Son dönemlerin en popüler dizileri arasında psikolojik temalı yapımlar yer alıyor. Peki psikolojik dizler psikolojilerimizi nasıl etkiliyor? Uzmanlar uyardı…
Evlerde uzun vakitler geçirdiğimiz şu dönemlerde, vaktimizin çoğunu dijital platformlarda geçirmeye başladı. Bu platformlarda ise en çok ilgi psikolojik temalı dizilere oldu. Peki psikolojik diziler psikolojimizi nasıl etkiliyor? Sizler için araştırdık…
PSİKOLOJİK DİZİLER PSİKOLOJİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?
Son günlerin popüler psikolojik dizilerine karşı uyarılarda bulunan Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, bu dizilerin insan psikolojisi üzerinde olumlu ya da olumsuz etkiler bıraktığını belirtti.
Diziler İzleyiciyi Etkiliyor
Özellikle dijital platformların kişilere sunduğu dünyanın kurgulanmış gerçeklik ve dramatik temsil yapısıyla seyircilerin dünyayı anlamlandırmaları üzerinde etkili olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, ‘Bu durum kişilerin tutumlarını da etkiliyor. Televizyonun bu etkisinin görüldüğü en baskın ve en yaygın araçlardan biri kuşkusuz dizilerdir. Genellikle haftalık olarak yayımlanan televizyon dizileri çoğu zaman duygulara odaklanan hikayeler veya yaşam olayları anlatıyor. Dizilere dair yapılan araştırmalar, dizilerin farklı yaşam tarzlarını tanıtma ve seyircilerde bir değişim yaratma konusunda etkili olduğunu gösteriyor. Son dönemlerde psikoloji içerikli diziler ya da programlar yaygınlaşmaya başladı. Popülerleşen bu tür dizilerin kişileri olumlu etkileyebileceği gibi olumsuz yönde etkileyebileceği de akılda tutulmalı’ diye konuştu.
Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, son günlerde ilgi odağı olan psikoloji temalı yapımların olumlu etkilerini şöyle sıraladı:
‘Psikoloji temalı dizilerin psikoloğa gitmek ve psikoterapi hizmeti alma durumlarında insanları ‘ben deli miyim? düşüncesinden uzaklaştırdığını ve ruhsal destek almayı normalleştirdiğini görüyoruz. Kişilerin geçmiş yaşantılarını, deneyimlerini ve kendilerini sorgulamalarına katkı sağladığı ve farkındalık oluşturduğu dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu diziler fiziksel veya tıbbi sağlığa verilen önemin ruh sağlığına da verilmesi gerektiği konusunda düşüncelerin yaygınlaşmasını sağlıyorlar.’
Gerçekli Olmayan Beklentiler Yaratıyor
Psikolojik konuları ele alan dizilerin ile terapi odasının mahremiyet ve güvenilirliğin olduğu bir alan olmaktan çıkabildiğine vurgu yapan Şenyuva, ‘Bu durumda da kişilerin psikoterapiye gitmelerini engelleyebilmektedir. Diziler psikoterapiste yönelik yönlendirme, edilgen olma, empati yerine sempati gelişimi, temas etme, sarılma gibi gerçekçi olmayan beklentilerin oluşmasına ve kişilerin geçmiş travmatik yaşantılarının tetiklenmesine sebep olabiliyorlar. Yetişkinlerin geçmiş yaşantılarına veya ebeveynlerine yönelik olumsuz duygular da çıkabiliyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında 18 yaş altındaki kişiler için gelişimlerinin devam etmesinden dolayı psikolojik temalı dizileri izlememesini tavsiye ediyoruz’ dedi.