış olan bir davanın takibini yapmak da sağlık hukuku içerisindeki çözümlerden biridir. Sosyal Güvenlik Kurumu da sağlık hukukuna konu olan bir taraf olmakla birlikte SUT'un düzgün bir şekilde uygulanması gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal