Nükleer anlamda dünyanın önemli iki ülkesi olan Rusya ile İran, iki yeni nükleer tesis kurma konusunda anlaşmaya vardı. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Behruz Kemalvendi, Buşehr Nükleer Tesisi dışında Moskova yönetimi ile 2 yeni nükleer tesisin yapımı konusunda mutabakata varıldığını duyurdu.
İki yeni nükleer tesis yapılacak
İHA’da yer verilen habere göre; Rusya ile İran arasında yeni bir nükleer tesis anlaşması yapıldı. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Behruz Kemalvendi, Rusya'nın İran'da iki yeni nükleer tesis daha inşa etme planıyla ilgili açıklamasında, Rusya ile nükleer enerji alanında işbirliğine önem verdiklerini belirtti.
Kemalvendi, daha önce Rusya ile birlikte inşa edilen Buşehr Nükleer Tesisi'nin teslim alındığını ve şimdi ise Moskova yönetimiyle iki yeni nükleer tesis inşası konusunda anlaşmaya varıldığını ifade etti. Ayrıca Kemalvendi, "Nükleer enerji çalışmalarında yeni işbirliği alanları oluşturmak istiyoruz. Ülkemizin nükleer faaliyetlerine yönelik tüm uluslararası baskılara rağmen, nükleer çalışmalarımızı sürdürme konusunda kararlıyız" şeklinde konuştu.
İran'ın nükleer faaliyetlerine yönelik alınan yaptırımların artık nükleer çalışmalara engel olmadığını ifade eden Kemalvendi, bu yaptırımların tıptan tarıma ve sanayiye kadar birçok alanda olumlu etkiler sağladığını belirtti. Uluslararası ve bölgesel iş birliklerinin bu alandaki barışçıl çalışmalara destek verdiğini söyleyen Kemalvendi, Rusya ile yeni nükleer tesislerin inşası konusunda önemli adımlar attıklarını açıkladı. Ancak Kemalvendi, Rusya ile kurulacak olan bu yeni tesislerin İran'ın hangi bölgesinde inşa edileceğine dair detay vermedi.
Batı ülkelerinde endişe hakim
2015 yılında ABD ile İran arasında imzalanan Nükleer Anlaşma'nın iptal edilmesinin ardından, İran yönetimi nükleer çalışmalarını hızlandırdı ve ülkenin farklı bölgelerinde bulunan nükleer tesislerindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini artırmaya karar verdi.
İran'da, Batılı ülkelerle gerginliğe yol açan 8 nükleer tesiste faaliyet olduğu biliniyor. Bu nükleer tesislerin başında Arak (Hondab) Ağır Su Reaktörü, Fordo ve Natanz nükleer tesisleri ile Buşehr Nükleer Santrali geliyor. Özellikle ABD gibi Batılı ülkeler, Tahran yönetiminin bu tesislerde nükleer silah üretmeye çalıştığını iddia ediyor. Ancak İran, nükleer çalışmalarının barışçıl olduğunu savunarak, nükleer faaliyetlerini engellemeye yönelik müdahalelerin ülkenin egemenliğini ihlal ettiğini dile getiriyor. Rusya'nın Basra Körfezi kıyısında yer alan Buşehr Nükleer Tesisi ise 1995 yılında iki ülke arasında imzalanan nükleer işbirliği anlaşmasıyla inşa edilmeye başlandı ve 2012 yılında tesis tam kapasiteyle faaliyete geçti.