Ramazan ayının 10. gününün iftarına giderek yaklaşılırken, iftarda zengin ve lezzetli bir sofra hazırlamak isteyenler en güzel ve lezzetli iftar yemekleri malzemeleri ve tarifleri araştırmalarına devam ediyor. Ramazan ayının 10. günü iftar menüsünde tavuk çorbası tarifi, tavuk köftesi tarifi, şehriyeli bulgur tarifi, islim kebabı (Kürdan kebabı) tarifi, gavur dağı salatası ve dondurmalı irmik helvası tarifleri yer alıyor.
Ramazan 10. gün iftar menüsü
TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI TARİFİ
Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 adet tavuk göğsü veya 2 adet but
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şehriye
Yarım limon
Tuz
Pul biber
Karabiber
Kekik
Terbiyeli Tavuk Çorbası Yapılışı
Etimizi haşlıyoruz.
Ne çok ufak ne de çok büyük olacak şekilde didikliyoruz.
Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı eritip kızdırıyoruz.
2 yemek kaşığı unu koyup kavuruyoruz.
Ardından şehriyeleri ilave edip sonra da haşladığımız tavukların suyunu koyup güzelce karıştırıyoruz.
1-2 taşım kaynadıktan sonra yarım limon sıkıp didiklediğimiz tavukları ilave ediyoruz.
O bir tarafta kaynarken biz ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı tuz, pul biber, karabiber ve kekik ilave edip kızdırıp çorbamıza ekliyoruz.
1-2 taşım daha kaynadıktan sonra servis edebilirsiniz.
TEL ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı bulgur
1 çay bardağı tel şehriye
1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
1 adet tavuk bulyon (isteğe bağlı)
2 su bardağı sıcak su
1 silme tatlı kaşığı tuz
Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Yapılışı
İlk olarak bulguru birkaç su durulayıp, suyunu süzün.
Tereyağı ve sıvı yağı yükseğe yakın ateşte tencereye alın, hafifçe kızdırdıktan sonra, tel şehriyeyi de ilave edin. Şehriyeler kahverengileşene kadar kavurun.
Ardından salçayı ekleyerek birkaç dakika daha kavuralım.
Bulguru da ekleyerek, en az 5-6 dakika daha kavurmaya devam edin.
Sıcak su ve damak zevkinize göre tuz ilavesini yapın ve kısık ateşte, tercihen ocağın küçük gözünde tencerenin kapağını kapatarak pilavımızı pişmeye alın. Tavuk suyu varsa normal su yerine kullanabilirsiniz. Bu tarife oldukça yakışacaktır.
Pilav göz göz olana kadar yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Suyunu çekip, bulgur taneleri piştiğinde, altını kapatıp, tencerenin ağzına havlu kağıt koyun ve kapağını kapatarak pilavı 15 dakika kadar demlenmeye alın.
Arzu ederseniz bulyon yerine, et suyu veya tavuk suyu kullanabilirsiniz.
Tel tel, nefis şehriyeli bulgur pilavımız servise hazırdır.
İSLİM KEBABI (KÜRDAN KEBABI) TARİFİ
İslim Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
4 adet patlıcan
Yeşil biber
Çeri domates
Köfte İçin;
400g kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı ekmek içi
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Sosu İçin;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
İslim Kebabı Yapılışı
Köftesi için uygun bir yoğurma kabına kıyma, rendelenmiş soğan ve sarımsağı alalım.
Üzerine yumurta, ekmek içi, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon ekleyerek yoğuralım.
Malzemeler birbiri ile güzelce özleştikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlayalım ve üzerine bastırarak şekil verelim.
Şekil verilen köftelerin üzerini streçlyerek bir kenarda bekletelim.
Patlıcanları çizgili soyarak şerit şeklinde uzun uzun keselim ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletelim.
Daha sonra yıkayıp kurulayalım ve tavaya alıp kızdırdığımız sıvı yağda kızartalım.
Kızaran patlıcanları havlu kağıt serili tabağa alalım. Aynı yağda köfteleride hafif kızartalım.
Kızartma işlemi bittikten sonra 2 adet patlıcan alarak artı şeklinde koyalım ve ortasına 2 adet köfte yerleştirelim. Köfteler iri ise bir adette olabilir.
Patlıcanın uçlarını köftenin üzerinde birleştirerek bohça gibi yapalım.
Üzerine biber ve dilimlenmiş ya da çeri domatesten koyarak kürdan ile açılmayacak şekilde tutturalım.
Tüm patlıcanları aynı şekilde yaparak fırın tepsisine dizelim.
Ayrı bir kaba salça, tuz ve suyu alarak karıştıralım. Sosumuzu yemeğin üzerine gezdirelim.
Hazırladığımız yemeğimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında domateslerin üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirelim.
GAVUR DAĞI SALATASI TARİFİ
Gavur Dağı Salatası Tarifi İçin Malzemeler
10 adet çeri domates
3-4 adet taze soğanın yeşil kısmı
1 adet kuru soğan
1 adet salatalık
1 adet yeşil biber
Bir tutam maydanoz
Sosu İçin
2-3 yemek kaşığı limon suyu
5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
Üzeri İçin
Nar ekşisi
İnce kıyılmış ceviz
Gavur Dağı Salatası Yapılışı
Domatesler yumuşak olmasın yoksa salatamız çok sulanır.
Bütün malzemeleri yıkayıp temizliyoruz.
İnce ince doğruyoruz.
Sosunu karıştırıp salataya döküyoruz.
Harmanlayıp servis tabağına alıyoruz.
Üzerine ceviz ve nar ekşisi serpip afiyetle tüketiyoruz.
Servis esnasında sosunu, cevizini ve nar ekşisini katarsanız daha lezzetli olur.
Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler
500 gram irmik
1 paket margarin veya tereyağı (250g)
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
Üzeri için:
Fıstık
İçi için:
Sade dondurma
Dondurmalı İrmik Helvası Yapılışı
Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın.
Kaynamasına gerek yok şeker erise yeterli gelecektir.
Sonra ocağı kapatarak irmiği kavurmaya başlayabilirsiniz.
İrmiği rahatça kavurabileceğiniz bir tencereye margarini alın ve eriyene kadar bekleyin.
Margarin eridikten sonra irmiği ilave edin.
Tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
Helva yapmak aslında çok basit ama kavurma aşaması gerçekten kuvvetli bir kol istiyor. İki kişi iseniz süper arada bırakıp kaçabilirsiniz:)
İrmiğin rengi dönüp nefis kokularını saldığında isterseniz küçük bir kaba bir kaşık irmikten alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz.
Ben açık renk sevmediğimden iyice kavurdum sonra rengi yeterli geldiğinde ilk olarak elinize tencerenin kapağını alarak çok dikkatlice şerbeti dökün.
Hemen tencerenin kapağını kapatın, şerbet sıçrayabilir.
Daha sonra 6-7 dk. kadar karıştırarak koyulaşmasını bekleyin.
Ocağı kapatın ve tencerenin de kapağını kapatarak helvanın demlenmesini bekleyin.
Helva soğuduktan sonra hatta ılıkken daha çok seviyorum. Karıştırıp küçük bir kaseye streç film sererek, tabanına ve kenarlarına helvadan döşeyin.
Ortasına dondurma koyarak, ters çevirin.
Üzerini fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.