Pusula Denizanası nedir? Zehri öldürüyor mu? İstanbul’da görülen Pusula Denizanası panik yarattı

Ilıman iklimlerde yaşayan Pusula Denizanası, İstanbul sahillerinde kendini gösterdi. Zehirli bir tür olan Pusula Denizanasının İstanbul kıyılarında görülmesi paniğe neden oldu. Vatandaşlar arama motorlarından Pusula Denizanası zehirli mi? Zehri ölümcül mü? Pusula Denizanası nedir? Gibi araştırmalar yapmaya başladı. Peki, Pusula Denizanası nedir? Zehri ölümcül mü? İşte yanıtı…

08.06.2022-16:37 - (Son Güncelleme: 08.06.2022-16:37) Pusula Denizanası nedir? Zehri öldürüyor mu? İstanbul’da görülen Pusula Denizanası panik yarattı

Atlantik Okyanusu’nun ılıman bölgelerinde, Kuzey Denizi’nde ve Akdeniz’de yaşayan ve ılıman iklimleri seven Pusula Denizanasının İstanbul Büyükçekmece kıyılarında görülmesi panik yarattı. Vatandaşlar bu deniz canlısının tehlikeli olup olmadığını araştırmaya başladı. 1766’da İsveçli Zoolog Carl Linnaeus tarafından keşfedilen Pusula Denizanası literatürde hrysaora Hysoscella adıyla bilinir.

15- 25 cm arasında çan büyüklüğü ve çanının üzerindeki V deseniyle bilinmektedir. Kahverengi, sarı, beyaz ve kırmızı renkleri bulunan Pusula Denizanası, kendisinden küçük omurgasız canlılardan ve planktonlardan beslenir. 24 dokunacı bulunan Pusula Denizanası, dokunaçlarını av yaparken ve kendini korurken kullanır. Tehlike anında kapsül şeklinde olan zehrini salgılar.

Ilıman iklimde yaşayan Pusula Denizanası, Türk denizlerinde ilkbahar aylarında ortaya çıkar ve sonbahar aylarında ortadan kaybolur. Deri sırtlı deniz kaplumbağası ve güneş balığı, Pusula Denizanası için tehlikelidir. Marmara Denizi’nde daha önce rastlanmayan Pusula Denizanası, deniz sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Marmara’da da görülmeye başlamıştır.

Pusula Denizanası

Pusula Denizanası zehirli mi?

Pusula Denizanası zehirli bir deniz canlısıdır. Zehrinin ölümcül boyutta olup olmadığı ise kesin değildir. Pusula Denizanasına temas eden kişiler zehirlenme reaksiyonları gösterir. Su içerisinde temas edilmesi halinde derhal sudan çıkılmalı ve temas edilen bölgeye dokunulmamalıdır. Peçete ya da benzeri bir şeyle temas edilen bölgedeki kapsüller temizlenmelidir. Kapsüllerin temizlenmesinin ardından bölge amonyaklı su ya da sirke ile dezenfekte edilmelidir. Zehirlenme sonrası acı ve yanma gibi hisler devam ederse en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek tıbbi destek alınması gerekmektedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Profesör Doktor Muhammet Türkoğlu, Pusula Denizanası tarafından zehirlenen kişilerin temas bölgesini tatlı su değdirmemelerini belirtir. Tatlı su Pusula Denizanası kapsüllerini patlatır ve zararın artmasına neden olur. Türkoğlu, kapsüllerin havlu veya peçete ile yavaşça alınmasını ve bölgenin deniz kumuyla temizlenmesini önerir.

Pusula Denizanası 1

Pusula Denizanası neden Marmara Denizi’ne geldi?

Ilıman iklim canlısı olan Pusula Denizanası, son 20 yılda deniz sıcaklıklarının ciddi derecede artması sonucu Marmara Denizi’nde de görülmeye başladı. Bu durum vatandaşları ve uzmanları tedirgin etti. Konuyla ilgili konuşan Türkoğlu, son 20 yıl içinde Marmara Denizi’nde yüzey suyu sıcaklığının 2 santigrat derece arttığını belirtti. Bu durumun Pusula Denizanası için Marmara’da üreme şansı anlamına geldiğini söyleyen Türkoğlu, Marmara Denizi'nin aşırı kirlenmesinin de Pusula Denizanası besin kaynağı oluşturduğunu ifade etti.

Denize girmek tehlikeli mi?

Pusula Denizanasının görüldüğü bölgelerde vatandaşlar denize girmek konusunda endişe yaşamaktadır. Konuyu ele alan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Pusula Denizanasının Marmara Denizi’nde en son 2008 yılında görüldüğünü söyledi. Son günlerde Büyükçekmece kıyılarında sık sık rastlanmaya başladığı yönünde bilgiler olduğunu belirten Karaca, denize giren vatandaşların Pusula Denizanası gördüklerinde bölgeden uzaklaşmaları gerektiğini söyledi.

Denizlerdeki besin zincirinin önemli halkalarından biri olan denizanaları; penguenler, güneş balıkları ve deri sırtlı kaplumbağalar tarafından tüketilmektedir. Denizanalarının deniz yaşamı için tehlikeli olduğunu savunanlar da bulunmaktadır. Denizanalarının balık yumurtalarını ve larvalarını yediği, su kafeslerini istila ettiği gibi tezler ortaya atılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal