Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid artrit her 100 kişiden birinde görülebilen ve ciddiye alınması gereken bir sorundur. Genetik ve çevresel sebeplerle eklemler arasında aşınma, iltihaplanma ve şişme sonucu uzun süreli ağrılar oluşur. Peki, belirtileri nedenleri, korunma yolları ve tedavisi neler? Tüm yanıtlar haberimizde...

21.04.2018-17:28 - (Son Güncelleme: 21.04.2018-17:30) Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid artrit her 100 kişiden birinde görülebilen ve ciddiye alınması gereken bir sorundur. Genetik ve çevresel sebeplerle eklemler arasında aşınma, iltihaplanma ve şişme sonucu uzun süreli ağrılar oluşur. Peki, belirtileri nedenleri, korunma yolları ve tedavisi neler? Tüm yanıtlar haberimizde...

Eklemlerde iltihaplanma, ağrı, şişme ve hareket kısıtlılığı ile başlayıp, birçok organ ve sistemi de tutabilen, otoimmün kronik enflamatuvar bir hastalıktır. Vücudun her iki tarafındaki eklemlerde de eşit şekilde oluşabilir. Haftalar veya aylar içerisinde meydana gelebilmektedir.

Kadınlarda erkeklere kıyasla daha çok görülen hastalık, genel olarak her yaştameydana gelebilmektedir. Ama daha çok 40 yaştan sonra görüldüğü tespit edilmiştir. Tedavide diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Bu sayede eklemlerin daha az hasar görmesinin önüne geçilme şansı doğar. Verilen ilaçların yanında güçlendirici egzersizler de tedaviye büyük destek olmaktadır. 

ROMATOİD ARTRİD NEDENLERİ NELER?

Romatoid artrite sebep olan etkenlerin hem çevresel hem de genetik kaynaklı olabileceği düşünülüyor. Bildiğiniz gibi bağışıklık sistemimiz, vücuda giren zararlı maddelerle savaşma ve hücrelerimizi onlardan koruma görevini üstlenmektedirler. Bu yüzden tüm hastalıkların tedavi yöntemlerinde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ilk olarak önerilenler arasında yer alır. Sigara içmek, aşırı kilolu olmak ve geçirilen bazı enfeksiyonlar ise çevresel faktörler içerisinde sayılmaktadır.

ROMATOİD ARTRİD BELİRTİLERİ NELER?

Ekleme Ait Belirtiler

Öncelikle el, el bileği ve ayak eklemleri gibi küçük eklemleri tutan hastalık eğer çok uzun süreli olursa, o bölgede sakatlığa, şekil bozukluklarına sebep olabilmektedir. Romatoid artritin ekleme ait olan belirtilerini daha iyi kavrayabilmek için şu şekilde detaylıca anlatabiliriz;

  • Eklemlerde Ağrı: Hastaların en sık karşılaştığı sorun eklemlerde aşırı ağrı ve hassasiyettir. Bu ağrılar yukarıda saydığımız eklemlerde meydana gelir, simetrik bir şekilde yayılır ve 6 haftadan uzun sürmektedir.
  • Eklemlerde Şişlik: Bir diğer belirti, iltihaplanmanın meydana geldiği bölgede şişliğin oluşmasıdır. Bu şişlikler eklem aralıklarında sıvı birikmesine ve ödem oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Eklemlerde Katılık (Sertlik): İltihaplı romatizma sorunu olan kişilerde en sık karşılaşılan şikayetlerden biri de eklemlerde sertlik ve tutukluk hissidir. Kişi bu bölgelerin tutulduğunu, eklemlerinin açılmadığını ve sertlik olduğunu söyler.
  • Hareket Kaybı: Genetik faktörler, veya herhangi bir yaralanma sonucu meydana gelen iltihaplı romatizmada, hareket kaybı görülebilir. İlerleyen vakalarda ise o bölgede ciddi anlamda şekil bozuklukları oluşmaktadır.

Eklem Dışı Belirtiler

Hastalığın ekleme ait olmayan belirtileri arasında; halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, hafif ateş ve anemi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun dışında parmaklarda uyuşma, karıncalanma hissi, sinir sıkışması, akciğer, kalp ve kan damarlarında meydana gelen anormaliler de belirtiler arasında yer almaktadır.

ROMATOİD ARTRİD NASIL ÖNLENİLİR?

Çok fazla yorulmamak, yorgunluk hissedildiğinde istirahat etmek ve herhangi bir darbe alındığında doktora görünmek romatoid artriti önleme yolları arasında sayılmaktadır. Teşhis konulduğu anda tedaviye başlamak ve hastalığın etkisi geçse bile tedaviyi bırakmamak ise eklem hasarlarının çok fazla olmaması açısından çok önemli.

ROMATOİD ARTRİD NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  • İlk olarak vücutta var olan yabancı maddeleri, toksinleri, alerjenleri ve dokuları zora sokan her türlü zararlı maddeyi vücuttan uzaklaştırmak gerekiyor.
  • Vücutta eksik olan D ve B12 Vitaminleri tamamlanmalıdır.
  • Bedendeki sıvı değişimi ve transportunu düzenleyen dalak sistemi tedavi planına eklenmelidir.
  • Dalak, karaciğer ve böbrek sisteminin organize çalışması sağlanarak, kanın dokuları besleyici etkisi düzene sokulmalı.
  • Vücudun kendi onarım mekanizması olan bağışıklık sistemi güçlendirilmeli.
  • Kızartmalar, ilaçlar ve gıda takviyelerinden kaynaklanan maddelerin vücuttan atılımı sağlanmalı.
  • Kişinin yaşam şekli analiz edilip beslenme düzeni belirlenmeli.
  • Biyolojik sistemini bozan her türlü hastalık tespit edilip tedavi edilmeli.
  • İltihaplanmayı geçirici ilaçlar kullanılmalı.
  • Tedaviye ortopedist, fizyoterapist, psikiyatrist ve romatoloji uzmanları eşlik etmelidir.
  • Çok ilerlemiş ve eklem tutulumunun meydana geldiği organda şekil bozukluğu varsa cerrahi müdahale gerekmektedir.
  • Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal