Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, safran hasadı başladı. Safran hasadının ne kadardan satışa sunulacağı, kaç dekarlık alanda yapılabileceğine dair tüm bilgiler haberimizin detayında...
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde safran hasadının başlamasıyla, safran yetiştiricileri mahsullerini toplamak için tarlalarına gitti.
SAFRAN HASADININ BAŞLAMASIYLA ÜRETİCİLER TARLALARA GÖÇTÜ
Safranbolu ilçesiyle birleşen safran bitkisinin hasadı başladı. Gıda, tıp ve giyim sektöründe kullanılan kullanılan safranın, kilogramının 50 ile 60 bin liradan satışa sunulacağı konuşuluyor. Safran bitkisi, ilçede takribi 20 çiftçi tarafından 53 dekar toprakta üretiliyor. Çeşitli sektörlerde kullanılan safran bitkisinin çiçekleri toplanıyor. Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarı renge boyayan, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram elde edilen safran bitkisinin kilogram fiyatı 50 ile 60 bin liradan satışa sunuluyor.
SAFRAN HASADI 45 GÜN SÜRÜYOR
Safranbolu ilinde bulunan Yukarıçiftlik köyünde yaşayan ve aynı zamanda safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz "6 yıldır 27 dekara yakın bir alanda safran üretimi yapıyoruz. Bu yıl da 1 Ekim itibarıyla çiçeklenmeye başladı. Hasat süremiz 45 gün devam eder. Kasım ayının 15-20'sine kadar çiçek toplarız burada. Hasat sonunda 20-25 kilogram arasında ürün bekliyoruz bu yıl. Kilogram fiyatı 50-60 bin TL civarında olacak" şeklinde konuştu.
SAFRAN GÖRÜNTÜSÜYLE DE TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Safranın satılmasının yanı sıra, görüntüsüyle de turistlerin ilgisini çekerek turizme büyük katkı sağlıyor. Turizm için büyük etkisi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bizim bölgemize Arap turist çok fazla gelmeye başladı. Onlar safrana çok meraklı. Özellikle Kuveyt, Katar, Dubai, Bahreyn gibi bölgelerden gelip safran alıyorlar. Safran Safranbolu'ya çok fazla artı kattı" söyledi.