Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda açılışına katılacağı Uzay Teknolojileri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi, başta Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Projesi olmak üzere çeşitli uzay projelerine dair çalışmalar yürütecek. Peki, Türkiye’nin uzaya bağımsız erişimin sağlanmasını amaçlayan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi nedir? Ne işe yarar? İşte tüm detaylar…
MİKRO UYDU FIRLATMA SİSTEMİ PROJESİ NEDİR?
Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Projesi, ülkemizin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla 2018 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında imzalanan sözleşme kapsamında ROKETSAN tarafından geliştirilen bir projedir.
Proje tamamlandığında 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacak. 2007’den beri sürdürülen MUFS projesi yanında ROKETSAN, Mikro Uydu Fırlatma Aracı’nın geliştirilmesinin yanı sıra test ve üretim tesisleri ile fırlatma üssünün kurulumunu da gerçekleştirecek.
2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, Türkiye’de, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma alanında faaliyet gösteren şirketler bünyesinde oluşturulan ilk yapılanma olarak öne çıkıyor.
MUFS öncesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda bir Uydu Fırlatma Sistemi’nin (UFS) geliştirilmesi amacıyla SSB ile Roketsan arasında imzalanan sözleşme ile 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) ise 2014’te tamamlanmıştı. Roketsan’ın uzay ile ilgili faaliyetleri, 2015 yılında kurulan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı altında teşkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
MUFS PROJESİ İLE TÜRKİYE UZAYA GİDİYOR
Roketsan, uydu fırlatma sistemlerinin, şirketin gelişiminin doğal bir uzantısı olduğunu belirtiyor: “Uzay çalışmaları, artık Türkiye’nin ‘Ben de varım!’ dediği alanlardan biri. Bu çalışmaların en kritik bileşeni olan fırlatma sistemleri konusunda da Türkiye’deki tek adres Roketsan. Bu görevin sorumluluğunun bilinci ile hazırlıklarımızı yıllardır sürdürüyoruz. Bu tür sistemleri geliştirmek için, çok ciddi bir altyapımız ve bilgi birikimimiz var. Öğrenmemiz ve denememiz gereken çok şey bulunduğunun farkındayız. Bu nedenle çalışmalarımıza tempomuzu artırarak devam ediyoruz.”