Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'dan çıkarılan doğal gazı Baltık Denizi altından Avrupa'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesinin ilk etabında boru döşeme işleminin tamamlandığını açıkladı.
Rusya'nın St. Petersburg şehrinde Uluslararası Ekonomik Forumu düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı konuşmada küresel ekonomik sorunlara, koronavirüs salgını alanındaki çalışmalara, Rusya'daki ekonomiye, Avrupa ile ilişkiler ve Rusya'da çıkarılan doğal gazın Baltık Denizi’nin altından Avrupa'ya taşınmasıyla alakalı konular hakkında konuştu. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Thani, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun video konferans ile katılım sağladığı forumun moderatörlüğünü Rus gazeteci Stanislav Natanzon yaptı.
Foruma katılmadan 2 buçuk saat önce boru hattı döşemesinin bittiği haberini aldığını açıklayanm Putin, “2 buçuk saat önce Kuzey Akım 2 projesinin döşemesinin tamamlandığını, ikinci bölümdeki çalışmaların devam ettiğini duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Boru hattı Almanya tarafından ve Rusya tarafından buluşturuldu” dedi. Boru hattının ilk bölümüne gaz verilebilecek durumda olduğunu ifade eden Putin ikinci bölümdeki çalışmaların ne zaman sonlanacağına dair, “Bu bölümdeki hattın 1 buçuk ile 2 ay içerisinde tamamlanmasını umuyorum” şeklinde konuştu. Boru hattının Rusya ile Avrupa arasındaki ilişkiler açısından iyi bir köprü olduğunu vurgulayan Putin, “Avrupa ile benzer projeler gerçekleştirmeye hazırız” diyerek Avrupalı ülkeler ile iş birliği çağrışımında bulundu.
Putin'in konuşamasından sonra söz hakkı alan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexandr Novak da boru hattının sadece 100 kilometrelik bir bölümünde çalışmanın devam ettiğini ve ilk bölüme artık gaz verilebileceğini belirtti.
''RUSYA'NIN SERA GAZI SALINIMI 2050 YILINDA AVRUPA SEVİYESİNİN ALTINA İNECEK''
Rusya Devlet Başkanı Putin doğal gazın yeni nesil temiz bir enerji olduğunu ifade ederek aynı sırada Rusya'nın Paris İklim Anlaşması'nı destek verdiğini belirtti. Dünya kamuoyunda Rusya'nın küresel iklim değişikliğini dert etmediği şeklindeki tenkitlerinde haksız olduğuna dikkat çeken Putin, ülkesinin iklim değişikliğindeki neticelerin farkında olduğunu dile getirdi. Putin, “Sık sık Rusya'nın küresel çevre sorunlarını dikkate almadığına yönelik eleştiriler duyuyoruz. Bu saçmalık, çarpıtma, düpedüz hayalperestlik. Ne diyebilirim ki” ifadelerini kullanarak eleştirilere tepkisini dile getirdi. Putin iklim değişikliği hakkında hükümeti 2050 yılına kadar sera gazı salınımı durumunda Avrupa'daki seviyenin altına indirmesi için talimat verdiğini, 1 Ekim' kadar bir planın hazır olmasını istediğini söyledi.
Kovid-19 salgını ile mücadele hakkında konuşan Putin, Rusya'nın geliştirdiği aşıların üretimini çoğaltılmasına dair çalışmalar yürüttüğünü sözlerini kullanarak, “Yerli ilaç sanayimiz aşı üretimini arttırmaya hazır. Kendi ihtiyaçlarımızı tamamıyla karşılayabilecek kapasitemizin olmasının yanında, yabancıların Rusya'ya gelip aşı olmalarını da sağlayabiliriz” dedi.
BATI'NIN SPUTNİK V TUTUMUNU ELEŞTİRDİ
Özellikle Batılı ülkelerin Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısını tescil etmemesine eleştiride bulunan Putin, “Ya yardıma gereksinimi bulunan yerlere yeterince aşı yardımı yapılmıyor ya da etkili olduğu kanıtlanmış güvenilir aşıların kullanımı siyasi nedenlerle yasaklanıyor” dedi. Putin ayrıca dünya nüfusunun sadece yüzde 10'unun aşılandığını söyleyerek bu yönde ki çalışmalarda hızlanılması gerektiğini savundu.
ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULUŞUNA TEPKİ GÖSTERDİ
Ekonomik alanda uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Rusya ve diğer ülkeler ile alakalı analizleri tenkit ederken, Rusya lideri Putin de bu duruma dikkat çekti. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının raporlarına eleştiride bulunan Putin, “Onların derecelendirmelerinin her zaman objektif olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hala büyüyoruz ve bazı alanlarda gelişme sağlıyoruz” dedi.
Rusya'da özelleştirmelerin sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Putin, Rus Sberbank'ın yabancı hisselerini örnek göstererek, “Özelleştirmeler ile çok daha ileriye gitmemiz gerektiğini farkındayız. Rusya'da inşaat sektörü ile ilgili prosedürlerin yumuşatılabilecek, inşaat kalitesi ve güvenilirliğinin arttırılmasını sağlayacak adımların atılması gerek.