Öncelikle rektum, kalın bağırsağın anüse doğru uzanan 15-20 cm’lik kısmına verilen genel isimdir. Mideden sindirim sonucu yiyecekler posa haline getirilir ve kalın bağırsağın kolon isimli kısmında su ve mineraller emilir. Ardından sindirim atığı olan posa rektuma doğru ilerler. Sindirimin son basamağında anüsten dışkılama ile posa dışarı atılır.
Rektum kanserinin yayılma hızı yüksektir!
Dışkılamanın son aşaması yani dışarı atılmadan önceki kısma rektum denir. Rektum kanseri de rektum hücrelerinin yapılarının bozularak kontrolsüzce büyümeleri sonucu ortaya çıkan kanser türüdür. Rektum kanseri ve kolon kanseri birlikte kolorektal kanserler olarak da isimlendirilirler. Kolorektal kanserlerin yaklaşık yüzde 20’sini rektum kanseri oluşturur. Rektum kanseri ve kolon kanserini birbirinden ayıran temel özellik yerleşimin farklılığıdır. Rektumda kolondan farklı olarak seroza tabakası yer almaz. Bu nedenle rektum kanserinin çevresel dokulara yayılma hızı kolon kanserine oranla daha yüksek olmaktadır.
Rektum kanseri nedenleri nelerdir?
Rektum kanserinin nedenlerinin birçok sebebi mevcuttur ve kolon kanseri nedenlerine benzemektedir. Genetik faktörlerle birlikte yapısal ve kalıtımsal nedenlerin dışında, rektum kanserine neden olan şeyler çevresel etkiler ve kişinin yaşam alışkanlıklarıdır. Sağlıksız bir beslenme düzeni; tüm sindirim sistemi organlarını olumsuz etkiler ve rektum kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Dikkat edilmesi gereken özellikle 1. Derece akrabalarda kolorektal kanserlerden görülmesi, kişi için rektum kanseri nedenlerinden biridir. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olmak; mümkünse geceleri 7-9 saat aralığında uyumak, sağlıklı sebze ağırlıklı beslenmek, bağırsakların sağlıklı işleyişi için lifli gıdalara ihtiyacı vardır. Sigara ve alkolden uzak durmak, stresi yönetmek tüm vücudun direncini artıracaktır.
Rektum Kanseri Belirtileri
Rektum kanseri, kolon kanserinde olduğu gibi uzun bir süre belirtiler vermeyebilir. Rektum kanserinin erken belirtileri şunlardır:
Dışkıda kan görülmesi
Dışkılama alışkanlıklarında değişim, çoğunlukla kabızlık
Dışkıda mukus bulunması
Dışkılama sonrası rahatlayamama hissi
Gaz ve şişkinlik
Rektum kanserinin ilerlemiş evrelerinde belirtileri şu şekildedir:
Özellikle sol karın bölgesinde şiddetli ağrı
Planlanmamış kilo kaybı
Kan kaybına bağlı olarak kansızlık
Halsizlik ve geçmeyen yorgunluk
Tanı Yöntemleri