Safra kesesi taşına ne iyi gelir? Safra kesesi ağrısı nasıl geçer? Safra kesesi ağrısı neden olur? Safra taşı belirtileri nelerdir? Şiddetli ağrılara neden olan ve gerekli müdahale yapılmadığı zaman ciddi sağlık sorununa dönüşen safra kesesi hakkında, tüm merak edilenleri haberimizde topladık.
Şiddetli ağrılara sebep olan safre kesesi nedir?
Vücudumuzda küçük ama görevleri büyük olan safra kesesi, yağlı gıdaları sindirmek için karaciğer tarafından üretilen sıvıları saklayan organdır. Bu işlem sırasında safra kanalları bazen çamur ya da safra taşı oluşumuyla tıkanır. Bu oluşan çamur ya da taşlar tıkanan bu kanalların iltihaplanma yapar ve bu da kişide çok şiddetli ağrılara neden olur.
Safra kesesi taşı, safra kesesinde oluşum gösteren ve birçok belirtiyi yanı sıra getiren hastalıklardan birisidir.
Safra taşı belirtileri
Safra taşı oluşumunun birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler ilk başlarda çok belirgin olmayabilir. Ancak Zamanla belirtileri artabilir.
Safra taşının birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler karın da ağrı, sırtlarda ağrı hissi, mide de bulantı yaşanması, baş dönmesi gibi belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler varlık gösteren insanlar bir doktora başvurmaları gerekir.
- Safra kesesi ağrılarının en bilinen belirtisi mide bulantısı ve kusmadır
- Şiddetli karın ağrısı
- Terleme
- Nefes darlığı
Bu gibi belirtiler genellikle safra kesesi rahatsızlıklarının en bilinen belirtileri arasında yer almaktadır. Safra kesesi ağrısı mide ağrısıyla da karıştırılabilir. Mide krampları, bulantı ve kusma safra kesesi sorunlarının en belirgin belirtileri arasındadır.
Safra kesesi ağrısı neden olur?
Karınlarının üst bölgesinde ağrı yaşayanlar ilk başta bu ağrının nedenini anlayamazlar. Karnın üst bölgesine birden giren sancı ilk başlarda hafif hafif girer ve geri geçer. Bu oluşan ağrıların safra kesesi taşından kaynaklı olduğunu anlamayan hastalar ilk başlarda hemen geçtiği için bazen önemsemeyebilirler. Ancak zamanla artan bu ağrılar şiddetini artırdıkça ciddi sorunlara yol açabilir.
Safra kesesi kanalında taşı olan birçok kişi ağrı ya da sancı da hissetmeyebilir. Safra kesesi ağrısını uzman doktorlar teşhis ederler eldeki verilere göre de tedavi yöntemleri uygularlar.
Karnın üst kısmındaki ağrılara dikkat!
Safra kanalının tıkanması, karnın sağ üst kısmındaki bölgede aniden ve hızla artan ağrı ve sancıdır. Bu ağrı aynı zamanda sırta da vurur. hem karnın sağ üst bölgesi hem de sırtta şiddetli bir şekilde ağrı hissedilir. Aynı zamanda safra kanalı tıkanan kişilerde bel ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetler meydana gelir.
Safra kesesi ağrısına ne iyi gelir?
Safra kesesinde oluşan taşlardan kaynaklı safra kesesinde ve safra kesesi kanallarında şiddetli ağrılar oluşur. Bu safra kesişesinde oluşan ve kişinin yaşam kalitesini ciddi manada düşüren bir rahatsızlıktır. Safra kesesi taşının oluşumunun birçok nedeni olabilir. Yetersiz beslenme, diyabet gibi hastalıklar, karaciğer hastalıkları, kansızlık, kalıtsal hastalık çeşitleri bu hastalığa neden olabilir. Bu hastalığa neden olan diğer bir neden ise obezitedir. Obezite safra kesesi taşı oluşumunda en önemli etkenler arasında görülmektedir.
Safra kesesi ağrısını dindirebilmek bazen çok zor olsa da doğal yöntemlerle hafifletmek mümkün olabilir. Safra kesesine iyi gelen doğal besinlerle safra kesesi hastalığını hafifletebilirsiniz.
Safra kesesi taşlarının bitmesi için bitkisel ilaçlar da bulunur. Bu bitkisel ilaçlara antispazmodik ve yatıştırıcı bitkiler örnek verilebilir.
