Senegal, Gambiya, Sudan ile Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler, bu sene de Rize'de çay toplayan bir işçi, buraya futbolcu olma hayaliyle geldiğini dile getirdi.
Doğu Karadeniz'in Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun şehirlerinde, 830 bin dekar bölgede bir milyon üreticiyle yaş çay üretiyor.
Üretimi yapılan çayların hasat zamanı da yaz mevsiminin gelmesiyle beraber başladı.
Çay tarımında kovid-19 önlemleri çerçevesinde, sınır kapılarının kapatılması sebebiyle Gürcistan ile Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye bu sene de Türkiye'ye gelemedi.
AFRİKALILAR UMDUKLARINI BULAMADI
Bu işçilerin yerine Türkiye'de oturma izni alan Senegal, Gambiya, Sudan ile Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler geldi. İşçiler, 200- 250 lira arasında değişiklik getiren günlük ücretle ile çay topluyor.
''3 SEZONDUR ÇAY TOPLUYORUM''
Antalya'da ikamet eden ve üç senedir çay toplamak için Rize'ye gelen 23 yaşındaki Senegalli Abdülhamit Baa, futbolcu olmak için Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, "Maalesef futbol kulübü bulamadım. Arkadaşlarım vasıtası ile burada çay işçisi arandığını öğrenince geldim. 3 sezondur geliyorum, çay topluyorum. İlk geldiğimde çay toplamayı hiç bilmiyordum, yavaş yavaş öğrendim, şimdi iyi çay topluyorum." diye konuştu.
40 yaşındaki Senegalli Osman Sisi ise, "7 yıldır Türkiye'deyim, iki sezondur Rize'ye çay toplamaya geliyorum. Artık çay toplamayı öğrendim, arkadaşlarım da gelecek, onlarla beraber bu sezon da çay toplamaya devam edeceğiz." dedi.
22 yaşındaki Senegalli Osman Mosek de ilk defa gittiği Karadeniz'de bir haftadır çay topladığını belirterek, "Öğreniyorum, çok zor değil, arkadaşım da bana öğretiyor." dedi.
Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, bahçeye girdi ve çayın nasıl toplanması gerektiğini gösterdi. Kendisinin de çay üretimi yaptığını ve günlük 300 kiloya kadar çay toplayabileceğini belirten Alim, şu ifadeleri kullandı:
"Ne kadar kaliteli çay elde edersek, değeri de o kadar yükselmiş olacak. Kaliteden ödün vermeyeceğiz. Çayı toplarken yeşil taban üzerinde kalacak. Çay toparken yeşil tabaka değil de odunsu kısma kadar inildiği zaman filiz açmaz. Filiz açmayınca kalite olmaz. Üst kısımları toplayacağız ve üst tabaka yeşil kalmalı. Böyle olunca ikinci sürgün daha verimli gelecek. Derinden toplanırsa filiz artmaz, yapraklaşacak. Kalite düşecek böylece bitki de zarar görecek."
Çaykur Genel Müdürü Alim, çay toplama işlemini üreticilerin ailece yapmasını önerdi.