Sabahları Neden Şiş Yüzle Uyanılır?

Sabahları olan yüz şişmesi durumundan çoğu insan şikayetçi. Bu durum çoğunlukla beslenme tarzı ile ilgili olabilmekte. Sabahları neden yüzümüz şişer? Yüz şişmesi neden olur?

02.03.2021-08:49 - (Son Güncelleme: 02.03.2021-08:49) Sabahları Neden Şiş Yüzle Uyanılır?

Fakat uyandığınızda aynada gördüğünüz yüzünüzdeki şişlikler uzun zamandır geçmiyor ise ve  rahatsız edici bir boyuta ulaşıyorsa ya da bir anda ortaya çıkan yüzün belli bir bölümünde toplanmış şişlik varsa doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

UYKU PROBLEMİ

Şişmiş bir yüzle uyanmanın nedeni pek çok insan için gece boyunca normal sıvı tutulmasından kaynaklanır. Ancak bir kişi çok az veya çok fazla uyursa şişlik daha da belirgin bir hal alabilir. Yatmak, sıvının yüz toplanmasına neden olur ve kişinin uyku pozisyonu da bunu şiddetlendirebilir. Örneğin yüzüstü yatmak yüzün daha fazla şişmesini tetikleyebilir. Bu durumda uyandıktan itibaren başınızı dik tutmak işe yarayacaktır.

MAKYAJ İLE UYUMAK

Makyajı temizlemeden asla uyumayın bu şekilde uyumak, kontakt dermatit adı verilen bir cilt reaksiyonuna neden olabilir. Bu da yüz ve gözlerde kızarıklık, tahriş veya şişkinliğe yol açabilir. Vakaların çoğu için endişe edilecek bir durum yoktur, ancak şişmiş gözler veya gözlerini açmada güçlük gibi ciddi semptomları olanların tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır. Makyajınızı temizlemeden uyumamaya özen gösterin.

TÜKETİLEN GIDALAR

Bazı yiyecekleri akşam ya da gece saatlerinde yemek sabahları ekstra şişkinliğe neden olmaktadır. Genel itibari ile  sodyum içeriği yüksek yiyecekler vücudun daha fazla su tutmasına neden olmaktadır. Ana sodyum kaynağı tuz olmakla birlikte, maden suları, başta hamsi olmak üzere deniz ürünleri, peynir, kırmızı ve yeşil biber, fındık, fıstık, ceviz, kereviz ve havuç sodyum içerir.

Sodyumdan zengin bir beslenme insanları susatır. Bu yüzden daha fazla su içerler, ancak vücut bu fazla suyu idrarla bırakmayın yüz dahil farklı alanlarda toplayabilir. Özellikle akşam beslenmesinde kaçınılması gereken bazı yaygın yüksek sodyumlu yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz: hamburger, patates kızartması, pizza gibi fast food yiyecekler, pastırma ve sucuk gibi işlenmiş etler, çoğu hazır gıda ürünleri, soya soslu yemekler, cips, tuzlu kraker vb...

ALKOL TÜKETİMİ

Alkol, bir kişinin daha fazla idrara çıkmasına neden olur ve bu da hafif dehidrasyona yol açabilir. Vücut, buna yanıt olarak su tutabilir. Fazla alkol tüketimine dikkat!

ADET DÖNGÜSÜ

Menstruasyon genellikle sıvı tutulmasına neden olur ve yaklaşan bir adet döneminden önce kişi uyandığında yüzünde şişlik fark etmektedir. Bu dönemde vücut ödem tutar.

ALERJİLER

Bazen sabahları yüzdeki şişkinlik, geceleri solunan toza, tüylere veya polene bağlı alerjiden kaynaklanabilir. Kişi uyanana kadar herhangi bir belirti fark etmeyebilir. Alerjik reaksiyonun tıkanıklık, burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntılı veya sulu gözler gibi diğer semptomları, alerjilerin şişkinliğe neden olduğunu gösterebilir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal