Genellikle kalıtsal nedenlerle meydana gelen saç dökülmesi, yetersiz beslenmede sonucu oluşan vitamin ve mineral eksikliklerinde de görülmektedir. Eğer saçlarınız kalıtsal nedenlere bağlı olarak dökülüyorsa bunu beslenmenizi düzenleyerek engelleyemezsiniz ancak saçlarınızın daha sağlıklı görünmesini ve dökülmenin yavaşlamasını doğru bir beslenme programı ile sağlayabilirsiniz.
Saçlarınız herhangi bir neden olmadan dökülmeye başladıysa başka bir hastalığın belirtisi olabileceği için bir doktora görünmenizde fayda var.
SAÇ DÖKÜLMESİ VE BESLENME
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Demir bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler demir eksikliğine bağlı saç dökülmesinin engellenmesini sağlar. Demir eksikliği anemisinin karakteristik belirtisi saçların incelmesi ve dökülmesidir.
Demir eksikliği, kandaki oksijen seviyesinin düşmesine neden olarak organlara ve saç köklerindeki hücrelere yeterince oksijen taşınamamasına neden olur.
Meyveler
Birçok meyve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli olan C vitamini bakımından zengindir ve antioksidan etkiye sahiptir.
C vitamini vücuttaki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olurken sıcaklık, güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliğinin neden olduğu yıpranmaya karşı saçların sağlığını korumaktadır.
Portakal, greyfurt, karpuz, çilek başta olmak üzere C vitamini açısından zengin olan meyveler sayesinde daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.
Kuruyemişler
Saçların normal uzama döngüsünün korunması için E vitamini, esansiyel yağ asitleri ve sülfür içeren kuruyemişler oldukça etkilidir.
Ceviz, fındık, badem gibi yemişler saçlara doğal parlaklık kazandırırken yerfıstığı saç dökülmesine neden olan tiroid bezi sorunlarını engelleyen iyot bakımından zengindir.
Yoğurt
Saçların uzamasını destekleyen kalsiyum ve protein bakımından zengin olan yoğurt ayrıca sindirime yardımcı olan iyi bakterileri içermektedir.
Deniz Ürünleri
Balık, karides ve mideye gibi deniz ürünleri saç köklerinin güçlenmesini sağlayan ve hormonların dengelenmesine yardımcı olan çinko içermektedir.
Erkek tipi saç dökülmesinde çinko eksikliği ile sık karşılaşılmaktadır.
Fasulye
Hayvansal gıdalardan alınan protein için çok daha sağlıklı bir alternatif olan fasulye saçların sağlığı için gerekli olan proteini sağlayabilir.
Tavuk, Hindi
Yeteri kadar protein almadan sağlıklı saçlara kavuşmak ve yetersiz beslenme nedeniyle oluşan saç dökülmesini durdurmak mümkün değildir.
İhtiyacınız olan proteini sağlıksız, yağlı et gibi besinlerden almak yerine daha az yağlı kaliteli protein kaynağı tavuk ve hindi etinden alabilirsiniz. Aynı zamanda B12 vitamini ve biotin içeren yumurta saçlarınızın güçlenmesini sağlayacaktır.
Havuç
Göz sağlığı için faydalı olan havuç, bunun yanı sıra saç derisinin korunmasını sağlayarak sağlıklı saç köklerine kavuşmanızı sağlar. Saç derisinin sağlıklı olması saçın uzaması, parlak ve dayanıklı olması açısından oldukça önemlidir.
Kabak Çekirdeği
Ceviz gibi kabak çekirdeği de Omega-6 yağ asitleri, protein, çinko ve demir bakımından zengin bir besindir ve tüm bu mineraller sayesinde saç sağlığını korumaya yardımcı olur. Her gün 1 avuç kabak çekirdeği yiyerek daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.