DSÖ, Rusya'daki koronavirüs aşısı faaliyetlerinin izlendiğini ifade ederek, salgına karşı verilen mücadelede sürece hız kazandırmanın aşı güvenliğinden ödün vermek anlamına gelmeyeceği hususunda uyardı.
DSÖ Sözcüsü Tarık Jasarevic, BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, herhangi bir ülkedeki koronavirüs aşı adayının DSÖ'den onay alması için klinikte sağlanan verilerin sıkı bir güvenlik incelemesinden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
'Pandemi, yaşamları ve ekonomileri tehdit ediyor.' ifadesini kullanan Jasarevic, koronavirüse karşı 'işe yaradığı bilinen' tüm halk sağlığı tedbirlerinin uygulanmasının hayati derecede önem taşıdığını söyledi.
Jasarevic, gelecekte virüsün dağılmasını azaltmaya destek olacak 'güvenli ve etkili' tedavi ve aşılar için sürecin hızlandırılması ve bunun için yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti.
'Ancak (aşı konusunda) ilerlemeyi hızlandırmak, güvenlikten ödün vermek değildir, böyle bir anlama da gelemez.' diye konuşan Jasarevic, bu sürecin hızlandırılması ve aşı geliştirilmesinde deneme, üretim ve lojistik çerçevenin elverişli olması gerektiğine vurgu yaptı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, koronavirüs aşısının tescillendiğini belirttiği Rusya'daki aşı faaliyetlerinin izlendiğini belirten Jasarevic, 'Rus sağlık yetkilileriyle yakın temas halindeyiz ve aşının olası ön yeterliliğine ilişkin görüşmeler sürüyor.' diye konuştu.
Putin, video konferansla yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda, ülkesinde koronavirüse karşı aşı çalışmalarıyla alakalı açıklamalar yapmış, 'Bildiğim üzere dünyada ilk kez yeni tip koronavirüs aşısı tescil edildi. Aşı, sağlam bağışıklık sistemini oluşturuyor ve gerekli tüm denetimlerinden geçti.' ifadelerini kullanmıştı.
RUSYA'NIN TESCİL ETTİRDİĞİ AŞI İLK KLİNİK AŞAMASINDA
DSÖ verilerine bakıldığında, Rusya’nın tescil ettirdiğini açıkladığı aşı, dünyadaki 26 aşı adayı arasında 'birinci aşama klinik deneme' aşamasında görülüyor.
Bir aşının yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için üç aşamada insanlar üzerinde denenmesi gerekiyor. Klinik testlerin ilk etabında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşı adayının güvenli olup olmadığı ve muhtemel yan etkilerine bakılıyor.
İkinci etapta, güvenilirliği direkt aşı adayının etkinliği 100’ün üzerinde denek üzerinde deneniyor.
Üçüncü ve son etapta da aynı işlem birkaç bin denekle yenileniyor. Bütün bu aşamalar, aylar ve hatta seneler alabiliyor.