Özel bir şirket tarafından üretilmiş olan Ripple, Bitcoin de yer alan decentralized kavramından ters bir ilgi ile çalışmaktadır. Her geçen gün piyasada yeni projeler ortaya çıkarken yatırımcılar da bu projeler hakkında bilgi edinmek istemektedir. Ripple hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
Ripple nedir?
Finansal kurumlar arasındaki Uluslararası bir bağ oluşturmak isteyen ve bu kuruluşların işlem maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan özel bir şirket olarak görülmektedir. Ripple, oluşturduğum ağ sistemine ise Internet of Value ismini vermektedir. Özel bir şirket olarak karşımıza Ripple, Ripple ledger, open source olarak piyasada yer almaktadır. Open source kodların herkese açık olduğunu ifade etmektedir. Bu şekilde yazılımcılar ve yatırımcılar arasında güvenilirlik sağlanır.
Ripple’ın amacı nedir?
Uluslararası Ödeme yapan kişiler arasında yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla Ripple ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda nakit sıkıntısı yaşayan kurumlarında bir kaynağı olarak görülmektedir. Ripple, piyasada yaşanan dalgalanmaların da en aza indirilmesini sağlayan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnternet'in hayatımıza girmesi ile birlikte sınırlarda ortadan kalktı. Finans sektöründe gerçekleştirilen yenilikler ile para transferleri de basit bir şekilde yapılmaktadır. Ripple sistemi ile işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Ripple bugüne kadar neler yaptı?
Önemli Finans kuruluşları ile anlaşmalar yapan Ripple, Moneygram ve Suudi Arabistan Para Ajansıyla birlikte geliştirdikleri ağ üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Ancak şirket bu anlaşmaları yapmadan önce de 100'e yakın finans kuruluşu ile birlikte çalışıyordu. Gerçekleştirdiği anlaşmalar ile birlikte finans sektöründe yeni bir çağ açacağı sinyalini veriyor. Ripple, diğer kripto paralar gibi devrim yaratmaktan ziyade finans sektöründe yeni bir ilerleyiş yakalamak istemektedir.
Ripple(XRP) çalışma sistemi nasıldır?
Saniyede 1500 işlem yapabilme kapasitesi Ripple, kısa süre içerisinde iyi bir performans göstermektedir. Ripple Transaction Protocol (RTXP) adındaki portalı ile birlikte finans kurumlarını bir araya getirir. Bu portalı kullanan kişiler ise gateway ile işlemleri hızlı bir şekilde yapmaktadır. Gateway, Ripple için her kuruma ayrı olarak üretilen özel blockchain ağıdır.
RTXP, fiat paralar (USD, EUR) veya kripto paralar ile işlem görmektedir. Platformda para değişimi de yapılabilmektedir. Ancak bu işlemin kullanılabilmesi için kişilerin belirli bir sermaye ulaşması gerekir.
Üretilen Ripple miktarı ne kadar?
Şirket tarafından üretilecek olan bütün XRP coinler üretilmiştir. 100 milyar olarak üretim coin miktarından 38 milyarı piyasada dağıtılmış durumda yer almaktadır. Kalan diğer kısımlar ise şirket tarafından tutulmaktadır. Yapılan açıklamalar sonrasında şirket tarafından tutulan coinler zaman ayarlı cüzdanları eklenmektedir. Şirket tarafından tutulan coinlerin 30 yıl içerisinde büyük bir kısmının serbest kalacağı açıklaması yapıldı.
Ripple hangi borsada işlem görüyor?
Kripto para piyasasında en kapsamlı projelerden biri olan Ripple, birçok borsa üzerinden işlem görmektedir. İşlem gördüğü borsaların başında ise Bitfinex, Poloneix, Bittrex, Kraken geliyor. Ripple, Almak isteyen kişiler işlem gördüğü borsalar üzerinden bu coine ulaşabilir.