24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaş başladığından bu yana ilk kez Ukrayna topraklarına adım attı. Yerel kaynaklardan alınan bilgi ve görüntülere göre Mariupol sokaklarında gece yarısı araç kullandığı ve ardından bir konser salonuna gittiği görüldü.
Putin’den sürpriz ziyaret
Milliyet’in haberine göre; Putin, Rus birliklerinin geçtiğimiz yıl ilkbahar mevsiminde haritadan silerek işgal ettiği liman kenti Mariupol'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Azak Denizi kıyısındaki Mariupol, Ukrayna'da hezimet yaşayan Rusya için Kırım'la kara bağlantısının kurulduğu güney cephesinde hayati bir konumda yer alıyor.
Mariupol, haftalar süren direnişin ardından Avrupa'nın en büyük demir çelik fabrikası Azovstal'daki Ukrayna güçlerinin teslim olmasıyla Mayıs ayında Rusların eline geçmişti.
Gece yarısı konser salonuna gitti
Rus ordu televizyonu Zvezda'nın yayınladığı resmi videoda, Putin'in Mariupol sokaklarında gece yarısı araç kullandığı ve ardından bir konser salonuna gittiği görüldü.
Putin ayrıca, 2014 yılında el koyduğu bir başka Ukrayna toprağı Kırım Yarımadası'nı da Cumartesi günü ziyaret etti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), hafta içinde Rus lider Putin hakkında tutuklama kararı çıkardı. Savaş suçu işlemekle itham edilen Vladimir Putin'e yöneltilen suçlamalar arasında, Ukrayna'daki bazı çocukların yasa dışı şekilde Rusya'ya götürülmesi de yer alıyor.
Savaşta son durum
Rusya'nın Ukrayna işgali, aylardır doğudaki Donbas'ta yer alan Bakhmut'taki çatışmada kilitlenmiş durumda. Rus paralı asker grubu Wagner, kilit şehir Bakhmut'ta binlerce kayıp vermesine rağmen adım adım ilerledi ancak henüz kentin kontrolünü ele geçiremedi.
Son haftalarda Rus ordusuyla arasındaki çatışma aşikar hale gelen Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigozhin, 30 bin paralı askeri daha cepheye sürmeye hazırlanıyor. Rusya'daki 42 şehirde asker alımları için kayıt merkezi açacaklarını duyuran Prigozhin, Mayıs ayına kadar 30 bin kişinin Ukrayna'daki savaşa dahil olacağı bilgisini verdi.
ABD gizli servisi, 2023'ün ilk günlerinde Wagner'in 40 bini eski mahkum 50 bine yakın askerinin savaşta hayatını kaybettiğini bildirdi.
Yıllarca Wagner Grubu'nu kurduğunu inkar eden ve nihayet geçtiğimiz yıl sonbaharda paralı asker grubunun kurucusu olduğunu söyleyen Yevgeny Prigozhin, günler öncesinde ise bir cezaevi avlusunda azılı suçlulara Ukrayna'ya savaşmaya gitmeleri halinde af teklif ederken görüntülenmişti.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi, dünyayı geri dönülemez şekilde kökünden değiştirdi. Vladimir Putin'in birkaç günde Kiev'i ele geçirip Ukrayna'da kukla bir yönetimi iş başına getirme hayali, suya düştü. Kiev çevresinden ikinci ayda çekilmek zorunda kalan Rus birlikleri, yaz mevsimi sonunda Ukrayna'nın karşı taarruzuyla yüzleşti. Ukrayna ordusu doğudaki Harkov'u birkaç günde Rus işgalcilerden temizledi, peşinden Vladimir Putin'in en utanç verici hamlesi hayata geçti. Yaklaşık 30 bin Rus askeri, Ukraynalıların Herson ve Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan köprüleri havaya uçurması nedeniyle mahsur kaldı. Ukrayna ordusunun adım adım Herson'a yaklaşması üzerine, Putin ele geçirebildikleri tek bölgesel başkentten ordusunu geri çekmek zorunda kaldı.
Ukrayna'ya işgalin başından itibaren silah yağdıran Batılı ülkeler ise, savaşın gidişatını belirledi. Silah yardımında başı çeken ABD'nin uzun menzilli HIMARS füze sistemini Ukrayna'ya vermesi, Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu. Cephedeki denklemi alt üst eden HIMARS'ları ünlü hava savunma sistemi Patriotlar izledi. 2023'e girilmesiyle, bu kez tank tabusu kırıldı. Alman Leopard ve Amerikan Abrams tankları haftalar içinde cepheye sürülecek.
Batılı ülkelerin halihazırdaki gündemi ise, Ukrayna'ya savaş uçağı verilmesi. Birçok Avrupa ülkesi, Amerikan F-16'larını Ukrayna'ya göndermeye hazır olduklarını duyurdu.
Rusya'nın neredeyse on üçüncü ayı dolmak üzere olan Ukrayna işgalinde 200 bin askerini kaybettiği tahmin ediliyor.