Ramazan Ayında Kilo Almamak İçin Bunlara Dikkat Edin

Ramazanın gelmesiyle birlikte, öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sindirim problemlerine ve istemsiz kilo alımlarıma neden olabiliyor.

15.04.2021-09:56 - (Son Güncelleme: 15.04.2021-09:56) Ramazan Ayında Kilo Almamak İçin Bunlara Dikkat Edin

Ramazanda beslenme düzenin değişmesi, uzun saatler aç kalınması sonrası birden yemeğe yüklenmek, iftar sonrası beraberinde gelen tatlı yeme isteği vs. ramazan ayında istemsizce kilo almaya neden olabiliyor. Bizde sizler için ramazan ayında kilo almamanın tüyolarını hazırladık.

RAMAZANDA KİLO ALMAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

Ramazan ayında alına istemsiz kiloların önüne geçilebileceğini belirten Dyt. M. Refik Sezgin, ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak Elinizde 

Ramazan ayında uzun süreli açlık metabolizma hızını oldukça yavaşlatır. Beslenme programının ve öğünlerin değişiklik göstermesi, oruç tutan kişilerde hızlı kilo alımına neden olabilir. Bu durum da ramazan ayı geçtikten sonra kişilerde psikolojik olarak mutsuzluğu beraberinde getirebilmektedir. Bu dönem sona erdikten sonra, kişiler bir ay gibi uzun dönemde alınan bu kiloları, 3-5 gün içinde tek besin içeren sağlıksız diyetlerle vermeye yönelebilmektedir. Metabolizma hızı ramazan ayı boyunca yavaşlasa bile oruç tutarken dengeli beslenmek ve kilo alımını engellemek mümkündür.

Ramazan Beslenmenizde Bunlara Dikkat Edin

Sindirim ağızda başlar. O nedenle uzun süreli açlık sonrasında yemekleri yavaş ve çiğneyerek tüketmek oldukça önemlidir. Özellikle akşam saatine doğru, yemeğe yaklaşıldığının bilincinde olunması açlık duygusunu tetikler. Hazırlanan yemek kokuları ile birlikte mide salgıları da artmaya başlamaktadır. Bu nedenle ilk gıda alımlarının çok sıcak ve çok soğuk olmamasına özen gösterin.

Kısmi açlık süresi nedeni ile ilk gıda alımları sıvı-yumuşak yemeklerle olmasına özen gösterin. Oda ısısında bir iki bardak su, çorba ve şekersiz komposto ile iftara başlanılabilir. İlk gıda alımından sonra minimum 5-10 dakika arası küçük bir mola verilmelidir. Bu ara namaz kılanlar için akşam namazı arası oldukça iyi olabilir. Bu sayede kan şekeri yükselmeye başlamışken devam eden gıda alımları da daha kontrollü olacaktır ve kilo alımının önüne geçecektir. Ana yemeklerde sağlıklı bir menü hazırlanabilir.

Yemek yedikten sonra yoğun egzersiz tercih edilmemelidir. Yemekten 1-1,5 saat sonra hafif bir yürüyüş sindirim sürecini rahatlatmaya destek olacaktır.

Yürüyüş sonrasında meyve yoğunluklu bir öğün alınabilir. Kivi, muz, ananas, elma, armut, çilek gibi aroması yüksek meyveler dilimlenip, üzerine çok az bal ve fındık-badem rendelenerek tüketilebilir.

Sahurda olabildiğince imsak vaktine yakın uyanmaya çalışılmalıdır. Bu öğün çok erken bir kahvaltı gibi düşünülmelidir. Gün boyunca çok aç kalınacağı düşünülerek aşırı gıda alımının hiçbir faydası olmamaktadır. Çünkü ne yenirse yensin belirli bir saat sonra mide boşalacaktır.

Sahur sonrasında 1 bardak kefir veya fonksiyonel yoğurt tüketimi bağırsak sorunlarını engellemeye yardımcı olur. İftar ve imsak arasında, vücut ağırlığının her kg’ı için 20 ml sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal