Hemen her hastalıkta olduğu gibi kanser hastalıklarında da erken tanı hayati önem taşıyor. Geç teşhis edilen rahatsızlıklar için tedavi kimi zaman mümkün olmayabiliyor. ,
RAHİM KANSERİNDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Öge, yazılı açıklamasında, kadınların menopoza giriş süreçlerinin ve daha sonrasında çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, birçok rahim kanseri hastanın erken tanı sayesinde sağlığına kavuştuğunu belirtti.
Menopoz dönemindeki şikayetleri önemsemeyen veya doktora gitmeye çekinen hastaların zaman kaybettiğinden bahseden Öge, ‘Genellikle hastalar ya umursamıyor ya da doktora gitmekten korkuyor. Menopoz sonrasında oluşan kanamalarda çoğunlukla hastaneye başvuran hastaların büyük bir kısmı erken tanı alarak rahim kanseri dolayısıyla tedavi görüyor. Hastaneye gitmekten ve şikayetinizi dile getirmekten korkmayın’ dedi.
'AİLE BİREYLERİNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR'
Öge, ailelerdeki yaşlıların düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırması gerektiğinden bahsederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘Özellikle 51 ila 60 yaş arasında rahim iç zarı kalınlıklarının dikkatli değerlendirilmesi gerekiyor. 53 yaşından sonra iyi huylu gibi gözüken bazı rahim iç zar kalınlıklarında bile kanser bulunabiliyor. Menopoz dönemi kadın hayatında uzun bir zaman dilimini kapsamakla beraber önemli bir yer tutuyor. Bu durumda aile bireylerine büyük görev düşüyor. Annelerimizin ve büyükannelerimizin özellikle kanama veya lekelenme şeklindeki şikayetleri olduğunda bu konuda doktora gitmekten imtina etmemeleri gerekiyor. Büyüklerimizin takibini yaparak kontrollerinin yapılmasını sağlamak da aile içindeki genç bireylerin görevi. Yaşlılarımızın sağlıklı ve uzun bir ömür geçirebilmesi için duyarlı olmalıyız.’