Mübarek üç ayların üçüncüsü olan Ramazan ayına sayılı günler kala birçok vatandaş, o ay içerisinde nelerin yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. ramazan ayında yapılması gereken farz olan ibadetlerin neler olduğunu merak edenler arama motorlarında bu başlığa sıklıkla yer veriyor. Bizde sizler için Ramazan ayı hakkında merak edilenleri bir araya getirdik.
Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler neler?
11 ayın sultanı olarak bilinen, af kapılarının sonuna kadar aralandığı Ramazan ayına sayılı günler kala, Müslüman alemi Ramazan ayında nelerin yapılması gerektiğine dair derin bir araştırma içerisine girmiş durumda. Ramazan ayında her Müslüman oruç tutarak, ibadetini yerine getirir. Fakat Ramazan ayında sadece oruç tutmak yeterli değildir. oruç tutmak dışında da yapılması gereken birçok ya da yapılabilecek birçok ibadet vardır.
Ramazan ayı, Müslümanlar için ibadetlerin en çok olduğu aylardan biridir. Bu ayda cemaatle, toplu olarak yapılan ibadetler de büyük önem arz etmektedir. Bundan dolayı, namazları ve duaları cemaatle yapmaya özen göstermelidir. Aynı zamanda orucu açmadan önce mutlaka iftar duası okumalı ve orucu daha bereketli hale getirmelisiniz.
Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler;
1- Ramazan ayında ilk yapılması gereken ibadet oruç tutmaktır.
2- Ramazan ayı boyunca teravih namazı kılmak,
3- Kuran okuyup, bol bol dua etmek,
4- Namazları toplu olarak cemaatle kılmak,
5- iftar etmek ve toplu olarak iftar ettirmek,
6- Sahur yapmak,
7- İnsanlara iftarda ikramlar etmek, ihsan etmek.
8- Bol bol Kelime-i Tevhid söylemek,
9- Ramazan umresi yapmak,
10- Sabır dilemek,
11- Af dilemek.
Ramazan ayında nelere dikkat edilmelidir?
Ramazan ayında; oruç tutarken, iftar ya da sahur yaparken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir;
- Ramazan ayında orucu niyet ederek tutmak gerekir. Niyeti sesli olarak yapmak şart değildir. Müslümanın gece vakti sahura kalması ve sahur yapması da niyet yerine geçmektedir.
- Gece eğer niyet etmiş olur fakat bu niyetten vazgeçmek isterseniz imsak zamanına kadar oruç tutmaktan vazgeçmeniz gerekir.
- Ramazan ayında oruç tutarken tutulan oruç için ayrı niyet edilmelidir. Çünkü iftardan sonra oruç bozulduğu için her gün tutulan oruç ayrı bir ibadet olarak sayılmaktadır.
- Ramazan'da oruç tutacak kişiler akşamdan başlayarak ertesi günün imsak zamanına kadar niyet edilebilirler. Bu niyeti gerçekleştirdikten sonra sahura kalkmadan da orucunuzu tutabilirsiniz.
Oruç tutan kişiye yasak olan eyler nelerdir?
1. Bir şey tatmak (Zorunlu hallerde bir şey yutmamak kaydıyle yemeğin tuzuna bakılabilir).
2. Gereksiz olarak bir şey çiğnemek (Çocuğu için bir şey çiğnemesi gereken kadın, bu işi yapacak başka bir yol bulamazsa küçük çocuğunu korumak maksadıyla çiğneyebilir).
3. Kendine güveni olmayan kimsenin hanımını öpmesi ve kucaklaması (Bir boşalma olmaması durumunda böyledir. Eğer öpmek veya kucaklamakla boşalma meydana gelirse mekruh olmakla kalmaz, oruç bozulur).
4. Tükürüğünü ağzında biriktirip yutmak.
5. Kan aldırmak veya ağır bir işte çalışmak gibi kendisini zayıf düşüreceğine kanaat getirdiği bir iş yapmak (Zayıf düşürmeyeceğine kanaat getirirse mekruh olmaz).