Saç Teli İnceliğinde Yerli Sensör Üretildi

Sensör alanında 50 yıldan daha fazla sürede faaliyet gösteren Bursa'da bulunan Ermaksan firması saç teli inceliğinde sensör üretti. Yüksek teknolojiye yatırım çalışmaları kapsamında tamamen yerli imkanlarla üretilen sensörler sayesinde çeşitli fiziksel veya kimyasal parametreler ölçülebiliyor.

13.02.2020-11:32 - (Son Güncelleme: 13.02.2020-11:41)

Şimdiye kadar 100'den fazla ülkeye makine ihraç eden köklü firma, enerji, inşaat, ulaştırma, denizcilik, havacılık, uzay, güvenlik, medikal ve sismoloji gibi alanlarda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet ölçümlerine imkan tanıyan Fiber Bragg Grating (FBG) sensörleri üretiyor.

Saç teli inceliğindeki optik fiber sensörler sayesinde, aynı fiber üzerinden birden çok etki ölçülebiliyor. Çok hafif, küçük boyutlu, esnek yapısı sayesinde farklı malzemelere gömülü kullanılabilen sensörler, özellikle hafifliğin ön planda olduğu uçak, kanat ve gövde yapılarında tercih ediliyor.

Sensör projesi üzerinde 3 yıldır çalıştıklarını belirten Ermaksan Makina Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Ahmet Özkayan, yaptığı açıklamada "FBG teknolojisiyle çok hafif, ince fiber kablo hattı üzerine birden çok sensör yazabiliyoruz. Bu tamamen bize ait bir teknoloji. Buradan da çok hassas ölçümler yapabiliyoruz." İfadelerini kullandı.

Mevcut sistemlerin büyük, kaba bakır kablolarla yapıldığını belirten Özkayan ayrıca, "Bir uçak kanadı üzerinden ölçüm yapmak istiyorsanız 6-7 kablo göndereceksiniz, 6-7 delik açarak metal parçaları bağlayacaksınız ama FBG sensörle çok hafif bir fiber kablo ile tüm kanattaki hız, ısı, basınç, ivmelenme, titreşim, gerinim gibi parametreleri aynı hat üzerinden anlık olarak lazer ışınıyla ölçebiliyorsunuz." şeklinde konuştu.

Yeni üretim sensörleri Türkiye'de satışı çıktı. FBG sensörlerden pek çok yerde kullanılabiliyor. Özellikle Demir yolu, uçak sanayi, petrol boru hattı gibi alanlarda kullanışlılığı ile öne çıkıyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal