NATO'nun Karadeniz'deki artan varlığı, neredeyse Rusya ile doğrudan bir karşılaşmaya yol açtı. Rusya Savunma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Karadeniz Filosu ve Sınır Servisi'nin, Rusya'nın kara sularına yasadışı yollardan giren İngiliz Kraliyet Donanması destroyeri HMS Defender'a ateş açtığını bildirdi.
Olay, Kırım'ın Fiolent Burnu yakınlarında meydana geldi. Londra, savaş gemisinin Ukrayna sularında olduğunu iddia etti. Fakat İngiliz savaş gemisine karşı herhangi bir uyarı ateşi açılmadığını söyleyerek gerginliğin tırmanmasını önlemeyi seçti. Bu arada, Kommersant, Batı'nın Kiev'e verdiği desteği göstermeyi amaçlayan Karadeniz'deki Sea Breeze 2021 tatbikatları öncesinde olayın gerilimi artırdığını yazıyor.
Putin, NATO'nun Rusya'nın gerilimi düşürme önerilerini dikkate alacağını ummaktadır.
Açıkçası İngilizler Rusya'nın karasularından sözde zararsız geçiş haklarını kullanmaya çalıştılar. Ancak karasularının ülke sahibi bu geçişi belirli bölümlerden sınırlandırabilir.
24 Nisan'da Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. İktisat Yüksek Okulu Kapsamlı ve Avrupa Çalışmaları Merkezi Müdür Yardımcısı Vasily Kashin Kommersant'a verdiği demeçte, NATO devletlerinin protestosunu tetikleyen açıklamalarda bulundu.
Kaşin'e göre, ''Muhtemelen İngiliz hamlesinin amacı, bu açıklamayı Rusya'nın Kırım üzerindeki egemenliğini tanımadığı gibi tanımadığını göstermekti''. Uzman, Rusya'nın güçlü tepkisinin yalnızca beklendiğini, ancak yine de olayın benzeri olmadığını belirtiyor.
Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Ofisi eski Genel Müdürü Sergey Ordzhonikidze de Izvestia'ya bu olayın benzeri görülmemiş olduğunu söyledi. ''İngiliz gemisine bir sonraki bombanın veya füzenin sizi vurabileceğini gösterdiler'' dedi.
''Şimdi başka bir anlaşmazlık olacak. Bir protesto notu sunacağız ve onlar da aynısını yapacaklar ve savunucunun sözleşmede öngörülen zararsız geçiş hakkını yerine getirdiğinde ısrar edecekler'' dedi.
Askeri tarihçi Dmitry Boltenkov, İngilizlerle on yıllardır böyle bir olay yaşanmadığını söyledi. ''Son yıllarda dünyada böyle bir şey görülmedi. Bir gemi başka bir devletin karasularına girerse uyarılardan sonra rotasını değiştirir'' diye belirtti.