Prostat Kanserleri

Kanser türleri arasında erkeklerde fazlasıyla görülen prostat kanseri nedir? Tedavisine geç kalınmış hasta için riskleri nelerdir? Prostat kanseri nasıl belirtiler oluşturur?

16.07.2020-13:08 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-13:07) Prostat Kanserleri

Prostat yalnız erkeklerde bulunan bir organdır. Vücutta yer ala bütün organlar hücrelerden oluşuyor ve bu hücrelerin belli bir yaşam süreleri vardır. Görevlerini tamamladıktan sonra bu hücreler ölmektedir. Ancak zaman zaman hücreler arasında şaşmalar olup hücreler devamlı çoğalmaya sonsuza kadar devam edebilir. Bu duruma da kanser denir. Prostat hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalması söz konusu olduğu zaman bunun adına prostat kanseri denilmektedir. Prostat kanseri dünya için çok önemli bir sağlık sorunudur. Erkeklerdeki en sık organ kanseri, prostat kanseridir. Ve batılı ülkelerde erkeklerde kanser ölümünden ikinci sırada sorumlu olan kanser prostat kanseridir. Sadece Avrupa ülkelerinde 8 milyar euro bu hastalığın tedavisi için harcanmaktadır. Kanserin nedenleri tam olarak bilinmese de Prostat kanserine yakalanmış erkeklerin yaşamış olduğu sorunlar ortaktır. Prostat kanserini tetikleyen etmenler arasında yaş, aşırı kilo ya da obezite, yakılan kalori den fazla tüketme, kan basıncının ve kan şekerinin düşük olması prostat kanserine sebep olan geni taşımak gelir. Yaşınız arttıkça Prostat kanserine yakalanma riskiniz de artar. 50 yaş ve altı çok fazla risk taşımıyorken 50’li yaşlarda Prostat kanserine yakalanma olasılığı %2’ dir.

Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanserleri, ilk başlarda çoğunlukla kişide herhangi bir belirti göstermezken daha sonraki günlerde idrar yapımında engellemeye sebep olarak idrar çıkışında zorluk, işeme de kesilmeler, idrar yapımın da yanma hissi, idrar çıkışında kanama gibi bulgular verebilir. İyi huylu prostat büyümesinde görülebilen bulgulardandır. Daha sonra ki haftalar da hastada kemik ağrıları gibi, kemik metastazları nedeniyle de hastanın karşısına çıkabilmektedir. Prostat kanseri diğer tüm kanserlerde olduğu gibi hastada halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk, kilo kaybı gibi bulguları göstermektedir. Kanseri belirti vermeye başlamışsa o zaman prostat kanseri ilerlemiş demektir.

 Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri tedavisinde, ilk olarak hastalığın kişi üzerinde geldiği noktaya göre doktor gözetimine alınır. Doktor gözetiminde hastanın ilk olarak tomografi ve biyopsi sonuçlarına bakılır. Prostat kanseri tedavisinde her hastaya ayrı işlem uygulanarak tedavi sürece başlar. Burada hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalığın ilerleyişine göre belirlenir. Hastaya bu belirtilerle birlikte, gerekirse cerrahi tedavi ile uygulamalar yapılmaktadır. Bunun yanın da hormon tedavisi ile ışın tedavisi de eklenerek hastanın evresine göre ilerlemeler de yapılır.

Prostat Kanserleri Erken Teşhis

Prostat kanseri, erken evrede sadece prostata sınırlı bir hastalık olarak kaldığı için erken evrede tanı konulması önemlidir. Prostatın cerrahi olarak çıkarılması veya diğer tedavi seçenekleri ile tedavi edilmesi sonucunda %90’ ların üstünde tam olarak prostat kanserleri için kür sağlayan bir başarı sunmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal