Sofraların baş tacı yemeklerinden pilav, yaş aralığı olmaksızın herkesin sevdiği yemeklerin başında gelir. Her evde sıklıkla tüketilen pilavı kıvamında yapmak ise hiçte sanıldığı kadar kolay değildir. Peki pilavın püf noktaları neler? Pilavın dibi tutarsa ne yapılır? sizler için hazırladık.
DİBİ TUTAN PİLAVI KURTARMA YÖNTEMLERİ
Dibi tutmuş ya da yanan pilavınızı çöpe atmak yerine ekmek kullanabilirsiniz. Ocakta unutulmuş pilavın üstüne bir dilim beyaz ekmek koyun ve tencerenin kapağını kapayın. Ekmeği 2-3 dakika beklettikten sonra tencereden alın. Ekmek pilavda oluşan yanık kokusunu anında alır.
Ardından yanık pirinçleri almayarak pilavı başka bir tencereye aktarın. Bu sayede yeniden pilav yapmak yerine hali hazırda olan pilavı değerlendirmiş olursunuz.
Türk mutfak tarihinin en büyük sorularından bir tanesi: İyi bir pilav nasıl yapılır? Herkesin kendine özel yöntemleri ve söyleyecekleri vardır bu konuda, aman efendim illa pirinci 70 gün suda bekleteceksin, 70 litre su ile pişireceksin.
Latife ediyoruz. Ne kadar zor görünse de iyi bir pilav yapmak aslında oldukça kolay. Yalnızca püf noktalarını bilmeniz ve buna göre pilavınızı karıştırmanız gerekiyor.
Papaz her gün pilav yemiyor olabilir ama iyi bir pilav yapmanın kurallarını bilse bizce pilavdan dönüp kaşığını asla kırmazdı.
PİLAV YAPMANIN PÜF NOKTALARI
İyi Pirinç Seçin
Güzel ve lezzetli pilavın en temel noktası, güzel bir pirinç seçmektir. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
Pirinci Suda Bekletin
Birçok kişi pirinci ıslamadan pilav yapıyor. Ancak pirinci bir iki saat öncesinden hafif ılık suda beklettiğinizde, nişastası daha kolay çıkar ve kavruldukça lezzet alan pirinciniz ile pilavınız daha güzel olur.
Muhakkak Tereyağ Kullanın
Pilavın olmazsa olmaz malzemelerinden biri tabi ki tereyağı. Kokusuyla ve tadıyla büyüleyen b,ir pilav için tereyağı vazgeçilmezdir. Burada dikkat etmeniz gereken tereyağını yakmamak.
İyice Kavurun
Bir diğer püf nokta ise pirincin tereyağı ile kavrulma süresi. Birçok kişi hızlı olması bakımından kavurma işlemini kısa tutar. Ancak pirincinizi ne kadar kavurursanız o kadar lezzetli bir pilav yapabilirsiniz. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız. Kaşığınız mutlaka ve mutlaka tahta olsun.
Bir İki Damla Limon
Pilavınızın tane tane ve parıldaması için, kavurduğunuz ve suyunu eklediğiniz pilavınıza bir iki damla limon eklemeni yeterli.
Ölçülü Olun
Kıvamında bir pilav için ölçü oldukça önemlidir. En doğru ölçü 1'e 1,5 kıvamıdır. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun.
Karıştırmayın
Pilavınızı kavurup, su ilavesi yaptıktan sonra sakın karıştırmayın. Suyun her tarafa dağıldığından emin olduktan sonra pilavınızı pişmeye bırakın.
Kısık Ateşte Pişirin
Altını fazla açarsanız pirincin içinde yüzdüğü su çabucak buharlaşacak ve pilavınız lapa olacaktır. Bunu engellemek için en kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.
Kapağı Açmayın
Tıpkı yüksek ateşte pişirmek gibi kapağı açmak da tencerenin içindeki buharı yok edeceği için pişme süresini uzatır ve lapa olmasına neden olur. Kapağını yalnızca suyunu çekmeye yakınken açın.
Demleme Süresi
Pişen pilavınızı hemen servis etmeyin. Kapağın altına bir havlu kağıt koyun ve kapağı kapatın. Bırakın pilavınız en az 20 dakika demlensin ve tatlansın.