Son dönemde Alparslan Büyük Selçuklu dizisiyle gündeme gelen Bizans imparatoru Romen Diyojen, tarihte Alparslan ile mücadelesiyle biliniyor. Hayatıyla merak konusu olan Diyojen, nasıl tahta çıktı, nasıl öldü, mezarı nerede?
IV. Romanos ya da Romen Diyojen, 1068 ile 1071 yılları arasında hüküm süren ve Anadolu topraklarını Türklere karşı ele geçirmek isteyen Bizans imparatorudur. Türkler karşısında büyük bir ordu toplayan Diyojen, Malazgirt Meydan Muharebesi zaferi ardından alt edilmiştir. İşte ünlü imparatorun hayatı…
KİMDİR?
1030 yılında doğan Romen Diyojen, Bizans Devleti’nde iyi tanınan ve yüksek siyasal gücü olan Kapadokyalı Diogenii ailesinin bir mensubudur. Dönemin imparatorunun çocuklarına komplo hazırlaması sebebiyle idam kararı verilen Diyojen hapiste kararın uygulanmasını beklerken taht naibi Eudokia’nın ilgisini çekmiştir. Diyojen’den çok etkilenen Eudokia, onu affetmiş ve 1 Ocak 1068 tarihinde onunla evlenmiştir. Böylece Diyojen de VII Mikhail ile ortak imparator olma şansı elde etmiştir.
Doğu Anadolu toprakları ile ilgilenen Romen Diyojen tahta çıktıktan sonra üç zaferin ardından Selçuklu ordularını Fırat Nehri doğusuna püskürtmüştür. Ardından Türklere yönelik birçok sefer düzenleyen Diyojen, Malazgirt kalesini hedef edinmiştir.
MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ
26 Ağustos 1071 tarihinde iki ordunun savaşa girmesiyle başlayan Malazgirt Meydan Muharebesi, kalabalık bir Bizans ordusuna ev sahipliği yaptı. Güçlü ve gösterişli Bizans ordusuna rağmen Malazgirt zaferi Türklerin oldu. Bazı iddialara göre Bizans’ın paralı askerleri Türk ordusunu görünce muharebeyi terk etti. Böylece Bizans ordusu Selçuklular tarafından kuşatıldı ve Romen Diyojen esir alındı.
Sultan Alparslan önce karşısına getirilen yorgun, toz toprakla kaplı, pejmürde kişinin Bizans imparatoru olduğuna inanamadı. Daha sonra anlayınca onu bir esir gibi değil büyük bir nezaketle karşıladı. Ardından bir barış antlaşması ile IV. Romanos serbest bırakıldı.
ÖLÜMÜ
Romen Diyojen, mağlubiyeti sonucunda bir de kendi yönetiminde iç anlaşmazlıklar çıkıp düşman kazanmaya başlamıştır. Bizans içinde düşmanlarıyla bir savaşa giren ve yenilen Romen Diyojen bugünkü Adana yakınlarında küçük bir kaleye sığınmıştır.
Orduların takibi sonucu bulunan Romen Diyojen önce 600 kilometre katır sırtında Adana’dan Kütahya’ya oradan da Konstantinopolis’e getirilmiştir. Burada gözlerine mil çekilip bugünkü Kınalıada’ya sürülen Diyojen, acımasız kör edilme işleminin ardından enfeksiyon kaparak 4 Ağustos 1072’de öldü. Karısı İmparatoriçe Eudokia, Kınalıada’da ona görkemli bir cenaze töreni ve mezar yaptırdı.