Kripto para piyasası son yıllarda insanlar tarafından yatırım yapmak amacıyla en çok tercih edilen seçeneklerden biri haline geldi. İlk başlarda bitcoin olarak bilinen coin ile birlikte yükselişe geçen kripto dünyasında alt coinler de yatırımcılar tarafından oldukça tercih ediliyor ve bünyelerinde birçok yatırımı bulunduruyor. Peki alt coinlerden biri olan ve QNT olarak bilinen Quant coin nedir? Konuyla ilgili tüm detayları haberimizde sizler için derledik.
QNT coin nedir?
Quant Network olarak bilinen sistem 2015 yılında Gilbert Verdian tarafından piyasaya sürülmüştür. Bu protokolün ortaya çıkmasındaki en büyük etken küresel bilgi alışverişlerini daha verimli hale getirebilme isteğidir. Bu konudaki verim eksikliğini gözlemleyen Verdian, öncelikle İngiltere sonra ise Avustralya hükümetlerinde çalıştığı esnalarda farketti. Bu sorunun ve eksikliğin giderilebileceğine olan isteğiyle Quant protololünün içine overledger işlevselliği, uygulamasına ise Bitcoin, Ethereum, Ripple defterlerini ekledi. Tüm bu sistemler içinde QNT protokolü blok zincir endüstrisinde bulunan çalışılabilirlik sorunlarını çözebilmeye en yardımcı olan protokoldür. Protokolün ilk ve en benimsediği hedeflerden biri de defter teknolojisindeki parçalanan dünyanın eşit şekilde dağılarak sorunsuz çalışabilmesini sağlamak olarak bilinir. Kısacası, QNT protokolü blok zincirlerin tümünü birbirine bağlayan yazılım olarak açıklanır.
QNT coin
Coin en kısa anlatımıyla belli bir uygulama ya da hizmetin dijital erişimini sağlayan Quant protokolünün blok zincirinde bulunan bir belirteçtir. Öncelikle QNT jetonlarına sonra ise sabit bir para birimi miktarı ile dayalı erişim ücretleri ödenir. Bahsedilen erişim ücreti hem üretilen jeton sayısına hem de sabit olan para biriminin miktarına bağlıdır. QNT belirteçlerindeki eşdeğer fiyata dayalı Quant hazinesine her ay 10 ABD doları ödenir. Kullanıcı sayısında artış olduğunda ve QNT talebinde artış sağlanınca daha çok QNT jetonu üretilir.
QNT (Quant) nasıl çalışmaktadır
Protokol yukarıda bahsedildiği gibi birlikte çalışılabilirlik ve ölçekleme konularında blok zincirler içinde karşılaşılan tüm engelleri kaldırabilme amacıyla tasarlanmıştır. Bu amaç için protokol içinde bulundurulan katmanların bazı görevleri vardır. Bu katmanlar ve görevleri şu şekilde sıralanabilir;
-İşlem katmanı: İşlem katmanı olarak adlandırılan katmanda en önemli husus işlemlerin depolanıyor olmasıdır. Çeşitli ve izole şekildeki defterler kendileriyle ilgili işlemlerin tek bir katmana yerleşmesi ve daha sonra bunları blok zincir açısından doğrulamak için kullanılmaktadır. İşlem doğrulandıktan sonra da hiçbir şekilde geçersiz kılınamamaktadır. Zincirler arasındaki fikir birliğinin sağlanması için gerekli her şey işlem katmanında gerçekleşmektedir.
-Mesajlaşma katmanı: Katman içinde bilgi, veri aktarımları gerçekleşir. Katman içinde işlenecek üç veri bulunur. Bunlar şu şekildedir; akıllı sözleşmelerin verileri, meta verileri ve işlem verileri. Meta veri denilen kısım mesajların yorumlanması ve diğer blok zincirlerin anlayabilmesi için farklı dillere çevirme amacıyla kullanılır.
-Filtreleme ve sıralama katmanı: Katman içinde mesajlar da işlenir fakat mesajlaşma katmanından farklı aramaları belli sonuçlara göre filtrelemesidir. Defter sisteminde gelen her mesaj ilk gelene ve ilk hizmet kuralına göre yerleşir ve bir veri tabanında saklanır. Blok zincirin dışından bir mesajın doğrulanabilmesi gerekiyorsa protokolde akratılmakta olan tüm mesajların geçmişine sahip tek katman bu olduğu için bu katman konudan sorumludur. Bunun sonucu olarak geliştiriciler bir uygulama belirteçleri DApp'e yatırılmasının ardından belli bir ağa aktarmasına izin verilmesi gibi belirli görevler belirlenebilir.
