Türkiye tarihinin başarılı kimyageri Remziye Hisar Google’da doodle oldu. Peki, Remziye Hisar kimdir, Remziye Hisar buluşları nelerdir? Sizler için derledik.
Türkiye’de çağdaş bilimin öncülerinden olan Remziye Hisar, kimyanın ülkemizdeki ilk kadın öncüsüdür. Fen bilimleri eğitimini ilk alan kadınlardan biri olan Hisar’ın hayatı ve çalışmaları merak konusu. İşte Remziye Hisar ve hayatı…
REMZİYE HİSAR KİMDİR?
1902 yılında Üsküp’te doğan Remziye Hisar 4 çocuklu bir ailenin kızıdır. Meşrutiyetin ardından ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etmiştir. Dokuz yaşındayken üç yıllık mektebi bir yılda tamamlayarak başarısını küçük yaşta kanıtlayan Remziye Hanım, İttihat ve Terakki Mektebi, Emirgan İnas Rüştiyesi ardından İstanbul Darülmuallimatı’na (Kız Öğretmen Okulu) devam etti ve okulu birincilikte bitirdi.
Henüz okuldayken alt sınıflara matematik ve geometri dersleri veren Hisar, öğretmen okulunun ardından Darülfunun kimya bölümüne başladı. Kimya bölümünün üç kadın öğrencisinden biriydi. Bu bölümü seçme nedeni için "Fen derslerinde kanunlarda olsun, buluşlarda olsun hep yabancı isimler görmek beni kahrediyordu. Fen alanında bir tek Türk ismi görememenin ezikliğini, bu dalda başarılı olursam giderebilirim sanıyordum" demiştir.
Öğretmenlik yapmak üzere bir grup arkadaşı ile Bakü’ye giden Remziye Hisar, Azerbaycan bağımsızlığının bitişine kadar erkek lisesinde kimya dersleri verdi. Kız öğretmen okulu açılması için bulunduğu bir toplantıda Yüzbaşı Doktor Reşit Süreyya ile tanıştı ve ardından 1920 yılında onunla evlendi. Birlikte İstanbul’a döndüler.
Kız öğretmen okulunda müdür olarak görev alan Hisar, Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından görevinden istifa etti ve Paris’e eşinin yanına gitti. Sorbone Üniversitesi’nde kimya eğitimine başlayan Remziye Hisar, Langevin ve Madam Curie’nin öğrencisi oldu.
Pasteur Enstitüsü’nde biyokimya sertifikası alan Hisar, Erenköy Kız Lisesi’ne kimya öğretmeni olarak atanınca İstanbul’a döndü. Bir süre çalışmasının ardından doktora için tekrar Paris’e gitti. Doktora tezini tamamladı ve 1933 yılında ülkeye döndü.
İstanbul Üniversitesi’nde kimya ve fizik dersleri vermeye başlayan Hisar 1936 yılına kadar görevine devam etti. Ardından Hıfzıssıhhada çalışan Hisar, tekrar üniversite derslerine dönerek akademisyen oldu. Fransa’da "Officiel d'Academie" nişanı aldı. 1959 yılında resmen profesör olmuştu.
1973 yılında emekli olan Remziye Hisar, 13 Haziran 1992’de öldü.
REMZİYE HİSAR BULUŞLARI
Yayınladığı beş ders kitabından dördü çeviri kitaptı. Kimya buluşlarının bulunduğu 16 bildiri Fransa’da yayınlandı. Siirt dağlarında büyüyen bir bitkinin etkilerini ortaya koyan uluslararası bildirisi Fransa’da bilim dünyasına tanıtıldı.
Kimya bilimi yanında 1920’lerden ölümüne kadar şiir de yazan Remziye Hisar’ın şiirleri Bir Kadın Sesi ismiyle çıkan kitapta yayınlanmıştır.