Ramazan ayında ağız kokusunu engellemek için sahurda ve iftarda birtakım önlemler alınabilir. Sizin için ağız kokusunu önleyebileceğiniz yöntemleri bir araya getirdik. İşte detaylar…
AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?
Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri; ağız bakımı ve diş fırçalama işleminin aksatılarak yapılması. Aynı zamanda sindirim sistemi hastalıkları, kronik sinüzit ve ileri yaş, ağız kokusuna sebep olabilen diğer etkenlerdir.
Farklı yaş gruplarında spesifik ağız kokuları bulunur. Küçük yaştaki çocuklarda tonsiller (bademcikler) adı verilen bölgeye yerleşen bakteriler ve besin artıklarından dolayı yoğun bir ağız kokusu olabildiği gibi orta yaş grubundaki kişilerde de özellikle sabahları hissedilen şiddetli ağız kokusu görülebilir. İleri yaş grubundakilerde ise tükürük yoğunluğunun artıp akışkanlığının azalması, hipertansiyon ve diyabet gibi sistemik hastalıkların varlığı ve kullanılan ilaçlar, ağız kokusuna yol açar.
AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Sebze tüketen kişilerde, çok fazla et tüketen kişilere oranla daha az ağız kokusu görülür. Bu nedenle sebze ağırlıklı beslenmek, ağız kokusunun azalmasını sağlar.
Bu Yiyeceklerden Uzak Durun
Soğan, sarımsak ve turp gibi kokulu yiyecekler özellikle çiğ tüketildiği zaman ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusunun önüne geçebilmek için bu ürünlerin tüketimine dikkat etmek gerekir.
Baharat Tüketimini Azaltın
Yoğun baharat tüketimi, ağız içindeki kokuya yol açan sülfür bileşenlerini artırdığı için ağızda koku oluşur. Özellikle ramazan ayında hem sindirim sisteminin yorulmaması hem de ağız kokusunun önüne geçmek için daha az baharatlı yemekler tüketmeniz gerekir.
Daha Az Kahve Tüketin
Ağız ortamını asidik bir hale getiren kahve, bakterilerin kolayca üremesine yol açar. Ağız içinde üreyen bakteriler, ağız kokusuna neden olur. Bu doğrultuda kahve tüketimini azaltmak, ağız kokusunun da azalmasını sağlar.
Sahurda Bu İçeceklerden Uzak Durun
Çay ve kola gibi içecekler, ağız kuruluğuna neden olduğu için ağızda koku oluşmasına yol açar. Özellikle sahurda bu tip içeceklerin tüketiminden kaçınmak gerekir. Eğer çay tüketilmek isteniyorsa bol su ile birlikte tüketmek ağızdaki su dengesini koruyacağından ağız kokusunun da önüne geçmiş olur.
Sigarayı Bırakabilirsiniz
Ramazan ayı sigaranın bırakılması ya da azaltılması için önemli bir fırsattır. Sigara kullanım 'kıllı dil' oluşumuna neden olarak besin artıklarının ve tütün dumanının dil sırtında tutunmasına yol açar. Bu durum ağızda koku oluşmasına neden olur. Ancak sigara kullanımını bırakmak veya azaltmak ağız kokusunu önleyeceği gibi başta kanser olmak üzere birçok hastalık riskini de azaltır.
Dil Yüzeyini De Fırçalayın
Ağız kokusunu önlemek için, ağız bakımı sırasında dişlerin yanı sıra dil yüzeyinin de fırçalanması gerekir. Bu nedenle dil temizleyici fırçalar kullanılması gerekmektedir.
Ağız Bakımınızı Asla Aksatmayın
Ağız kokusunun önüne geçen en önemli faktör ise sık ve düzenli olarak yapılan ağız bakımıdır. Ramazan ayında uzun süre sıvı tüketilememesi, ağız ortamında asiditenin artmasına neden olur. Bu da dişlerin çürümesine ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına yol açar.
Bu süreçte mutlaka günde en az 2 kere dişlerin detaylı olarak fırçalanması, dil yüzeyinin her fırçalamada temizlenmesi, ağız gargaraları ve diş ipi kullanılması gerekir. Özellikle sahurdan yarım saat sonra dişlerin fırçalanması, bakteriyel oluşumu azaltacaktır.