Ruşen Gültekin, 1930 Anayasası'nda bulaş hastalıklar içerisinde koronavirüsün adının sayılmadığını belirterek alınan kararların geçersiz olduğunu savundu.
Koronavirüs salgının ülkemizde de etkili olmasıyla virüsün yayılımını önlemek amacıyla daha ilk günlerden maske zorunluluğu, sokağa çıkma kısıtlamaları, toplantı ve organizasyonlarda kısıtlama ve iş yerlerine yönelik sıkı tedbirler alınmaya başladı.
Halk TV ekranlarında da alınan bu tedbirler masaya yatırıldı.
Dün gece Gökmen Karadağ'ın sunumu ile yayınlanan Açıkça programının konuklarından biri hukukçu Ruşen Gültekin idi.
Ruşen Gültekin, hükümetin aldığı koronavirüs tedbirlerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ederek, uygulanan yasakların geçersiz olduğunu savundu.
Gültekin buna dayanak olarak ise 1930 Anayasası'nda bulaşıcı hastalık olarak koronavirüsün sayılmadığını gösterdi.
Gültekin konuya dair şu ifadeleri kullandı;
HEPSİ AYKIRI
''Yapılan yasalar ve uygulamaların hepsi Anyasa'ya aykırı. Yürüklükteki yasaya aykırı olarak olarak ortaya çıktı. Şu anda ortaya çıkan İçişleri Bakanlığı'nın genelgelerinin hepsi Anayasaya aykırıdır.
Çünkü seyahat özgürlüğü yasaklamak amacıyla kişi hak ve hürriyetine karşı bazı tedbirler alıyorsanız bunun yasal temelini koymanız lazım. O da Cumhurbaşkanı'nın OHAL ilan etmesiyle mümkündür.
1930 ANAYASASI'NDA KORONA YOK
Dolayısıyla baştan beri söylüyorum bunların hepsi Anayasa'ya aykırı. İkincisi 1930 tarihinde bu yasaya göre koronavirüs hastalığı hakkında tedbir almanız mümkün değil.
Orada sayılmış. Cumhuriyeti kuranlar o tarihte bütün bulaş hastalıklarını saymışlar ancak koronavirüs orada yok. Buna rağmen bu yasayı uygulamakta ısrar ettiler.''