ROKETSAN sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımı milyonları heyecanlandırdı. ROKETSAN TRB-122 Topçu Roketi'ni 'Türk topçusunun çelik gücünü' sözleriyle duyurdu. Yapılan paylaşımda TRB-122 Topçu Roketi'nin özellikleri de yer aldı.
Türk topçusunun çelik gücü
ROKETSAN, 'Türk Topçusunun çelik gücü! TRB-122 Topçu Roketi yüksek doğruluk ve yüksek tahrip gücüyle 40 km'ye kadar menzildeki hedefler için manevra birliklerine ateş desteği sağlamaktadır" ifadelerini kullandı. Yüksek doğruluk ve yüksek tahrip gücüne sahip TRB-122 Topçu Roketi 40 km'ye kadar menzildeki hedefler için manevra birliklerine ateş desteği sağlayacak.
40 kilometre menzildeki hedeflere destek
Depolama, taşıma ve ateşleme için kullanılan Pod ile hızlı ve kolay kullanım imkanı sağlayarak kullanılmaya hazır bulunan 20 roketi bünyesinde barındırıyor. TRB-122 Topçu Roketi 40 kilometreye kadar menzildeki hedefler için manevra birliklerine ateş desteği sağlayacak.
ROKETSAN nedir?
Roketsan, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) roket ve füze ihtiyaçlarının karşılanması, ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması' amacı ile 14 Haziran 1988 tarihinde kurulmuştur.
Uluslararası bir program olan ‘Stinger Avrupa Ortak Üretim Projesi’ kapsamında füzelerin kritik alt sistemlerinden olan kompozit yakıtlı fırlatma ve uçuş motorları ve sevk sistemlerinin yurt içinde üretimi Türkiye tarafından üstlenilmiştir. O dönemde Türkiye’de kompozit katı yakıt teknolojisi olmadığı için Millî Savunma Bakanlığı (MSB), kompozit yakıtlı fırlatma ve uçuş motorlarını üretmek üzere yeni bir şirket kurulmasını uygun bulmuştur.
Roketsan, yapmış olduğu stratejiler ile Stinger konsorsiyumu gereklerini zamanında ve tam olarak yerine getirdi. Ülkemize kazandırdığı yetişmiş insan gücü sayesinde transfer edilen teknolojileri özümseyerek yeni ürünlere dönüştürmeyi başarmış ve beklentilerin ötesine geçerek roket/füze alanında uzman millî bir sanayi oluşturmuştur. 1988 yılındaki kuruluş kararını takiben İskitler’de kiralık bir binada, kendilerine verilen millî görevin heyecanıyla dolu 25 kişilik çekirdek kadro ile çalışılmaya başlanmıştır. Elmadağ’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından Roketsan’a kiralanan yaklaşık 1.000 dönümlük arazide tesis inşa çalışmaları yürütülmüş, üretimin gerçekleştirilebilmesi için gerekli bina ve altyapı inşaatı 1991 yılında tamamlanmıştır.
Ülkemize kesinlikle lazım olduğu, yakıtlı motor teknolojisi olmak üzere birçok ileri teknoloji, altyapı ve deneyim Stinger Projesi ile kazanılmıştır. Kuruluş esnasında yapılan Mühendislik Geliştirme bölümünde görev alan mühendisler tarafından, Stinger Projesi, iştirak edilen millî projeler ve NATO projelerinden elde ettikleri deneyim ve teknoloji altyapısını özgün ürünlerin tasarımında kullanmışlardır. 1992’de başlatılan füze tasarım altyapısı geliştirme projesinin 1995’te tamamlanmasıyla Roketsan için “tasarım odaklılık” dönemi başlamıştır. Sistem sorumlusu olma hedefiyle oluşturulan bu altyapı sayesinde, Stinger projesinin 1999 yılında tamamlanmasından önce Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere dünyadaki emsallerine göre çok daha gelişmiş özgün tasarım kompozit yakıtlı 11 km menzile sahip TR-107 Roketi ile 40 km menzilli TR-122 Roketi ve 122 mm Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi T-122’nin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimleri gerçekleştirilmiştir. Bu sistem ve roketlerin 1996 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınması, Roketsan ve Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir kilometre taşıdır.