Bakan Pekcan, "Normalleşme süreciyle ekonomik aktivitenin hızla toparlanacağı, yeniden iş dünyası için hareketlenmenin başlayacağı günler yakındır. Esnaf Destek Paketi kapsamında 579 bin 91 esnaf ve sanatkara 14,4 milyar lira tutarında faiz indirimli işletme kredisi kullandırıldı." açıklamasında bulundu.
Bakan Pekcan, videolu konferansla Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TESK mensuplarıyla görüşerek onların problemlerini, önerilerini ve isteklerini dinledi.
Toplantının açılışında açıklama yapan Bakan Pekcan, Türkiye'nin coronavirüs pandemisi dönemini oldukça iyi idare ettiğini ifade ederek bütün dünyanın karşı karşıya kaldığı salgın esnasında esnafın toplumda ne kadar mühim ve kritik bir yer tuttuğunun bir defa daha görüldüğünü dile getirdi.
Berber-kuaför hizmetlerinden pazarcılığa, fırıncılıktan ulaşım hizmetlerine kadar esnaf işletmelerinin tüketici ile hane halkına yakın olma özellikleriyle ekonomiye yadsınamaz bir değer temin ettiklerinin altını çizen Bakan Pekcan, Türkiye'nin en sapa köşesine dahi hizmet ve mal ulaştıran esnaf ve sanatkarın ahilik mirasının da yegane temsilcileri olduğunu belirtti.
Bakan Pekcan, coronavirüs salgını sürecinden en çok etkilenen kesimlerden birinin de esnaf işletmeleri olduğuna işaret ederek devlet olarak bunun etkilerini minimuma çekmek için faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti.
Bu negatif etkiyi asgari düzeyde tutabilmek için Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile esnaf ve sanatkarlara mühim destekler sağlandığını belirten Bakan Pekcan, işlerinin negatif etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarın bu dönemde Halkbank'a olan kredi borçlarının anapara ve faiz ödemelerinin üç ay ve faizsiz olarak ertelendiğini anımsattı.
Bakan Pekcan, Esnaf Destek Paketi boyutunda esnaf ile sanatkara faiz indirimli işletme kredisi ve kredi kartı ürünleri sağlandığını ifade ederek "Esnaf Destek Paketi uygulamasına 25 Mart'ta başlanmış olup, o tarihten bu yana 579 bin 91 esnaf ve sanatkara 14,4 milyar lira tutarında faiz indirimli işletme kredisi kullandırılmıştır." şeklinde konuştu.
Coronavirüs etkisiyle nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüde düşen işletmelerin kredi siciline "mücbir sebep" notu düşüldüğünü anımsatan Bakan Pekcan, kredi sicilleriyle alakalı ayrı bir düzenlemeyle esnaf ve sanatkarların sicil negatifliklerinin bankacılık işlemlerinde dikkate alınmamasının temin edildiğini söyledi.
Pekcan, esnafa yönelik öteki desteklerden de bahsederek "İşe Devam Kredi Desteği” uygulaması, finansmana erişim için Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti, mücbir sebep durumunda olduğu kabul edilen mükelleflerin SGK prim ödemelerinin uzatılmasıyla alakalı düzenlemeler yaptıklarını belirtti.
Ülke olarak sağlıktaki mücadelenin bir benzerini ekonomi alanında da verdiklerini belirten Bakan Pekcan, "İnşallah bu süreci de başarıyla atlatacağız. Normalleşme süreciyle birlikte ekonomik aktivitenin hızla toparlanacağı, esnafın hak ettiği koşullarda iş imkanına kavuşabileceği, yeniden iş dünyası için hareketlenmenin başlayacağı günler yakındır." dedi.
Ruhsar Pekcan, Türkiye'de esnaf-sanatkarlarla kooperatiflerin çalışmalarının kuvvetlendirilmesi için Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara da işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
"Bildiğiniz üzere, Kovid-19 dijital ekonomiye adapte olabilmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Göreve geldiğim günden itibaren iki konuya çok önem verdim, biri istişare öbürü de dijitalleşme. İş dünyasına yönelik Bakanlık olarak dijitalleşmeyle ilgili çok önemli adımlar attık. Esnafın da dijital ticaret olanaklarını kullanabileceği düşüncesiyle e-ticaret ve ihracat alanında eğitim ve farkındalık faaliyetlerinde bulunduk, 3 bin 500 esnaf ve sanatkarımız e-ticaret alanında eğitim aldı. Geçtiğimiz günlerde 'e-Ticaret Olarak KOBİ'lerin Yanındayız' adıyla e-ticaret platformlarıyla ortak bir kampanya başlattık. Bu kampanyamıza pek çok e-ticaret platformu destek veriyor. e-Ticarete yeni adım atacak işletmelere ciddi maliyet avantajları sunuyorlar. Eğitim avantajları da yeni başlayanlar için yol gösterici oluyor. Esnaflarımızın da bu imkanlardan yararlanabilmesi lazım. Bu sayede e-ticarete olan erişimin artmasını ve uygun olan esnaf-sanatkarımızın da bu kampanyadan yararlanmasını ümit ediyoruz."
Esnaf ile sanatkarlar için "Tedarik ve Dağıtım Kooperatifi Kurulması Araştırma Projesi"ni başlattıklarını aktaran Bakan Pekcan, "Ahilik Haftası hazırlık çalışmalarımız ile Ahilik Dergisi ve Ahilik Ansiklopedisi çalışmalarımız da devam etmektedir. Bildiğiniz gibi Kooperatifler Fuarı'nın üçüncüsünü 5-8 Aralık 2019'da Ankara’da gerçekleştirdik. 4'üncü Kooperatifler Fuarı'nı eylül ayında yapmayı planlıyoruz ancak pandemi sürecinde ertelememiz gerekebilir, süreci izliyoruz." diye konuştu.
"TİCARETİ TİCARET ERBABI YAPMALI"
TESK Başkanı Palandöken de Esnaf Destek Paketi kapsamında kredi ve ertelemelerle alakalı mühim işler yapıldığına dikkat çekerek bundan esnafın faydalandığını kaydetti.
Coronavirüs sürecinde şoför esnafının bir takım istekleri olduğunu söyleyen Palandöken, bu dönemde yolcu sayılarının düştüğünü, devletten ÖTV ile KDV desteği istediklerinin altını çizdi.
Palandöken, belediyelerin bu süreçte tabela vergisi, işgaliye bedeli almaması gerektiğini, esnafın su faturalarına % 50 indirim yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.
Esnaf ilee sanatkarlar, bu işletmelerde personeller ve aileleri göz önüne bulundurulduğunda ülke nüfusunun üçte birinin bu mesleklerden geçindiğine işaret eden Palandöken, tanzim satışlarına ve belediye işletmelerine dikkat çekerek ticareti, ticaret erbabının yapması gerektiğini ifadelerine ekledi.