Üşütme, grip, soğuk algınlığı gibi sebeplerden ötürü meydana gelen mide bulantılarının altında aslında psikolojik bir neden yatıyor olabilir mi? Psikolojik olarak ortaya çıkan mide bulantısının sebepleri nelerdir? İşte psikolojik mide bulantısı hakkında tüm merak ettiğiniz soruların yanıtı...
Üşütme, grip, soğuk algınlığı, sindirim sistemi rahatsızlıkları, şeker hastalığı gibi durumlarda karşımıza çıkan rahatsızlığa mide bulantısı denir. Bunun dışında kötü görüntü, kötü koku gibi durumlarda bünyesi hassas olan kişilerde de mide bulantısı görülebiliyor.
PSİKOLOJİK MİDE BULANTISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Psikolojik mide bulantısının yaygın belirtileri şu şekildedir;
- Bulantı
- Kusma
- İshal
- Uykusuzluk
- Sıkıntı ve bunalmışlık hissi
- Hissizlik
- Hayattan ve yapılan aktivitelerden zevk ve keyif alamamak
Eğer mide bulantınız eşliğinde yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaç tanesini yaşıyorsanız uzman bir psikologa müracaat etmenizde fayda vardır.
MİDE BULANTISININ PSİKOLOJİK SEBEPLERİ NELERDİR?
Mide bulantılarının yüzde 70'i psikolojik nedenlerden kaynaklıdır. Aile içindeki sıkıntılar, trafikte meydana gelen sıkışıklık, iş ve eğitim hayatınızda yolunda gitmeyen durumlar strese ve buna bağlı olarak mide bulantısına yol açar. Psikolojik olarak mide bulantısı yaşayan kişiler öncelikle stresten ve üzüntüden uzak durmalıdırlar. Oldukça böyle ortamlardan kendini sakınmalıdırlar.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Psikolojik olarak mide bulantısı yaşayan kişiler öncelikle bir psikolog veya psikiyatrdan yardım almalıdır. Çünkü o kişide strese bağlı kaygı bozukluğu gelişmiştir. Önce psikolojik olarak mide bulantısına yol açan nedenin ortaya çıkarılması gerekmektedir.
- Kendinizi rahat hissedeceğiniz yerlerde durun.
- Oturduğunuz odayı sıkıntı ve stres yaşamamanız için ferah ve serin tutun.
- Aşırı yağlı gıdaları tüketmeyin. Sindirimi zor olduğu için stres olmanızı sağlayacak hormonlar salgılamaya neden olur.
- Stresi azaltmak için bol su tüketin. Bol su içmek hem stresi azaltır hem de mide bulantılarının önüne geçer.
- Ayrıca en önemlisi kişi stresten uzak mekanlarda zamanını geçirmelidir. Kavga, gürültü, yüksek ses insanı yorduğu için stresin ortaya çıkmasına neden olur. Hasta böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında sakin bir yere geçip önce elini ve yüzünü yıkamalı kendini sakinleştirmeye çalışmalıdır.