Safra kesesi ağrısını pancarla giderin
Safra kesesine iyi gelen bitkisel besinlerden en önemlisi pancardır. Pancar safra kesesi ağrısını dindirmek için size yardımcı olabilecek en etkili besinlerin başında gelmektedir. Pancar safra kesesi ağrılarını hafifletmeye ve seyreltmeye yarayan önemli bir besin kaynağıdır. Pancarı yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra çiğ bir şekilde tüketebileceğiniz gibi suyunu da içebilirsiniz.
Pancar, özellikle safra kesesi ağrısından kurtulmak için ağrı kesici ilaçların en doğal yollarından biridir. Pancar suyu safra üstünden çalışır ve incelterek ve safrada biriken fazla kolesterolü yok ederek yardımcı olur. Safra kesesi taşına yavaş yavaş kristalize olan kolesterol olduğundan nötralize edildikten sonra sorun çözülür. Dahası, pancar suyu kan basıncını düzenlemeye destek olur, dayanıklılık düzeylerini artırır ve iltihapla mücadele etmeye yardımcı olur. Pancar, safra kesesi ağrısı için harika bir ev ilacıdır.
Pancar safra kesesi ağrılarını nasıl hafifletecek diye düşünüyor olabiliriz. Evet, pancar safra taşlarının yaptığı ağrıları seyreltmeye yarar. Bunun için tek yapmanız gereken pancarı yıkadıktan sonra çiğ yemektir. Yine dilerseniz pancar suyunu da tüketebilirsiniz. Bunun dışında pancarla yapabileceğiniz alternatif tüketim seçimleriyle bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Siz de pancarın mucizevi gücünü keşfedin!
İşte safra kesesi ağrısını dindirmede yardımcı olacak çeşitli pancar tüketim seçenekleri;
- 2-3 taze pancar alın. Yıkayın, soyun ve rendeleyin. İçerisine az miktarda taze kireç sıkın.
- Rendelenmiş pancarı salata şeklinde tüketin.
- Alternatif olarak, pancar suyu şeklinde tüketebilirsiniz.
- Bunun dışında pancara ilave olarak safra ağrılarını dindirmek için alternatif besin kaynakları da bulunmaktadır. Zeytinyağı, maydanoz bu ağrılara iyi gelen besinler arasında sayılabilir.
- Zerdeçal da safra kesesi hastalığına iyi gelen besinlerdir. Safra kesesi taşı yoğurt ve zerdeçalın birbiri ile karışımı olarak da düşürülebilir. Ağrıları dindirmek için sabah zerdeçallı ev yoğurdu tüketerek boşaltım sistemini rahat bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Bu yöntemi her gün düzenli bir biçimde denediğinizde safra kesesi taşı hastalığından çok kolay bir şekilde ve doğal olarak kurtulabilirsiniz.
Safra kesesi taşı için diyet önerisi
Safra kesesi taşının oluşturduğu ağrıları geçiren ve önleyen en önemli unsurlardan birisi de beslenme düzenidir. Sağlıklı beslenme hastalıkları önlemde en önemli etken olduğu gibi safra kesesi taşı olumunu önlemede de ciddi bir yere sahiptir. Unutmayın sağlıklı bir yaşam için ve vücut sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için beslenme düzeninin büyük bir önemi vardır. Sonuç olarak vücut sistemimizin çalışma seyri yediğimiz besinlerle çalışma seyrini oluşturduğunu düşünürsek elbette hastalıkların oluşması ve önlenmesinde birinci unsur beslenme düzeni olacaktır. Sağlıklı hastalıkların oluşmasını önlemi için birinci kuraldır.
- Protein kaynaklı besinler olan süt, yoğurt gibi besinler tüketmek önemlidir.
- Alkol kullanmamak, az ve sık yemek yemek başka bir önemli unsurdur.
Hastalığın bitmesini kolaylaştıran unsurlar
- Bol miktarda sıvı almak,
- Baharattan uzak durmak,
- Yağı az kullanmak,
- Yemeklerde daha çok bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tüketmek de bu hastalıktan kurtarıcı ve önleyici küçük ayrıntılardır.
- Bunların yanında posalı gıdalar tercih etmemek önemlidir.
- Kahve ve kakaoyu, çok fazla gazlı içeceği, soğan ve sarımsağı, bekletilmiş etleri, yumurta ve yumurta türü gıdaları gereğinden fazla tüketmemek de bu hastalık için önleyici bir unsurdur.