Pandemi kurallarının gevşetilmesiyle beraber, 2-4 Mayıs arasındaki Ramazan Bayramı tatili, iki senelik aranın ardından hareketli geçecek gibi görülüyor. Otellerde yüzde 86’ya, ulaşımda yüzde 100’e kadar ulaşan fiyat artışı milyonları tatil fikrinden caydıramadı. Bu sebeple bayram tatilinin 15 milyar liralık ekonomik gelir getireceği düşünülüyor. Ege ve Akdeniz’de bulunan birçok konaklama merkezi daha şimdiden neredeyse tamamen dolmuş durumda. Öte yandan sektör temsilcileri, 9-12 Temmuz’a denk gelen Kurban Bayram için de rezervasyonların yapılmaya başladığını belirtiyor.
Pandemi şoku etkisini yitiriyor mu?
Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Süzer, bu bayramd çok fazla talep geldiğini, bayramın yaklaşık 13-15 milyar liralık bir gelire yol açacaığını söyledi. Dolulukların şimdiden yüzde 90’a varan oranlara çıktığını belirten Süzer, söz konusu sürenin 9 güne çıkarılması durumunda çok daha fazla insanın tatile gelebileceğinin altını çizerken rezervasyonların şu an 5 günlük süreyle sınırlı olduğunu açıkladı.
Maliyetler fiyata tam yansımadı
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, “5 günlük bir kaçamak gibi rezervasyonlar geliyor. Yabancı turistin henüz sezonu açmadığını bilen yerli turist biraz bekledi otellerin dolu olmadığını biliyorlar. Rezervasyonların son hafta artmasını bekliyoruz. Maliyetlerimiz çok arttı ancak bunları tamamen fiyatlara yansıtmadık. Artan fiyatlarla birlikte bu bayramda yaklaşık 15 milyar TL’lik hareket olabilir. Bayram Dönemi için erken davrananlara da birçok indirim seçeneği vardı. Özellikle Kurban Bayramı için tatil planı yapan kişilerin bir an önce rezervasyonlarını yaptırmaları gerektiğini söyleyebiliriz.” dedi.
Doğa tatili de ilgi görüyor
Jolly yetkilileri ise şu anda bayram için Ege ve Akdeniz bölgelerine olan rezervasyonlarda bir artış yaşandığını belirterek, şöyle konuştu: “Akdeniz’in özellikle Kemer, Side, Belek, Alanya ve Lara bölgelerindeki oteller, Nisan ayı itibari ile yeni sezona kapılarını açmaya başladı. Ege bölgesinde özellikle Bodrum, Marmaris, Dalaman, Fethiye’deki otellerin bir kısmı bayram öncesi açılışı yapacak. Bunun dışında şehirden çok uzaklaşmayıp bayramda doğa tatili yapmayı düşünenlerin Sapanca, Şile, Ağva gibi lokasyonları tercih ettiğini söylemek mümkün.”
Kültüre büyük ilgi var
Ramazan Bayramı yoğunluğunun kendisini göstermeye başladığını söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu sene gelen taleplerin geçen seneye oranla daha çok olduğunu belirterek, “Talepler Ege ve Akdeniz bölgesi destinasyonları ile Kıbrıs’a yoğunlaşıyor. Bayram döneminde, özellikle sanatçılı organizasyonlar yapan oteller tercih ediliyor. Destinasyon bazlı bakıldığında ise Alanya, Belek, Bodrum, Çeşme, Kemer, Marmaris, Kuşadası öne çıkan bölgelerimiz arasında yer alıyor. Yurt içi kültür ve gastronomi turlarına ciddi bir talep söz konusu. Bu kapsamda Ege bölgesi, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Karadeniz bölgeleri öne çıkarken en çok GAP turları, Kapadokya ve Karadeniz turları ilgi görüyor. Yurt dışı turlarda ise Balkanlar, Orta Avrupa, İtalya ve İspanya turları öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Sanatçı programlı oteller
Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, bayram döneminde beklenenden daha fazla talep geldiğini söyleyerek, “Bayram dönemi ilgisi başladı. Her şey dahil hizmeti veren, 2 çocuk ücretsiz konaklama hizmeti veren ve Ramazan Bayramı sanatçı programı olan Antalya, Bodrum, Kıbrıs, Sapanca, Bolu’daki tesisler ön plana çıkıyor. Genel anlamıyla talep yoğunluğu ile paralel bir fiyat artışı var” diye konuştu. Küçükyılmaz, “Misafirlerin yurtdışı seyahatten uzun süre uzak kalışı ve farklı bir ülke görme içgüdüsü ile Balkan turlarında talebi arttırdı" ifadelerini kullandı.
Otomobil sahipleri de uçak ve otobüse yöneliyor
“Otobüs bilet fiyatları neredeyse uçak bilet fiyatlarıyla yarışıyor. Fark uzak güzergahlarda 50-100 liraya kadar indi. Ancak bayram öncesi biletlere yine zam geleceğini düşünenler, şimdiden biletleri almaya başladı. İstanbul’da otobüs bileti almak isteyenler, terminallerde yoğunluk oluşturmaya başladı.” diyen Küçükyılmaz sözlerine şöyle devam etti: Birçok firma ise bayramın yaklaşmasıyla birlikte ek seferler için çalışmaya başlayacaklarını belirtti. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, bu bayram akaryakıt fiyatlarından ötürü insanların otomobilleriyle seyahat etmeyi tercih edeceklerini söyleyerek "Şu anda bayram için otobüs doluluk oranlarımız yüzde 80'e ulaşmış durumda. Bakanlıktan ek seferler için izin istedik." açıklamalarını kaydetti.
Şehirlere yabancı turist akacak
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, birçok farklı ülkeden turistin bu bayram ülkemize geleceğini belirterek; "Şehirlerde pek yerli turist trafiği beklemiyoruz. Ancak şehir otelleri özellikle Orta Doğu kökenli turistler başta olmak üzere İran, İsrail, Irak, az da olsa Avrupalı ve Latin Amerikalı turist açısından yoğun olacak. Yani İstanbul, Trabzon, Yalova, Sapanca, Bursa gibi yerlerde şehir otelleri yabancı turist açısından Ramazan Bayramı döneminde dolu görünüyor. Kıyılarda da hem yabancı hem yerli turist açısından yüksek bir turizm hareketi bekliyoruz. Önerdiğimiz diğer bir yöntem ise konaklama tesisine direkt rezervasyon yaptırmaktır. Birçok otel en uygun fiyatlarını kendi web sitesinde veriyor. Dolayısıyla misafirlerin istedikleri ve seçtikleri otel belliyse direkt otellerin web sayfalarından bizzat rezervasyon yaptırabilirler.” ifadeleriyle açıklamalarını noktaladı.