Prostat Hastalıkları

Erkekler tarafından fazlasıyla araştırması yapılan Prostat nedir? Prostat hastalıkları hakkında bilgiler? Prostat hastalığı nasıl tedavi edilir? Tarzın da sorular 40 yaş üstü erkekleri yakından ilgilendirmektedir.

03.07.2020-16:08 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-16:04) Prostat Hastalıkları

Prostat Hastalıkları, temelde üç gruba ayrılır. Prostatın iltihabi hastalıkları, prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri.

PROSTAT İLTİHABI HASTALIKLARI

Prostat iltihabı hastalıkları, her yaş grubunda olmakla birlikte genç hasta grubunda daha sık görülmektedir. Bunlar da ikiye ayrılmakta akut iltihabi reaksiyonları ve kronik iltihabı reaksiyonları.

Akut iltihabı reaksiyonları daha ciddi seyretmektedir. Daha agresif tedavi yapılması gereken hastalık grubudur. Burada hastayı yatışa kadar götürebilecek yatarak tedavi etmemizi gerektirebilecek durumlar doğmaktadır. Kronik iltihabi hastalıkları daha zordu daha uzun süreli tedavi gerektirebilir ve daha dikkatli seçilmesi gereken ilaçlar kullanılması gerekebilir.

Prostat iltihabı, prostat tedavisi akut prostat ve kronik prostat olmasına göre tedavisi değişmektedir. Akut prostat da hastanın şiddetli ağrıları ve belirgin bir enfeksiyon söz konusu olduğu için gerekirse hastaneye yatırılmalı ve mutlaka antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Hasta belli bir rahatlığa ulaştıktan sonra 4 haftaya kadar uzayan antibiyotik tedavileri yapılmalıdır. Kronik prostat iltihabında da antibiyotik tedavilerle hastayı rahatlatılmalıdır. Ve bu tedavi de 4 ya da haftaya kadar uzatılmalıdır.

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ

Prostat bezi sadece erkeklerde bulunan idrar torbasının hemen altında yerleşen idrar kanalının çepeçevre saran yaklaşık 15-20 gram ağırlığında kestaneye benzeyen bir iç salgı bezidir. Büyümesinin bütün erkeklerde görülmesi mümkündür. Zamanla birlikte prostat bezi büyümektir. Kimi hastalarda idrar kanaması sıkıştırıp prostat semptomlara yol açarken kimi hastalarda sadece büyümeyle kalmaktadır.

Prostat bezi, büyüdükçe hastalarda sık sık idrara gitme, idrarı tam boşaltamama, gece idrara kalkma, idrar yaparken zorlanma gibi semptomlara hasta karşısına çıkmaktadır. İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde, en önemli etken hastanın yakınmalarıdır. Prostat büyüklüğü tedaviyi etkilemezdir.

Hafif derece de semptomları olan hastalarda en önemlisi bekleyerek gözlemektir. Böylece hastaları cerrahi tedaviden ve ilaç tedavisinden korumuş olunur. Beklenilen süreçte hastalar eğer daha ağır semptomlar ortaya çıkarsa ve vücutta zararlar meydana gelmeye başlarsa tedavi başlanabilir.

Orta derece yakınmaları olan hastalarda ilaç tedavisi gündeme gelir. Mesane boynunu ve prostatı genişleten böylece daha rahat işemeye yardımcı olan ilaç tedavileri uygulanır.

Bazı hastalarda prostatı küçültmek gerekir. Bu durumda tedavi en az 3-6 ay sürmelidir.

PROSTAT KANSERİ

Prostat kanseri, prostat bezinin dokusunda ortaya çıkan bir kanserdir. Tam olarak oluşum nedeni Tıp biliminde açıklanmamıştır fakat erkeklerde fazlasıyla görülmektedir. Ayrıca yaş ilerledikçe görülme olasılığı artmaktadır.

Kişinin genlerinde Prostat kanserine yakalanmış bir kişi mevcutsa bireyde kanserin görülme oranı diğer insanlara göre yüksektir. Prostat hastalıkları içinde, prostat kanseri diğer kanser türlerine göre risk grubuna girmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal