Safer Ayı Nedir, Ne Zaman?

Muharrem ayının bitimiyle başlayan sefer ayı nedir? Sefer ayı bela ayı mıdır? Sefer ayı ne zaman? Sefer ayı hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. Detaylar haberimizin içeriğinde...

18.09.2020-17:22 - (Son Güncelleme: 18.09.2020-17:20) Safer Ayı Nedir, Ne Zaman?

İslam alemi için önemli bir ay olan sefer ayı, hicrî ayların ikincisidir. Hicrî ayların birincisiğ Muharrem ayıdır ve içinde aşûre günü yer almaktadır. Üçüncüsü ise Rebî'ül-Evvel ayıdır ve ayın 12. gecesinde Kâinatın Efendisi Peygamberimiz (s.a.v.) dünyaya geldi. Hicrî takvimde bazı ay ve günlerin; gerek içinde farz kılınan ibadetler, gerekse bir kudsî tarihin unvanı bulunmasından dolayı kutsal sayılıyor. Örneğin Recep, Şaban ve Ramazan ayları, nafile ve farz ibadetlerin içerisinde teşrî kılındığı üç ibâdet ayı olarak bilinmekte. Bu aylar içerisinde özellikle Ramazan ayı ve bu ay içerisindeki Kadir Gecesi Kur'ân'da da yer almaktadır. Diğer iki ay ise pek çok nafile ibâdet için berekli birer zemin teşkil ettiği sahih hadislerde beyan edilir. İslâmiyet öncesi Araplar arasında da Muharrem, Recep, Zi'l-Kâde ve Zi'l-Hicce aylarının hürmet duyulan aylardan olduğu ve bu aylarda Arapların savaş yapmaktan geri durdukları biliniyor.

SAFER AYI BELA AYI MIDIR?

Safer ayı, Cahiliye Arapları tarafından uğursuzluk ayı olarak tanımlanmıştır. Onlar bu ayın içeriisnde umre yapmanın büyük bir günah olduğunu inanmışlardır. Hz. Muhammed (s.a.v) ise ‘Umre her zaman helâldir!’ buyurarak bu aya atfedilen uğursuzluk inancını kırılmasını sağlamıştır. Aynı zamanda bu ayda yapılan nikahların fazla sürmeyeceği kötü sonuçlar doğuracağı ve bu ayda yapılan işlerin nihayete ulaşmayacağını ve uğursuzluk getireceğine inanılmış. Bu nedenle safer ayı hakkında uğursuz ay söylentileri yayılmıştır.

Ebû Hüreyre'nin rivâyetiyle Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur:

‘Hastalığın kendiliğinden sirâyeti yoktur; uğursuzluk ve baykuş ötüşünün olumsuz etkisi yoktur; Safer ayının hayır ve şerle bir alâkası yoktur; bunlar cahiliye hurafeleridir. Cüzzamlıdan, aslandan kaçtığınız gibi kaçınız!’

Hz. Muhammed (s.a.v)’in Safer ayında yaptığı dua ise şu şekildedir:

‘Allahümme bârik lenâ bi duhulissafer vahtimlena bil' hayri ve'zzafer’

MÂNÂSI

 ‘Allah'ım! Safer ayının girişini bize mübarek eyle, hayır ve zaferle bu ayı bize tamamlat!’

Safer ayında birinci kat semaya 320.000 bela iniyor. Bu belalar ve kazalar bütün bir yıla yayılıyor. Bir sonraki yıl safer ayına kadar bu 320.000 beladan birinin sizi bulmaması için, aşağıda belirtilen namazları kılmak ve tesbihatları yapmak tavsiye edilir. Bu namazları kılan kişilerin, bir dahaki yıl aynı güne kadar kazalardan korunacağı rivayeti bulunmaktadır.

SAFER AYI İBADETLERİ NELER?

Bu ayda her gün ‘Allâhümme bâriklenâ fî şehrissafer. Vahtim lenâ bisse-âdeti vezzafer’ duası okunur.

  • İlk çarşamba gecesi, imsaktan evvel dört rek'at nafile namaz kılınır sonra dua okunur.
  • Son çarşamba gecesi veya gündüzünde iki rek'at namaz kılınır sonra dua okunur.
  • Bu ayda her gün en az bir defa Selâm ayetleri okunur.
  • Yine Safer ayı ile ilgili dua, Safer ayı boyunca her gün en az bir defa muhafaza için okunur.

İlk 15 gün şu zikre devam edilmelidir:

Allahümme bârik lenâ fi şehris-safer. Vahtim lenâ bis-sa'adeti vez-zafer.’

‘Allah'ım! Safer ayında bize bereket ver! Mutluluk ve galibiyetle bitirmemizi nasip et. Âmin!’

SAFER AYI İLE İLGİLİ HADİSLER

‘İslam'da taşe'üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi iyiye yormadır.’

Hadis-i şerif - Buharî

‘Eşyada uğursuzluk yoktur, Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur.’

Hadis-i şerif - Müslim

SAFER AYINDA OKUNMASI GEREKEN DUA

Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî'il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi's-seyyiât ve terfe'unâ bihâ ındeke a'lâ'd-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ'l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî'l-hayâti ve ba'del-memât birahmetike Yâ erhame'r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni'mel vekîl, ni'mel mevlâ ve ni'me'n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr.

MÂNÂSI

Allah'ım! Efendimiz Muhammed'e (asm) ve onun Ehl-i beytine salât eyle. Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarırsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirirsin, bizi bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırırsın. Ey merhametlilerin merhametlisi, bize bunları merhametinle nasip eyle. Allah Tealâ bize kafidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir. Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal