C vitamini deposu, hastalıkların düşmanı, bağışıklık sisteminin dostu, tatlıların ve yemeklerin hoş kokulu bileşeni olan portakal hemen herkes tarafından sevilir ve bolca tüketilir. peki, bu güzel meyvenin faydaları nelerdir?
Ayrıca içindeki antioksidan ve c vitaminleri bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bu da vücudunuzun kanser hücreleri ile savaşabilmesini sağlar. bir araştırma sonucuna göre kolon kanserinin yüzde 10-15’i dna daki mutasyonlar sonucu ortaya çıkar ve bu mutasyonlar c vitamini bakımından zengin portakal tüketimi ile önlenebilmektedir.
Düzenli olarak portakal suyu tüketmek böbrek rahatsızlıklarını önler ve böbrek taşı oluşması riskini azaltır. ancak tüketmiş olduğunuz portakal suyunun miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir. çünkü portakal suyu yüksek oranda şeker içerir ve vücuda fazla alınan şekerin de sağlığa çeşitli zararları vardır.
Karaciğer kanseri riskini azaltır japonya’da yapılan 2 araştırmaya göre portakal yemek karaciğer kanserine karşı sizi korur. bunun sebeplerinden birinin a vitamini bileşenlerinden olan karotenoyidler olduğu sanılmaktadır.
Kolestrolü düşürür çözünür lifler bakımından oldukça zengin olan portakal kolestrolün düşürülmesine yardımcı olur.
Yüksek kan basıncını düzenler portakalın içinde yer alan flavonoit hesperidin yüksek kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. ayrıca portakalın bileşenlerinden olan magnezyum da kan basıncını korur.
Cildi korur portakalın bileşenlerinden olan beta karoten güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve hücrelerin zarar görmesini engeller, cildi serbest radikallere karşı korur ve yaşlılık belirtilerini geciktirir. bu sebeple güzellik endüstrisinde de sıkça kullanılır ve birçok yüz maskesi ya da kremin anahtar içeriği portakaldır.
Bağışıklığı arttırır portakal çok zengin bir c vitamini kaynağıdır ve bir orta boy portakal günlük c vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %72sini karşılar. c vitamini ise vücudunuzu serbest radikallerin vereceği zarara karşı korur ve bağışıklığı arttırır. ayrıca kışın sık rastlanan gribe, soğuk algınlığına ve öksürüklere karşı da bağışıklığı arttırması sebebiyle koruma sağladığı söylenir.
Bağışıklığı arttırır portakal çok zengin bir c vitamini kaynağıdır ve bir orta boy portakal günlük c vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %72sini karşılar. c vitamini ise vücudunuzu serbest radikallerin vereceği zarara karşı korur ve bağışıklığı arttırır. ayrıca kışın sık rastlanan gribe, soğuk algınlığına ve öksürüklere karşı da bağışıklığı arttırması sebebiyle koruma sağladığı söylenir.
Gözleri korur portakalın içeriğindeki a vitamini gözleri korur. ayrıca gözlerinizin ışığı emmesinde de önemli rol oynar.
Portakal içerisindeki potasyum kalp fonksiyonlarınızın normal seyretmesine yardımcı olur. vücudunuzdaki potasyum seviyesinin düşmesi anormal kalp ritmine neden olabilmektedir. linus pauling enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre günlük potasyum ihtiyacınız 4,700 miligram kadardır ve orta boyda bir portakaldan 240 miligram potasyum kazanırsınız.
Portakalın içeriğindeki antioksidanlar ve c vitamini sperm kalitesini arttırır. ayrıca portakalda yer alan bir diğer vitamin olan folik asit de sağlıklı spermlere sahip olmak için gereklidir.
Kabızlığı önler portakal hem çözünür hem de çözünmez lifler açısından oldukça zengindir. bu sebeple portakal tüketmek midenizin ve bağırsaklarınızın sağlığını korur. aynı zamanda huzursuz bağırsak sendromunu da engeller. ayrıca lifli yapısı sayesinde sindirilen besinlerin hacmini arttırıp, dışkının transit süresini azaltarak kabızlığı önler.