Quant özellikleri
Ethereum tabanlı bir platform olarak bilinen Quant Ethereum'un ekosistem güvenlik sistemleri ve birlikte çalışabilirliklerden faydalanır. Bitcoin blok zinciri aksine Ethereum'un çok daha geniş bir kullanma alanı bulunur. Farklı defterlerden oluşan yabancılaştırılmış modüler bir mimari kullanarak çalıştığı bilinen Quant aracılığıyla keyfini çıkarabileceğiniz işlevlerden yalnızca birkaçıdır. Quant'ı diğer protokoller aksine daha kullanışlı kılan bazı özellikleri vardır. Bunlar;
-Overledger ağı: Quant Network'n bir işlevidir. Bilgi ve veri transferlerini güvene alır. Bu görevin gerçekleşebilmesi için diğer bir protokol Overledger DLT kullanılır. Kullanıcı bu protokole bağlandığı zaman sistem içinde bulunan herhangi iki blok zincirinden veri alışverişi yapabilir.
-Overledger DLT ağ geçidi: Özellikle büyük yatırımcılara için düzenlenmiştir. İlk işlevi defter sistemi ile ağlar arasındaki birlikte çalışılabilirlik ile sisteme yardımcı olmaktır. Veriler, takas edilemeyen jetonlar, akıllı sözleşmeler ve değiştirilebilen jetonlar hatta kimlikler sorunsuz bir şekilde DLT aracılığıyla aktarılabilir.
-QNR mDApp'leri: Merkezi olmayan uygulamalar blok zincir tabanlıdır ve mDApp'ler, diğer DApp'lerin mümkün olduğunca çok blok zincirinde çalışmasına olanak sağlar. MDapps ve geliştiriciler, kısıtlamalarla uğraşmak zorunda kalmaz ve her bir blok zincirinin artılarından faydalanır.
Quant Network avantajları ve dezavantajları nelerdir
Avantajları: Öncelikle sıfırdan oluşturulması sebebiyle DLT ile gelen pek çok kısıtlamayı yaşamaz. Daha önceden kriptografi ya da programlama bilgisine sahip olmadan da sorunsuz şekilde kurulabilmektedir. Quant kullananlar, kendi konumlarından bağımsız olmasıyla her türlü dijital defter sistemine bağlanılabilmektedir. Geliştirici, birey ve hatta kamu çalışanları ağa dair bir programlama bilgisi olmadan da kullanabilir. Bu kolaylık ise platformun en önemli avantajlarındandır. QNT, fiat ile alınabilir ve sonrasında doğrudan fiat ile de değiştirilebilir. Çoklu defterlerle iletişim kaybedilmez ve bu sebeple ağ içinde bir güvenlik eksikliği olması çok düşüktür. Quant ekibi, platform güvenliğinin korunması için gerekli kriptografi, güvenlik ve kritik sistemler konularında tecrübelidir. Dezavantajları: Kripto para piyayasında çok yaygın olarak bilinen bir sözde geçtiği gibi "özel anahtarın sende değilse kripto para senin değildir." Yani merkezi borsalar birlikte çalışılabilirlik alanında önemli oyuncular olduğu için QNT tokenlerin güvenliği de değişimin gücünü belirler. Bir güvenlik ihlali meydana gelirse tokenlar hırsızlık riski taşıyor olabilir. QNT protokolü içinde her şey çok doğru gibi görünse de çoğu insan tarafından bilinmiyor ve diğer pazar liderlerini geçebilmesi için epey zamanı var. Geleneksel bazı finans sistemlerini değiştirmeye hazır olan QNT blok zincir endüstrisine girmesi ve geleneksek finans şirketleriyle mücadele edebilecek kadar güçlü hale gelmesi gerekmektedir.
QNT coin fiyatı nedir
Kripto para piyasasındaki güncel verilere göre 1 QNT coin 1.901.90 TL'dir. Son 24 saat içinde -%10.02 düşüş gösterdi. 24 saat içindeki işlem hacmi 43.053.882 dolar, toplam piyasa değeri ise 1.693.266.556 dolar seviyesinde gözlenmektedir. Yine güncel verilere göre 1 QNT coin 129.43 dolardır. 2022 senesinin Ocak ayı itibariyle QNT coin tüm zamanın en yüksek seviyesi rekorunu 428.38 dolarla kırmıştır. Coinin en düşük seviyesi ise 20.44 dolar olarak biliniyor.
QNT coin geleceği var mıdır
CoinMarketCap ve Walletlnvestor olarak bilinen önemli platformların sunduğu raporlar doğrultusunda QNT coin uzun vadede iyi bir yatırım olduğu onaylanıyor. Bir QNT tokeni 6 ay önceki değerinden (98 dolar) yaklaşık %40 gibi bir artış göstererek 163 dolardan işlem görmekt. Sunulan rapora göre coinin 2026 yılında 1.877 dolara kadar yükseleceği düşünülüyor. Yani şu an coine yatırım yaparsanız ve 5 yıl boyunca HODL satın almaya devam ederseniz toplam &1.000 yükselişe geçersiniz. Her kripto para ticaretinde olduğu gibi, bu sistemler yeni sistemler olduğu için yatırım konusunda bazı riskler bulunmaktadır fakat rapor istatistiklerine göre değerlendirirseniz alacağınız risk alacağınız kâra değecektir.